IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Haziran 2019, 10:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Zamana Meydan Okuyacak 10.000 Yıllık Bir Saat Yapılacak




Bu Saat, Doğadaki Her Şeyin Aslında ‘Yanmasa da Yandığını’ Ortaya Çıkaracak.

Dünya üzerinde belirli eserler yaşamlarını sonlandırırken bazıları da beklenenden çok daha uzun süre yaşamına devam edebiliyor. Bunu araştırmak ve benzer bir örneğini gelecek nesillere bırakmak isteyen Alexander Rose, BBC üzerinden bir yazı paylaştı.

Dünyanın farklı bölgelerine baktığımız zaman asırlar önce yapılmış ancak günümüze kadar mükemmel şekilde korunarak gelmiş yapılar görmek mümkün. Başlangıçta dayanıklı bir yapı inşa etmek için akla ilk gelen şey sağlam bir materyal tercih etmek olsa da kullanılan materyal kadar materyalin nasıl muhafaza edileceği ya da nasıl hava koşullarıyla karşı karşıya kalacağı da büyük önem arz ediyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu bilgiler üzerinden 10.000 yıllık bir saat inşa etmeyi hedefleyen ve The Long Now Foundation ile birlikte çalışan Alexander Rose, işin derinine inerek bizi aslında nelerin engellediğini keşfetmeye çalıştı. 10.000 yıl yaşamına devam edecek bir saat inşa etmek için hem geçmiş hem de günümüzü inceleyerek yapı malzemelerinin nasıl dayandığını anlaması gerektiğini belirten Rose, 20 yıl boyunca yapıların ve sistemlerin zamanı nasıl yendiği üzerine yaptığı çalışmalarının da yardımıyla çılgın bir proje başlattı.

Uzun süre dayanabilecek bir malzeme arayışındayken bilim insanlarından duyduğu ilk şey olan “Aslında her şey yanar, yalnızca oran farklıdır” sözüyle inşa alanında yeni bir perspektif elde edildi. Bilim insanlarının dediğini kısaca özetlememiz gerekirse bizim yaşlanma olarak algıladığımız şeyin aslında paslanmada olduğu gibi bir oksidasyon olduğunu söyleyebiliriz. Binlerce yıl boyunca dayanacak bir şey inşa etmek istediğimiz zaman taş ya da altın gibi materyaller aklımıza geliyor. Bunun sebebiyse bu gibi materyallerin kısa sürede okside olmaması ancak yazımızın başında belirttiğimiz başka bir unsur daha bulunuyor.

Başlangıçta insan gözüne o kadar da sağlam gelmeyen maddeler de doğru koşullar altında muhafaza edildiği takdirde beklenenden çok daha uzun bir şekilde dayanabiliyor. Bunun günümüze kadar gelmiş bir örneği olarak da Antik Mısır’dan kalma mumyaları görebiliriz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Son zamanlarda ortaya çıkan benzer bir örnekse Ermenistan’dan geldi. Mükemmel bir şekilde muhafaza edilen deri bir ayakkabının 5.500 yıl öncesinden kaldığı ortaya çıktı. Yani kısaca anlatmamız gerekirse materyallerin dayanıklılığı genellikle materyalin kendisiyle ilişkili olsa da materyalin bulunduğu ortam da bu dayanıklılığı ciddi anlamda etkiliyor. Az önceki örneğimize geri dönmemiz gerekirse bir derinin 5.500 yıl boyunca dayanması birçok kişi için imkansız gibi görünse de ayakkabının saklanma şekli sayesinde bu mümkün oldu. Bir mağaranın içerisinde koyun gübresiyle mühürlenmiş şekilde muhafaza edilen ayakkabı, yapay olarak oluşturulmuş bir anaerobik (serbest oksijenden uzak) bir ortamda, sabit bir sıcaklıkta korunduğu için günümüze kadar gelmeyi başardı.

Bahsedilen 10.000 yıl dayanacak saati inşa ederken büyük bir sorun bulunuyor. İnsanlar bu saatle etkileşime geçeceği için bu saati kontrol edilebilecek bir ortamda yapmak oldukça güç. İnsanların, materyalleri çürüten oksijeni soluduğu da düşünülürse insanların 10.000 yıl boyunca ziyaret edebileceği bir saati yapmak oldukça güç bir işlem olacak.

Bu saat projesini ‘Daha iyi atalar olabilmek için’ gerçekleştirmek isteyen Alexander Rose, meslektaşlarıyla birlikte 10.000 yıllık bir saat inşa etmeye çalışacak.



Alıntıdır:

__________________
"Bizi bilen bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir... "

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dayanıklılık, oksidasyon, oksijen


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Beyoğlu'nun pasajları, zamana meydan okuyor NarÇiçeği Fotoğraf Kulübü 0 09 Temmuz 2016 00:14
Jöleli Fasulye hacker'lara meydan okuyacak! Kalemzede Cep Telefonlar 0 19 Temmuz 2012 15:51
400 Yıllık Mezardan 100 Yıllık Saat Afrodit Esrarengiz Olaylar 1 14 Aralık 2011 23:09
Başkent'te 10 Saat Su Kesintisi Yapılacak aLya Haber Arşivi 0 28 Ekim 2011 10:32