IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 31 Mayıs 2013, 07:01   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Suç Analizi




Suç Analizi Nedir ?
Suç analizi multidisipliner bir Suçla mücadele yöntemidir. Bu nedenle Suç analizinin farklı disiplinler açısından ortaya konulmuş bir çok tanımına rastlamak mümkündür. Bu çalışmada Suç analizinin sadeleştirilmiş bir tanımı yapılarak bu tanım çerçevesinde ne olduğu konusunda bilgi verilecektir.
En genel anlamda Suç analizini “polisin temel görevlerinden olan Suçun oluşmadan önlenmesi ve mevcut Suçların ve Suç eğilimlerinin tespit edilerek bunlara karşı gerekli tedbirlerin alınmasını” içeren bir kavramdır.

Yukarıda ki tanımı açmak gerekirse;

• Suçların oluşmadan önlenmesi, hangi Suçların neden, hangi etkiler altında işlendiğinin belirlenerek Suç ve Suçlu profillerinin çıkarılması, kişileri Suça iten nedenlerin belirlenerek bu nedenler üzerinde çözümler geliştirmeyi içermektedir. Suçların oluşmasının ardında yatan nedenleri eldeki veriler çerçevesinde değerlendirmek Suç teorilerinin bilinmesini (kriminoloji) ve bu teoriler kapsamında isabetli değerlendirmeler yapabilmeyi içermektedir.

• Mevcut Suçların aydınlatılması: Suç ve Suçlu profillerinin çıkartılması Suçların hangi bölgelerde hangi zaman dilimlerinde ne gibi metotlarla işlendiği ile ilgili çalışmaları kapsamaktadır. Polis Merkezlerinde kurulması öngörülen Suç analizi birimleri daha çok bu kısımla ilgili çalışmalar yürütmektedirler. Mevcut Suçların aydınlatılması kapsamında Suç analizinin soruşturmaya da bazı katkıları bulunmaktadır. Soruşturmayı yürüten görevliler Suç analizi üniteleri tarafından belirlenen modüs operandi dosyalarından yararlanabilmekte, aynı zamanda Suçun işleniş yöntemi ile ilgili sınıflandırılmış bilgiler elde edebilmekte ve üzerinde soruşturma yürüttükleri konuyla ilgili bilgi sahibi olabilmektedirler.

• Suç eğilimlerinin tespit edilmesi; toplumda meydana gelen ekonomik, sosyal, kültürel değişimler uzun vadede Suçların türleri ve işleniş şekilleri üzerinde bazı değişmelere neden olmaktadırlar. Güvenlik hizmetinin sürekliliği ve bu hizmeti sunan kişilerin sınırlı zamanlar içerisinde bu hizmeti gerçekleştirmeleri gerçeğinden hareketle, toplumda meydana gelen uzun vadeli değişimlerin neden olduğu Suç eğilimleri Suç analizinin uzun dönemli değerlendirilmeleriyle ortaya konulmaktadır. Bir anlamda Suçlarla mücadelede kurumsal bellek oluşturulmakta ve bu bellekte bulunan değerlendirilmiş bilgilerin ışığında ileriye dönük bir takım öngörmeler ve buna bağlı önleme programları geliştirilmektedir.
Suç analizinin bir çok alanda kullanımı mümkündür. Asayişe müessir Suçlar, terör Suçları, kaçakçılık Suçları v.b. Suç analizinin terörle mücadele alanında kullanımı ile ilgili olarak şu örnek verilebilir: 11 Eylül terör saldırıları sonrasında FBI ve CIA’in sistemleriyle ilgili yaptıkları çalışmalarda haber alma teknikleri bakımından oldukça gelişmiş teknolojilere sahip olmalarına rağmen bilginin anlamlı hale getirilip kullanılmasında sorunlar yaşadıkları tespit edilmiş bu amaçla da değişik birimlerdeki personel eğitilerek Suç analizi ile ilgili oluşturulan yeni birimlerde istihdam edilmiştir. ABD de özellikle büyük şehirlerde Suç analizi yöntemleri aktif olarak kullanılmaktadır ve polis merkezleri içerisinde Suç analiz birimleri kurulmuştur.
Suç Analizinin Aşamaları /Bunları Kendi Güvenligimiz İçin Azda Olsa Kavramalıyız

