IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Mart 2013, 09:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Facebook,Twitter,Msn vb. Hesabınızın Başkasının Eline Geçmesi




İnternette en çok kullanılan facebook,twitter veya msn hesabınızın bir başkasının eline geçtiğini düşünün.Günümüzde basit yöntemlerle veya kullanıcıların hatalarından kaynaklanan, ele geçirilmesi oldukça kolay bir hale gelen facebook,twitter gibi sosyal ağlarda bulunan hesaplarınız başkalarının eline geçtiğinde bu kişilerin hangi suçlarla karşı karşıya gelebileceği ve hangi cezai yaptırımlarla karşılaşabileceğinden bahsedicez.

Bu tarz hesapları ele geçirmek için bir bilgisayar dahisi olmaya gerek yok.Lise çağındaki gençlerin hava atma amacı olarak gördüğü ,bir kısım paylaşım platformlarında öğrendiği yöntemlerle çevresinde ki insanların facebook ,twitter vb.. hesaplarına yaptığı hackten ziyade ele geçirme girişimleri her ne kadar o an için eğlenceli ve basit görünsede yaptığı eylem sonucu alabileceği cezalardan bahsederek belki bu yolda olan gençlerin de bu tarz eylemlerden vazgeçmelerini sağlarız.

Bu konuyla ilgili olarak Türk Ceza Kanunun Onuncu Bölümünde yer alan Bilişim Alanında Suçlar kısmını incememiz yeterli olacaktır.Başka bir kişinin hesabınızı ele geçirip girmesi ve hesabınızda kalmaya devam etmesiyle ilgili bilgi 1.fıkrada belirtilmiştir.

(1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya birkısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.

Kişinin bilişim sistemine yani sizin hesaplarınızdan herhangi birine girdikten sonra sistemi engellemesi,bozması(yani şifre değiştirmesi,sizin girişini engellemesi,hesabınızı kapatması veya dondurması gibi) eylemlerde bulunmasıyla ilgili bilgi ise TCK 243.maddenin 1. fıkrasında belirtilmiştir.

Madde 243 -(1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Ayrıca Tck Madde 245;

Madde 245 -(Değişik madde: 29/06/2005-5377 S.K./27.mad)
(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(4) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması hâlinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

Hesabınızı ele geçiren kişiler hesaplarınızdan bir başkasından sizin adınıza para talep edebilir,kontör talep edebilir.Hatırlacağınız üzere geçmiş dönemlerde bu tarz haberler medyada oldukça çok yer aldı.Hesabınızı ele geçiren kişi sizin adınıza konuşarak çevrenizden para ve kontör talep ediyor.Bununla ilgili olarak ise yine daha önceden yazmış olduğumuz yazımız aklımıza geliyor ; TCK’da olup bilişim yoluyla işlenebilen suçlar.Yukarıda verdiğimiz örnekte görüldüğü üzere kişinin sizin hesabınıza girmesi zaten ”Özel Hayatın Gizliliğini İhlal” suçunu oluşturuyor.

TCK MADDE 134. - (1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlâl eden kimse, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlâl edilmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.

(2) Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri ifşa eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fiilin basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, ceza yarı oranında artırılır.

Ve yine yukarıda bahsetmiş olduğumuz kişinin sizin hesabınıza girerek insanları dolandırıp para ve kontör talep etmesi ise ”Nitelikli Dolandırıcılık” suçunu oluşturuyor.

MADDE 157. – (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.

TCK Madde 158/1f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,işlenmesi hâlinde, iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

Yine facebook,twitter ve msn gibi sosyal ağlarda konuşmalar yapılabildiğinden ayrıca ; ”Haberleşmenin engellenmesi ” suçu oluşmuş olur.Bu konuyla ilgili TCK;

MADDE 124. - (1) Kişiler arasındaki haberleşmenin hukuka aykırı olarak engellenmesi hâlinde, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.

(2) Kamu kurumları arasındaki haberleşmeyi hukuka aykırı olarak engelleyen kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Her türlü basın ve yayın organının yayınının hukuka aykırı bir şekilde engellenmesi hâlinde, ikinci fıkra hükmüne göre cezaya hükmolunur.

Eğer kişi ele geçirdiği hesaba karşı kişiyi belli bir davranışı yapmaya zorlarsa ”Şantaj” suçu oluşmuş olur ve bununla ilgili TCK;

MADDE 107. - (1) Hakkı olan veya yükümlü olduğu bir şeyi yapacağından veya yapmayacağından bahisle, bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya ya da haksız çıkar sağlamaya zorlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Kişinin hesabının bir başkasının eline geçmesi ”Kişilerin huzur ve sükununu bozma” suçunu da oluşturmuş olur ve bunun ilgili TCK ;

MADDE 123. - (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

Facebook,twitter ve msn de kişilerin konuşmaları kayıt altında olduğundan ayrıca ”Haberleşmenin Gizliliğini İhlal” suçunu da oluşturmuş olur ve bununla ilgili TCK

MADDE 132. - (1) Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlâl eden kimse, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu gizlilik ihlâli haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(2) Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın alenen ifşa eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

(4) Kişiler arasındaki haberleşmelerin içeriğinin basın ve yayın yolu ile yayınlanması hâlinde, ceza yarı oranında artırılır.

Gördüğünüz gibi işlenen bir suç beraberinde farklı suçlarıda getirebiliyor.Bu konuyla ilgili örnekleri çoğaltıp,bilişim yoluyla işlenen farklı farklı suçlardan da bahsedebiliriz.Fakat ülkemizde kişilerin facebook,twitter,msn hesabı kötü niyetli kişilerin eline geçtiğinde kişiler bunları şikayet etmektense yeni bir hesap açmayı tercih ediyor.Kişi ciddi anlamda bir maddi kayıba veya saygınlığını küçük düşürücü bir duruma uğramadıktan sonra sessiz kalmayı tercih ediyor.İnternethukuku.net olarak ;

Bilişim suçu mağduru olduğunuzda sessiz kalmak yerine hakkınızı sonuna kadar aramanızı umarak yazımızı noktalıyorum.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gecmesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Twitter mi ? Facebook mu? saydek IF Anket Arşivi 12 08 Temmuz 2012 01:53
Facebook Hesabınızın Değeri Ne Kadar? Spartacus Facebook Haberleri 0 16 Mayıs 2012 22:53
Facebook mu, Twitter mı? Deep Facebook Haberleri 0 29 Mart 2012 18:37
Ne Facebook, ne de Twitter! Slipknot Cep Telefonlar 0 27 Mayıs 2010 20:28