IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By xena

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Ağustos 2019, 09:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Florürün Çocukların IQ Seviyesine Etkilerini Gösteren Araştırma




Günümüzün tartışmalı konularından bir tanesi florür maddesi. Özellikle diş macunu ve içme sularında bulunan, bilim insanlarının zararlı olduğunu açıkladıkları florürle ilgili yeni bir araştırma yapan bilim insanları, sonuçları çok tartışılacak çalışmalarını tamamladılar.

Kanadalı bilim insanları tarafından yapılan bu çalışma, florürle IQ seviyesi arasında ilginç bir bağ olduğunu ortaya koydu. Bilim insanlarına göre hamilelik sırasında idrardaki florür miktarının bir miligram artması bile, çocuğun IQ seviyesinin düşmesine neden oluyor.

Kanadalı bilim insanları, bu araştırma için iki farklı yönteme başvurdular. Bu yöntemlerden bir tanesi idrar testiydi ve fazlasıyla bilimseldi. Ancak iki test türünde bilim insanları, çalışmaya dahil olan annelere bazı sorular yönelttiler ve annelerin bu soruları yanıtlaması istendi.

Bilim insanlarının yaptıkları çalışmanın genel sonucu, idrardaki florür miktarının litrede 1 miligram artması, çocukluk çağındaki IQ seviyesinde 4.5 puanlık bir düşüşe neden oluyordu. Ayrıca bu durum sadece erkek çocukları etkiliyor, kız çocuklarında herhangi bir bulguya rastlanmıyordu.

Soruları yanıtlayan annelerin cevaplarına göreyse florür miktarındaki 1 miligramlık artış, hem kız hem de erkek çocuklarda 3.7 puanlık IQ düşüşünün olduğunu ortaya çıkardı.

Bu iki farklı yöntemin verdiği sonuçlar bilim insanlarının dikkatlerinden kaçmadı. King's College London bünyesinde çalışmalarını sürdüren Stuart Ritchie, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda bu yöntemlerin tutarlı sonuçlar vermediğini ve bu yüzden çok da önemli olmadığını açıkladı.

Ritchie'nin açıklamalarına göre idrar testinin de makul sonuçlar vermesi gerekiyor. Ancak araştırma kapsamında yapılan idrar testlerinin sadece erkeklerde etki gösteriyor olması bu çalışmanın önemini yitirmesine neden oluyor.


Araştırmanın sonuçlarını inceleyen diğer bilim insanları da Ritchie'nin düşüncesine katılıyorlar. Örneğin Leeds Üniversitesi'nden Alastair Hay, IQ seviyesinin sadece florürle bağdaştırılmasının doğru bir yol olmadığını söylüyor. Hay'e göre araştırma, çocukların maruz kaldığı diğer maddeleri göz önünde bulundurmuyor ve bu da sonuçların doğruluğunu tartışılır bir hale getiriyor.

Bu tartışmalı sonuçlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan bilim insanlarıysa araştırmanın tartışmalı doğasının farkında olduklarını ve makalenin hazırlanması kararının kolay olmadığını ifade ediyorlar.

Araştırmanın sonuçlarını inceleyen isimlerden bir tanesi olan Harvard Üniversitesi'nden David Bellinger, bu araştırmanın sonuçlarının tartışmalı olduğunu kabul ediyor ancak, florürün çocuklar için bir nörogelişimsel toksik olduğunun bu araştırmayla birlikte iyiden iyiye göz önünde bulundurulmasının gerektiğini söylüyor.


Alinti

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
DPB, KPSS'deki iptalin etkilerini değerlendirecek NarÇiçeği Eğitim Haberleri 0 01 Ağustos 2016 22:36
Çocukların Dünyası; Oyunun önemi ve çocukların gelişimine katkısı Ecrin Okul Öncesi Oyunlar 0 10 Şubat 2016 02:52
Anew Yaşlanma Etkilerini Düzgünleştiren Fondöten SPF15 Desmont Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 21 Aralık 2014 18:17
Anew Yaşlanma Etkilerini Düzgünleştiren Kapatıcı Desmont Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 21 Aralık 2014 18:17
Atatürk araştırma merkezi, saidi nursi araştırma merkezi mi oluyor? BanderaS Haber Arşivi 1 17 Temmuz 2010 19:17