IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By BLueMooN

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Nisan 2019, 12:19   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kara Madde Çalışmalarında "En Nadir Olay"a Tanık Olundu




Bilim insanları, karanlık maddenin sırrını çözme yolunda bir adım daha atarken, kendi ifadeleriyle “kaydedilmiş en nadir olayı” da kayıt altına almayı başardılar.

Evrende bulunan kara maddeyi henüz gözlemlemeyi başaramadık ancak evrenin yapısı üzerindeki büyük etkisini biliyoruz. Bu maddenin özelliklerini çözmeye çalışan araştırmacılar, önemli bir gelişmeye imza attı.

Kara maddenin sırrını çözmek için özel olarak hazırlanan bir cihazda, ksenon 124 (124Xe) izotopunun radyoaktif olarak bozunması gözlemlendi. Bu gözlem sayesinde de kara maddeyi anlama yolunda bu önemli atılım gerçekleştirilmiş oldu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Deneyle ilgili olarak hazırlanan makalenin yazarlarından, Rensselaer Politeknik Enstitüsü’nde yardımcı fizik profesörü görevini yürüten Ethan Brown, “Bu bozunumu, hareketli haliyle gördük. Bu şimdiye kadar doğrudan gözlemlenmiş en uzun ve en yavaş gerçekleşen süreç. Yine de karanlık madde algılayıcımız, bunu gözlemleyecek kadar hassastı.” ifadesini kullandı.

Araştırmayı gerçekleştiren XENON Collaboration adlı ekip, XENONIT adlı aracı kullanarak deneyi gerçekleştirdi. Bu araçta tam 1.3 tonluk bir sıvı ksenon tankı bulunuyor ve tank, kozmik ışınlardan korunması amacıyla İtalya’da yer alıyor. Gran Sasso dağlarının 1500 metre altında yer alan tank böylece dış etmenlerden uzak tutuluyor.

Araştırmacılar, ksenona çarpan parçacıkları inceleyerek karanlık maddeyi inceleyebileceklerini umuyorlar. Öte yandan tankın içinden gelen her türlü sinyal de ölçülüyor. Bu sayede araştırmacılar, bir protonun nötrona dönüşümünü gözlemlemeyi başardı. Çift elektron yakalama adlı bu nadir olay sonucunda proton, iki elektronu kendi bünyesine katıyor.

Brown, bu nadir olayı “nadir bir şeyin başka bir nadir şeyle çarpımı” şeklinde nitelendiriyor. İki elektronun protona katılmasının ardından kalan elektronlar da kendilerini yeniden düzenledi. Bunun sebebi ise çekirdeğin en iç katmanındaki elektronların proton tarafından yakalanması gösterildi.

Bu keşif sayesinde ksenon izotopunun doğrudan gözlemlenmesi ve radyoaktif bozunumunun izlenmesi mümkün hale geldi. Araştırmacılar, bunun daha önce yaşanmadığını söylüyor.

Fen Fakültesi Dekanı Curt Breneman, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bu keşif, karanlık maddenin temel özellikleriyle ilgili bilgimizin sınırlarını genişletecek.” ifadesini kullandı.


Alıntıdır:

__________________
"Bizi bilen bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir... "

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
fizik, kara madde, ksenon


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sarp Sınır Kapısında 2,5 Milyon Dolarlık "Kimyasal Madde" Yakalandı Lucifer Haber Arşivi 0 19 Haziran 2015 14:57
Batman'da "Madde Bağımlılığı" Konferansı Desmont Haber Arşivi 0 20 Ocak 2015 20:34
Menülere "alerjen madde" ayarı geliyor Desmont Haber Arşivi 0 25 Aralık 2014 19:11