IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Eylül 2019, 08:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Zamanda Yolculuk Yapabilir Miyiz?




Uzunca bir zamandır bilim insanları zamanda yolculuğun gerçekleştirilebilmesi için çalışmalar yapıyor. Zamanda yolculuk şu an mümkündür demek yanlış olur. Fakat bu konuda çeşitli bilim insanları bazı teorilere sahip. Şimdi gelin Einstein’ın Rölativite Teorisine bir bakalım:
Rölativite Teorisi

Einstein 1905 yılında uzayın 4 boyutlu bir dokuya sahip olduğunu, ve kütle ya da hızın artırılması durumunda hem uzayın hem de zamanın eğrildiğini söyleyerek bu teorisini tanıttı. Aslında bu ne kadar hızlı hareket edersen zamanında aynı oranda o kadar yavaşlayacağı anlamına geliyordu. Çevrede bulunan kütleleri katlanır düzeyde artırdığımızda da aynı etkiyi yaşayacağımızı söylüyordu. Aslında bu teori dakika ölçeğinde kanıtlanmıştı.
Zaman Yavaşlar Mı?

Einstein bu teoriyi ortaya atıp, dakika ölçeğinde de olsa kanıtlandıktan sonra zaman bazı yerlerde yavaşlıyor, veya hızlanıyor mu sorusunu akıllara getirdi. Einstein bu teorisinde haklıydı. Zamanın hızlandığı, ve yavaşladığı bir yer vardı: Uzay!
Uzayda Zaman Yavaşlar Mı?

Aslında uzayda zaman yavaşlamaz, hızlanır. Yani geçmişe değil geleceğe açılan bir kapı var. Bunun ispatını ise Küresel Konumlama Sistemi (Global Positionıing Sysıtem, GPS) yapıyor. Dünyanın çevresinde uydulardan oluşan bir ağ var. Bu uydular ise uydu dolaşımı dediğimiz bir olaya olanak sağlıyor. Bunlar zamanın uzayda dünyadakinden daha hızlı aktığını gösteriyor.

Uzay sınırsız bir boşluk, ya da biz öyle biliyoruz. Bu boşlukta zaman yolculuğu yapabilmenin mümkün olduğu Einstein’ın Görelilik Teoisinde açıklanıyor. Fakat bu boşlukta bir zaman yolculuğu yapabilmek demek, bir astronotun ışık hızından biraz düşük bir hızla altı ay boyunca uzayda seyahat etmesinin ardından, bir 6 ay daha Dünya’ya dönerse gelecekteki dünyaya ayak basar. Çok hızlı giden bir gemi neredeyse tümüyle enerjiye dönüşür ve buna bağlı olarak kütlesi aşırı artar. Aşırı büyük kütle hem geminin daha fazla hızlanarak ışık hızına ulaşmasını önler hem de zamanın yavaşlamasına yol açar.

Ancak zamanda yolculuk yapılması için çok ileri düzeyde bir teknoloji gerekiyor. Günümüz şartlarında ışık hızından biraz yavaş bir uzay aracı henüz üretilmediğinden belki de biz öyle biliyoruz günümüzde böyle bir şey gerçekleşmedi


Alinti

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Zamanda Yolculuk AftieL Film Tanıtımları 0 13 Ağustos 2014 13:41
İleti yazıyor uyarısı yapabilir miyiz? 7610 mIRC Scripting Sorunları 9 10 Mayıs 2010 18:06
Koda ek Yapabilir miyiz WeiLSiDe mIRC Scripting Sorunları 12 20 Kasım 2008 14:55
Zamanda Yolculuk ahmetnuray Kültür ve Sanat 0 30 Haziran 2008 23:50