Suç analizi uygulayıcılarına göre, Suçlarla ilgili olaylar analiz edilmeği ya da sınıflandırılmadığı zaman (burada sınıflandırmadan kasıt Suçun tür olarak sınıflandırılması değil, işleniş metodu, zamanı ya da şekli kastedilmektedir.) çoğunlukla yöneticiler bütün olayların birbirinden bağımsız olacağı değerlendirmesini yapacaklar ya da hangi olayların ilişkilendirilebileceği konusunda tahminden öte geçmeyen varsayımlarda bulunacaklardır. Bu nedenle Suç analiz yöntemleri ışığında yapılan değerlendirmelerin başarıya ulaşma oranı her zaman yüksek olacak, personelin doğru zaman ve yerde doğru sayıda görevlendirilmesi ve taktik operasyonlarda etkinlik ve verimlilik artacaktır.
Etkili ve verimli bir analiz gerçekleştirebilmek için bazı aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamalar Suç analizinin temelleri olarak nitelendirilebilir. Bir diğer ifadeyle bu aşamalar bir bütün olarak sonuçlar veren analiz sürecinin basamaklarıdır. Bununla birlikte analiz süreci her zaman aşağıda verildiği düzen içerisinde gerçekleşmeyebilir bu nedenle bu süreci Ekblom (1988) yemek tarifine bakarak yemek yapmaktan daha çok bütünlüğüne dikkat ederek resim yapmaya benzetmektedir.

Veri Toplama :

Suç analizi için farklı kaynaklardan elde edilen veriler başlangıç noktasıdır. Veri toplamada amaç aslında birbirinden bağımsız ya da ilgisiz gibi görünen bazı olayların ilişkilendirilebileceği türden donelerin bir araya getirilmesi ve analize zemin hazırlamaktır. Analizin isabetli olup olmaması ya da kalitesi, mikro düzeyde verinin kaliteli olmasıyla doğru orantılıdır. Bu nedenle Suçların analiz edilmesiyle ilgili olabilecek her türlü bilgi, güvenilir, doğru ve sağlıklı elde edilmiş bilgiler olması idealize edilir. Ancak sosyal bilimlerin bütün alanlarında olduğu ve özellikle nicel çalışmalarda öngörüldüğü üzere yapılan analizlere metodolojiden ya da veri toplama araçlarından kaynaklanabilecek yanılma payı verilir (standart sapma).
Veri ve Veri Kaynakları: İyi bir analiz gerek teker teker olaylar bazında ya da gelen anlamda olaylar hakkında elde edilmiş her türlü bilginin değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle Suç analizi için veriler çeşitlilik arz eder. Ancak bunları sınıflandırmak gerekirse genel olarak polisin spesifik olaylar ya da genel olarak Suçlarla ilgili elde edeceği veriler aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir:

1. Matematiksel veriler:
1. Suç Oranları
2. Suç aydınlatma oranları
3. Mahkeme ve cezaevi kayıtları v.b

2. Gözlem sonuçları:

a. Çalışanlardan sorumlu oldukları bölgelerle ilgili aldıkları bilgiler
b. Vatandaş ihbarları
c. Basın yayın organlarında elde edilen bilgiler
3. Anket vb araçlarla elde edilen veriler,
d. Bağımsız anketler,
e. Suçla ilgili resmi anketler,
f. Polis imdat telefonları

Suç olayları ile ilgili elde edilen her türlü veri kritik önem arz etmektedir. Bu nedenle yukarıdaki sınıflandırma kapsamına Suç soruşturma dosyalarında elde edilen bilgilerle ilgili verilerin de dahil edilmesi mümkündür, bu özellikle Modus Operandi dosyalarının çıkartılabilmesi için önem arz etmektedir. Ancak soruşturma dosyalarında bulunan verilerin her zaman analiz işlemi için paylaşımı mümkün olmayabilir bu nedenle bu konu yukarıda belirtilen kapsamın dışında değerlendirilmiştir. Ancak soruşturma dosyaları için özel hazırlanmış formlar bu konuda yardımcı olabilir, zira bu şekilde mahkeme süreci tamamlanmış dosyalar için doldurulacak bu formlar analiz için katkıda bulunacaktır.
Suç analizi yapacak birimlerin farklı üniteler tarafından toplanmış verilere ulaşabilmesi gerekmektedir, ancak burada dikkat edilmesi gereken bu birimlerin veri toplama merkezi olmadığı, sadece elde edilen verilerin analiz edildiği yerler olduğudur. Analiz birimlerinin veri alabilecekleri iki önemli veri kaynağı vardır; Kurum içi Kaynaklar ve Kurum Dışı Kaynaklar.

Kurum İçi Kaynaklar:
Polis tarafından analiz edilen verilen önemli bir kısmı polisin kendisi tarafından üretilen verilerden oluşmaktadır (Buck, 1973). Kurum içi kaynaklar resmi yazılı kurum evrakı olabileceği gibi gayrı resmi bilgilendirme amaçlı belgelerde olabilir. Bununla birlikte kurum içinde değişik amaçlar için toplanan her türlü istatistiksel bilgi bu kapsamda değerlendirilebilir.

Kurum Dışı Kaynaklar:
Genellikle diğer kurum yada kuruluşlar tarafından toplanan ve Suçla ilgili konularda açıklayıcı olabilecek her türlü veri bu kapsama girmektedir. Örneğin Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından toplanan ekonomik göstergeler, Suç ile gelir düzeyi arasındaki ilişkinin bulanması için yada nüfus istatistikleri, nüfus yoğunlaşmasının Suça artış ya da azalışları üzerindeki etkisinin belirlenmesi için yararlı iki kaynak olabilecektir.

