IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Temmuz 2019, 09:04   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ördek Gagalı Yeni Bir Dinozor Türü Keşfedildi




Teksas Teknik Üniversitesi profesörü Tom Lehman'ın 1980'lere dayanan araştırması, yeni bir dinozor türünün bulunmasını sağladı. Bulunan yeni tür, ördek şeklinde bir gagaya sahip ve otçul bir dinozor olduğu biliniyor. Bilim insanları, yeni tür ile birlikte türün öncesini ve sonrasını araştırabileceklerini belirtti.

Teksas'ta bulunan Big Bend Ulusal Parkı'nda, ördek gagasına sahip, eksiksiz bir dinozor kurukafası bulundu. Aquilarhinus palimentus isimli yeni tür, Sistematik Paleontoloji Dergisi'nde duyuruldu.

Teksas Teknik Üniversitesi Profesörü Tom Lehman, 1980'li yıllarda (Master öğrencisiyken) Rattle Snake Mountain'daki taşların katmanları üzerine araştırmalar yapıyordu ve hava tarafından aşındırılmış kemiklere rastladı. Lehman ve arkadaşları, kemikleri incelemek için alsa da bazı kemikler birbirine yapıştığı için kemikleri incelemek neredeyse imkansızdı. 1990'larda gerçekleştirilen araştırma, eğimli nasal krestin (burun kabartısı) hadrosaurid Gryposaurus'a özel olduğu düşünülüyordu. Aynı zamanda ilginç bir çene yapısı da ortaya çıkarıldı.


O zamanlar Gryposaurus türüne ait olduğu düşünülen bu kemikler, uzun bir süre boyunca araştırıldı ve üzerine çalışmalar yapıldı. Son ortaya çıkan bilgiler ise kemiklerin Gryposaurus'tan daha ilkel olduğunu ve ördek gagasına sahip olan dinozorlara ait olduklarını belirtti.

Araştırmanın başyazarı Dr. Albert Prieto-Marquez, araştırmaya ilişkin "Yeni bulunan ilkel hadrosaurid sayesinde dinozorların kafataslarının neden ve nasıl evrildiğini anlayabiliriz. Bunun yanı sıra bu türün neyden ve neye evrildiği konusunda da bir fikrimiz olabilir" ifadelerini kullandı.

Hadrosaurids olarak bilinen ördek gagalı dinozorlar, Mezozoik Çağ'ın en yaygın herbivorları (otçul) arasında bulunuyordu ve hepsi benzer bir burun yapısına sahipti. Çenelerinin önü, bitkileri daha kolay koparabilmek için U şeklinde bir gagaya sahipti.


ALINTI

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 16 Temmuz 2019, 19:38   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ördek Gagalı Yeni Bir Dinozor Türü Keşfedildi




milletin aklını bulandırmayın ne dinozoru oldu ejderya

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bilim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık