IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Ekim 2018, 22:41   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Beynimiz Zaman Algımızı Nasıl Değiştirir?




Hayatı algılamamız her zaman aynı şekilde olmuyor, algılarımız değişiyor. Bu değişimlerin sebebinin ne olduğunu merak edip araştıran bilim insanları bazı sonuçlara ulaşmışlar

Norveç'te bulunan Kavli Nörobilim Sistemleri Enstitüsü'nden bilim insanları, enigmatic lateral entorhinal cortex (LAC) adı verilen bir kısımda yer alan hücre ağının, zaman akışının öznel olarak farklı anlaşılmasınına etki ettiğini keşfettiler. Zaman algımızı ve zaman içerisinde hafızamızın nasıl saptığını anlamak konusunda oldukça büyük bir adım olan keşif, Nature dergisinde kendine yer bulmayı da başardı.

Enstitünün Nobel ödüllü başkanı Profesöt Edward Moser'e göre bu ağ, olaylar hakkında zaman damgaları oluşturup, tecrübeleri belli bir sıraya diziyor.

İnsanların ve diğer canlıların farklı biyolojik saatleri var. Biz 24 saatlik dönüşe uyum sağlayabilecek biyolojik saate sahipken, başka canlılar başka döngüler için değişik biyolojik saatlere sahipler. Araştırmanın sonucuna göre, zihnimizde çok güçlü bir nöral saat var ve bu saat, tüm anılarımızın üstüne bir zaman damgası basıyor.

Araştırmanın lideri Albert Tsao'ya göre ise, beynimizdeki hücre ağı zamanı anlamamızı sağlıyor. Yaptığı açıklamada, nöral saatimizin tam bir zaman kodu vermediğini, düzenli tecrübe akışı üzerinden yola çıkarak derlediği bilgilerle değerlendirme yaptığımızı söyledi.

Bulgularını test etmek isteyen bilim insanları, farklı aktiviteler gerçekleştiren bir farenin LEC aktivitelerini test ettiler. İlk çalışmada özgürce koşturup çikolata avlayan fare, ikinci aşamada ise sekizgen şeklinde bir labirentin içinde çikolatayı yakalamaya çalıştı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Eğlenceli olan ilk kısım ile sıkıcı olan ikinci kısım, LEC aktivitesi konusunda birbirinden oldukça farklı sonuçlar verdi. Eğlenceli olan ilk kısmın algılanması daha kısa olurken, kendini tekrar eden ve sıkıcı ikinci kısım ise tekrar eden ve üst üste binen tecrübeler oluşturdu. Bu da daha büyük ve daha yoğun bir zaman algısı oluşmasına sebep oldu.

Veriye göre farenin zaman algısı, deneyin başından sonuna kadar epey değişti. Araştırmacıların söylediğine göre, tecrübelerimizi oluşturan aktivitlerimizin yapısı, zaman algımızı da değiştiriyor. İnsan beyni gerçekten çok ilginç ve daha keşfedilecek çok şey var. Zaman algısı da en büyük gizemlerden biri.


Alıntıdır:

__________________
"Bizi bilen bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir... "

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
beyin, deney, fare, zaman, zaman algısı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Beynimiz aslında nasıl çalışır ? Amelia Kişisel Gelişim 0 08 Nisan 2014 17:26
Para Erkeği Nasıl Değiştirir Rhytia Ah Erkekler 0 26 Şubat 2014 21:14
Eşik Altında Kalan Duyusal Uyarıcılar Algımızı Etkiliyor Afrodit Bilim Dünyasından Son Haberler 3 10 Eylül 2012 16:18
Kozmik -Fiziksel-Uzay-Zaman Tekilliği Yani Kısaca “Zaman Kayması” Nasıl Oluşmaktadır? Sevda Esrarengiz Olaylar 0 26 Ağustos 2012 14:06
Beynimiz Çekici İnsanlara Nasıl Tepki Verir? Cry Ruh Sağlığı 0 01 Mayıs 2012 20:22