IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Ocak 2009, 00:43   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
E-beyanname pardus'ta daha kolay




TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli işletim sistemi kolaylıklarına her gün bir yenisini ekliyor Sistem, şimdi de internet üzerinden elektronik beyanname düzenleyenlerin işlerini kolaylaştıracak. Gelir Vergisi'nin yüzde 85'i, Kurumlar Vergisi'nin ise yüzde 99'u e-beyanname şeklinde veriliyor.
Pardus kullanıcıları için İnternet Vergi Dairesi'nde oluşturulan 'PiSi Deposu', e-beyanname düzenleme işleminin, hızlı ve kolayca yapılabilmesini sağlıyor. Yerli işletim sistemini kullanan mükellefler programın en güncel sürümünü otomatik olarak sistemlerine kolayca yükleme imkânına kavuşuyor. Bunun için özel bir 'PiSi Deposu' oluşturuldu. Bu depoyu sistemlerine ekleyen Pardus kullanıcıları, her seferinde İnternet Vergi Dairesi web adresine girip BDP yazılımının yeni bir sürümü çıkıp çıkmadığını araştırmak zorunda kalmıyor. Pardus kullanıcılarının hizmetten yararlanmaları için menüden 'paket yönetici'sini çalıştırarak 'ayarlar' bölümünden yeni depo olarak ilgili adresi girmeleri gerekiyor. Bunu bir kere yaptıktan sonra, artık Pardus işletim sistemi üzerinde daha önceden kurdukları 'Beyanname Düzenleme Programı' ikonunu tıklamaları yeterli. Program otomatik olarak ilgili web sayfasındaki PiSi Deposu'na erişip, güncellemeler var ise bunları indirip kendisini otomatik güncelliyor.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulama ve Veri Yönetimi Dairesi Başkanlığı mühendislerinden Bedri Keskin, e-beyanname düzenleme ve yardım uygulamalarının başlangıçta Windows işletim sistemi için geliştirildiğini söyledi. Keskin'in verdiği bilgiye göre, mükelleflerden gelen talepler üzerine genel Linux dağıtımlarına (Ubuntu, Suse, ...) kurulabilen tar.gz'ler oluşturuldu. İlk önceleri Pardus kullanıcıları da bu tar.gz'ler ile kuruyorlardı. Fakat bu kurulum komut satırından sıkıştırılmış dosyayı açmak, doğru klasöre kopyalamak, dosyaların okuma/yazma izinlerini ayarlamak gibi ileri seviye bilgi gerektiriyor, zahmetli oluyordu. Daha sonra Pardus işletim sistemine özel PiSi (Packages Installed Successfully as Intended) paketleri hazırlanarak web sitesine konuldu. PiSi paketlerinin 10 Ekim 2007'de yayınlandığını dile getiren Keskin, paketin bu tarihten itibaren 5 bin 710 kez indirildiğini aktardı. Deponun 11 Ocak 2008'de faaliyete geçirildiğini dile getiren Keskin, sistemlerine depoyu ekleyen Pardus kullanıcıları sayısının da her geçen gün arttığını kaydetti.
60'tan fazla dilde kullanılabiliyor
Pardus tek bir CD üzerinde geliyor, ortalama 25-30 dakikada bilgisayara kurulabiliyor. Telifli işletim sistemlerinde ayrıca para ödenen ofis yazılımları, internet tarayıcısı, çoklu ortam, oyun ve grafik uygulamaları Pardus 2007 içinde ücretsiz bulunuyor. Pardus'ta CD/DVD yazıcı, gelişmiş grafik/resim düzenleme aracı, görüntü/ses oynatıcıları ve çok sayıda oyun kurulu geliyor. Pardus, TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından 2003'ten bu yana geliştiriliyor. Küresel Linux camiasıyla birlikte üretilen işletim sistemi Pardus'un kaynak kodları isteğe ve ihtiyaca göre özgürce değiştirilip yeni amaçlara hizmet edecek şekilde uyarlanabiliyor. Pardus'u diğer işletim sistemlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri, Zemberek yazılımı ile gelen Türkçe yazım denetimi desteği. Ofis uygulamaları yanında masaüstünde yer alan hemen her uygulamada (internette gezinirken, e-posta yazarken, anında mesaj) Türkçe düzeltmesi yapılabiliyor. Pardus, Türkçeye ek olarak İngilizce, Almanca, Hollandaca ve İspanyolca kurulabiliyor ve 60'ın üzerinde dili sorunsuz kullanabiliyor

__________________
Rakı geçmişe, bira şimdiye, şarap geleceğe içilir..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
daha, ebeyanname, kolay, pardusta


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yabancı dili daha kolay ve daha kısa sürede nasıl öğreniriz? PySSyCaT İngilizce 0 30 Eylül 2014 10:56
Erkekleri Kandırmak Daha Kolay Rüzgar Ah Erkekler 0 16 Kasım 2011 22:07
Yenilendi: (RMS) ile her şey daha kolay! AlwaysGooD Servisler 12 16 Şubat 2007 00:04