IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Mayıs 2019, 09:18   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bilim İnsanlarına Göre Kurtlar, Köpeklere Göre 'Yardımsever'




Avusturya'da bulunan Kurt Bilim Merkezi'nde yapılan araştırmalarda, kurtların köpeklere oranla çok daha yardımsever ve paylaşımcı oldukları ortaya çıktı. Çalışmaların sonuçlarına göre kurtlar yemeğini paylaşma konusunda daha seçici iken köpekler için böyle bir seçiciliğin söz konusu olmadığı belirlendi.

Bilim insanları yaptıkları çalışmalarda kurtların, köpeklere oranla daha çok yardımsever olduğunu ortaya çıkardı. Avusturya'nın Viyana kentinde bulunan Kurt Bilim Merkezi'nde yapılan çalışmanın başında Rachel Dale yer aldı. Köpeklerde bulunan yardımseverlik özelliklerinin genetik bir durum mu olduğunu yoksa insanlarla iç içe yaşamış olan köpeklerin bu durumu bir davranış olarak mı benimsedikleri, uzunca süredir tartışılan bir konuydu. Tartışmalara son noktayı koymak isteyen Dale, kurtlar ve köpekler üzerinde bir deney yaptı. Deneyde, köpeklerin mi yoksa kurtların mı yardıma daha meyilli olduğu anlaşılmak isteniyordu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Deney, özel olarak tasarlanmış iki odada gerçekleştirildi. Bu odalar, aralarında demir parmaklıkların bulunduğu bir şekilde oluşturulmuştu. Bu iki odanın ise sadece bir tanesinde dokunmatik ekran vardı. Dokunmatik ekrana burunla dokunuluyor, yetkililer de yemek getiriyordu. Ancak iki odanın sadece bir tanesinde dokunmatik ekran bulunduğu için, daima bir hayvan aç kalıyordu. Tam da bu noktada canlıların nasıl davranacağı konusunu incelemek isteyen bilim insanları, bir süre hayvanları izlemeye aldılar.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bilim insanları, hayvanların davranışlarını anlayabilmek için odalara farklı kombinasyonlar oluşturdular. Köpek-köpek, kurt-kurt, köpek-kurt ve kurt-köpek (unutmayın sadece bir hayvana yemek geliyor) kombinasyonları oluştuktan sonra hayvanlar izlemeye alındı. Kurt ve köpeklerin hepsi, dokunmatik ekrana dokunulduğu zaman yemek geleceğini biliyordu. Hayvanlar acıktıkça bu ekrana dokunmaya başladılar.

Köpekler yemeklerini yan odada bulunan tüm canlılarla paylaştılar. Onlar için, yan odada bulunan köpek veya kurtları tanıyor ya da tanımıyor olmanın da çok fazla bir önemi yoktu. Neredeyse hepsine eşit şekilde yaklaştılar. Hatta eşlerine bile.

Kurtlarda ise durum bu kadar sabit değildi. Kurtlar yan odada bulunan canlılar arasında seçim yapıyorlardı. Önlerine gelen yemeği en çok eşleriyle paylaşmışlardı. Daha sonra tanıdıkları kurt ve köpeklerle paylaşan kurtlar, en az paylaşımı ise tanımadıkları canlılarla yaptılar.

Eşlerine karşı olan davranışlarının geneline bakıldığı zaman ise kurtlar, köpeklere oranla çok daha cömert çıkmışlardı.

Yapılan çalışmaların sonuçlarını değerlendiren Dale, kurtların ilişkilerine çok daha fazla önem verdiğini belirtti. Çalışmalarını sürdürmeye devam ettiklerini ifade eden Dale, hayvanların prososyal davranışlarını daha iyi anlayabilmek için yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını da belirtti.




Alıntıdır:

__________________
"Bizi bilen bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir... "

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kurt, köpek, yardım


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bilim insanlarına göre gelecekte yeni bir cinsel yönelim doğacak PySSyCaT Haber Arşivi 0 30 Kasım 2017 02:29
Bilim insanlarına göre kahveyi yanlış zamanda içiyoruz Dream Diyet ve Sağlıklı Beslenme 1 01 Ekim 2016 16:38
Konfüçyus`e Göre Öğretme (Bilim) Sevda Felsefe 0 25 Ekim 2012 07:18
Bilim Adamlarına Göre Tüm Zamanların En iyi 10 Bilimkurgu Filmi hitman Sinema Dünyası 0 27 Mart 2006 08:26