IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Mart 2010, 20:26   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İşte Türkiye'nin bilişim suçları haritası





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



İnternet üzerinde yapılan dolandırıcılık vakaları gün geçtikçe artıyor. Bu suçların en çok işlendiği iller ise şöyle...


Kullanılan kredi kartı ve banka kartlarındaki hızlı artış, banka ve finans kurumlarına karşı işlenen suçların da artmasına neden oluyor. Suç şebekelerinin hedefleri banka ve finansal kurumlar, büyük şirketler, devlet kurumları olabildiği gibi bireyler de olabiliyor. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın (KOM) tespitine göre bilişim suçları bireysel olarak değil, organize suç şebekeleri tarafından işleniyor. Bu suç türü genellikle, mevcut teknoloji, toplumsal, idari, hukuki durum ve değişiklikler suistimal edilerek yapılıyor.
KOM Daire Başkanlığı koordinesinde 2009 yılında il KOM birimleri tarafından 2 bin 871 adet operasyon gerçekleştirildi. 2009 yılında meydana gelen bilişim suçları olay ve şüpheli sayıları ise şöyle: Bin 511 banka ve kredi kartı dolandırıcılığı olayında 2 bin 176 şüpheli; 550 interaktif banka dolandırıcılığı olayında bin 113 şüpheli; 353 bilişim sistemlerine girme, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme, değiştirme olayında 534 şüpheli; 412 internet aracılığıyla nitelikli dolandırıcılık olayında 731 şüpheli; 45 diğer olaylarda 116 şüpheli yakalandı. Toplam 2 bin 871 olayda 4 bin 670 şüpheli gözaltına alındı.
EN ÇOK İSTANBUL'DA İŞLENİYOR

Bilişim suçları olay sayıları, illere göre incelendiğinde ilk sırada 2 bin 55 olay ile İstanbul, ikinci sırada 152 olay ile Mersin, üçüncü sırada ise 105 olay ile Adana yer alıyor.
Banka ve kredi kartı dolandırıcılığı suçu incelendiğinde ise ilk sırada bin 205 olay ile İstanbul, ikinci sırada 70 olay ile Mersin, üçüncü sırada ise 48 olay ile Gaziantep geliyor.
Bilişim suçları olay sayıları illere göre değerlendirildiğinde de ilk sırada 53 olay ile İstanbul, ikinci sırada 46 olay ile Mersin, üçüncü sırada 26 olay ile Bursa bulunuyor.
'UYUYAN HESAP' ÜZERİNDEN DOLANDIRICILIK YAPILIYOR
Daha önceki yıllarda olduğu gibi gerçekleştirilen operasyonların, banka ve finans kurumlarına karşı işlenerek karşılığında maddi menfaat sağlanan suçlara karşı yoğunlukta olduğu gözlendi. Banka ve kredi kartı suçlarına karşı toplumdaki farkındalığın, kart kullanımındaki artış hızı ve yaygınlığının gerisinde kalmış olması da bu suç türlerindeki artışın bir diğer sebebi olarak değerlendiriliyor.
Ayrıca KOM Daire Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilen operasyonlarda "uyuyan hesap" şeklinde tabir edilen, internet bankacılığı işlemlerine açık olmayan, üzerinde uzun süre işlem yapılmayan hesaplara ait müşteri bilgilerinin, suç örgütü üyelerince çeşitli yollarla ele geçirildiği ve ele geçirilen bu bilgiler aracılığı ile dolandırıcılık yapıldığı tespit edildi.
Bu bilgilerle düzenlenen sahte kimliklerle bankalara müracaat edildiği veya telefon bankacılığı aracılığı ile söz konusu hesaplara internet bankacılığı kullanıcı şifresi alındığı ve müşteriler tarafından bankaya bildirilen irtibat telefon numarasının değiştirildiği ya da ilgili telefon operatörüne sahte kimliklerle kayıp-çalıntı müracaatında bulunularak yenisinin alındığı belirlendi.
Bilişim suçları istatistiki verileri incelendiğinde, Türkiye genelinde bilişim alanında en fazla işlenen suç türü, banka ve kredi kartı dolandırıcılığı, bu suç türünü interaktif banka dolandırıcılığı ve bilişim suçları ve dolandırıcılığı takip ediyor. Ayrıca, bilişim sistemlerine girme, sistemi engelleme ve bozma, verileri yok etme ve değiştirme suçları da bilişim suçları ve dolandırıcılığı kapsamında değerlendiriliyor.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilisim, bilişim, haritasi, haritası, iste, suclari, suçları, turkiyenin, türkiyenin, İşte


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
TCK Bilişim Suçları. IF İllegal Faaliyetler 0 27 Ekim 2013 14:06
Facebook Bilişim Suçları SeckiN Bilişim Hukuku 0 15 Temmuz 2013 17:27
Adli Bilişim ve Bilişim Suçları CeSaRCripS Bilişim Hukuku 0 24 Mayıs 2013 10:25
Bilişim Suçları CeSaRCripS Bilişim Hukuku 0 15 Mart 2013 18:17