IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By BLueMooN
  • 1 Post By Melodram

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Ekim 2018, 11:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
NASA'ya Göre Mars'a Gidenler Kanser Olacak




Olası bir Mars seyahatinde insanların neler yaşayabileceklerini araştıran NASA, Kızıl Gezegen’in kansere neden olabileceği sonucuna ulaştı. Araştırmanın detaylarına ve olası ihtimallere değiniyoruz.

Dünya’ya en çok benzeyen Güneş Sistemi üyesi Mars, içinde bulunduğumuz yüzyılın en çok tartışılan konularından birisi olacak. Mars’a gitmek kolay bir iş değil, ancak insanlık yakında orada olmak için var gücüyle çalışıyor. Bu çalışmaların başını çeken kuruluşlardan olan NASA; artık Mars’a nasıl gideceğimizi değil, gittiğimizde nasıl yaşayacağımızı merak ediyor. Atmosferinin %96’sı karbondioksit olan Mars, insanın doğrudan gülüp oynayacağı bir ortama sahip değil.

Bilim insanları Mars’taki insan yapılanmasının gezegenin yüzeyinde değil, özel olarak tasarlanmış yer altı yapılanmalarında olması gerektiğini düşünüyorlar. Her şeyden önce biyolojimizin, yabancı bir ortama nasıl tepki vereceğini bilmek, olası ihtimallere karşı hazırlıklı olmak gerek. ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmacıları, bu ihtimalleri keşfetmek NASA’dan destek aldılar.

Güneş sisteminde uzun bir yolculuğa hazırlanacak olan astronotların daha iyi hazırlanmasını sağlayacak araştırmalar, beklenen, ancak yine de can sıkan sonuçlar verdi. Bilim insanları, uzay ortamında bolca bulunan iyonlaştırıcı radyasyonun insanlar üzerindeki etkilerine odaklandı. Bu radyasyon, Mars’ın manyetik alanı Dünya’ya kıyasla çok zayıf olduğu için yüzeyine kadar ulaşabiliyor. Yani tek sıkıntı, zayıf atmosferindeki yüksek karbondioksit miktarı değil.

Günümüz teknolojisiyle insan vücuduna bulaşan iyonlaştırıcı radyasyonun önüne geçebilecek bir yöntem bulunmuyor. Bilim insanları ilaç takviyeleri kullanmanın mantıklı bir yol olabileceğini düşünürken, ne yazık ki böyle bir ilacın henüz üretilmediğini belirtiyorlar.

İyonlaştırıcı radyasyon, insan bedenindeki hücreleri 3 ila 5 gün içerisinde değiştiriyor. Ölen hücrelerin yerine, radyasyon etkisi altındayken üreyen hücreler gelince bir nevi hücresel mutasyon başlıyor. Bu değişim, yeni hücrelerin tümör dokuları oluşturmasına neden oluyor. Bir örnekle açıklayacak olursak, yeryüzünde yıllar boyunca sigara içen bir insanın, 20 yılda akciğer kanserine yakalanma senaryosu maksimum çok daha kısa sürede gerçekleşiyor. Korkunç bir tablo.

Deneyler sırasında laboratuvar ortamındaki fareler, iyonlaştırıcı radyasyon içeren yoğun gama ışınlarına maruz bırakıldılar. Fareler 7 gün, 60 gün ve 12 ay sonra bir dizi kontrolden geçirildiler. 60 günlük periyotta, farelerin gördükleri hücresel zararlar tedavi edilebilir düzeydeydi. Nitekim o süre içerisinde değişen hücreleri, 1 yıl kadar sonra ölümcül kanser dokularının oluşmasına neden oldular.

Araştırmacılara göre kısa süreli Mars yolculukları, astronotların (ya da diğer yolcuların) hayatlarını tehlikeye atmayacak. Nitekim uzun süreli yolculuklar, insan biyolojisinin hızlı bir çöküş sürecine girmesine neden olabilir.

Sıradaki araştırmalar, iyonlaştırıcı radyasyonun hücreleri hangi yollarla etkilediğine yönelik olacak. Bilim insanlarının amacı hücrelerde, radyasyon kaynaklı olarak meydana gelen bozulmaların önüne geçmek. Belki de Mars aşkına, bazı kanser türlerinin çaresini de bulabilirler.

Alıntıdır:

__________________
"Bizi bilen bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir... "

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 02 Ekim 2018, 13:57   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: NASA'ya Göre Mars'a Gidenler Kanser Olacak




Neyse masraftan kurtulmuş olduk.
-RTE-
Çok şükür biz bu ülkede hiçbir yere gitmeden de kanser oluyoruz.

__________________
If you can't measure it, it doesn't exist.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bilim insanları, kanser, mars, nasa


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
NASA, Mars'a helikopter yollayacak oMeN Bilim Dünyasından Son Haberler 0 13 Mayıs 2018 15:25
NASA'nın yeni Mars robotu rampada! Kalemzede Esrarengiz Olaylar 0 11 Kasım 2011 16:31