Verilerin Tasnifi :

Suçların analizinde kullanılacak verilerin elde edilmesinden sonra en önemli aşama elde edilen verilerin tasnif edilerek analize hazır hale getirilmesidir. Özellikle bilgi teknolojilerinin çok hızlı bir şekilde arttığı ve kapasitelerinin genişlediği günümüzde bilgi paylaşımı hızlanmış, bu polis merkezlerinin aynı anda bir çok kaynaktan yüklü miktarlarda veri almalarına neden olmuştur. Bu kadar çok verinin tasnif edilmemsi karmaşaya dolayısıyla da isabetsiz analizlere neden olmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz teknolojik gelişmeler bir diğer açıdan tasnif işlemini kolaylaştırmaktadırlar.
Günümüzde polis merkezleri geçtiğimiz yıllara oranla bilgi teknolojileri alanına yaptıkları yatırımı daha önceki yıllara göre daha da artırmışlardır (Brown, 1998). Bu polisin elde ettiği bilgileri elektronik ortama taşıması ve daha hızlı analiz etmesi bakımından oldukça önemlidir. O’Shea ve Nicholls (2000) tarafından yapılan çalışmaya göre günümüzde polis merkezlerinin %90’ı kritik olarak nitelendirdikleri verileri ve bilgileri elektronik formatta muhafaza etmektedirler.
Toplanan verilerin analiz yapan kişinin sorgulamalarına cevap verecek şekilde tasnif edilerek yazılım programları aracılığı ile sorgulamaya uygun hale getirilmesi tasnifin en önemli sonuçlarından birini teşkil eder. Bu sonuca ulaşmak için veri elde edildikten sonra; veri girişinin yapılacağı yazılıma, tutulacağı sunucuya (server), elde edilmek istenen amaca yönelik sorgulama yazılımlarına (I2, GIS, Arcview, SPSS v.s) ihtiyaç duyulmaktadır. Burada sorgulamayı yapacak yazılımların analiz işleminin niteliğine göre farklılık arz ettiğine dikkati çekmek yerinde olacaktır, zira bazı yazılımlar Suç analizin kendisi gibi değerlendirilmekte, bu yazılımı kullanabilen kişiler Suç analiz uzmanı olarak tanımlanmaktadırlar. Herhangi bir yazılımım operatörü olan kişinin Suç analizinde uzman olması MS Word programını kullanan bir kişinin yazar olduğunu iddia etmesi gibidir. Takdir edileceği üzere yazar MS Word programını kullanmayı bilebilir ancak her program kullanıcısı da yazar değildir.
Diğer taraftan yukarıda sadece bir kaçının ismi verilen yazılım programlarının her birisi farklı çalışma alanlarında da kullanılmaktadırlar ve her birinin çalışabilmesi için veri tabanına ihtiyaç vardır. Suçla ilgili verilerden oluşan veri tabanı kullanılarak I2 yazılımı kullanılarak kişiler arasında ilişki analizi (link analysis) yapılabilir, GIS programları kullanılarak Suç haritaları çıkartılabilir, SPSS gibi programlar aracılığı ile istatistiksel analizler yapılabilir. Yukarıda isimleri verilen yazılımlar ve araçların bir çoğu oldukça pahalı araçlardır, ancak burada dikkat edilmesi gereken bunların insan unsuru olmaksızın değerlendirildiğinde çok anlam ifade etmeyeceğidir.

ANALİZ - ÇÖZÜMLEME:

Bu safhada, elde edilen verilerin cevaplamak istediğimiz sorular çerçevesinde değerlendirilmesi ve birbirinden bağımsız gibi görünen karmaşık bilgi yapılarının ilişkilendirilmesi söz konusudur. Bu safhada kullanılacak analiz yöntemleri cevabı aranan sorunun niteliğine, ya da analizin kimin için yapıldığına göre değişme gösterir. Suç analizinde elde edilecek sonuçların hitap edeceği kitlenin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak farklı metotlar kullanılabilir. Örneğin halkın bilgilendirilmesi ve Suç korkusunun ortadan kaldırılması amacıyla yapılacak analiz türünde eldeki veriler bu çerçevede değerlendirilerek daha çok bir şehir de meydana gelen Suç türlerine göre Suçun en fazla işlendiği bölgeler haritalarda tespit edilerek bazı bu haritalar bazı grafiklerle desteklenerek halkın bilgisine sunulmak üzere kamuya açık yerlerde ilan edilir. Bununla birlikte, politika belirleyen yöneticiler için yapılacak analizler daha çok çözüm odaklı istatistiki ilişkilendirmelerle desteklenmiş olarak yapılır. Herhangi bir Suçla ya da birden fazla Suçlarla ilgili polise yönelik yapılacak analizler ise Suçluların farklı olaylarda gösterdikleri ortak özellikler, Suçların işlerin yöntemleri gibi konularda değerlendirilerek yapılmaktadır.

Gottlieb (1998) veri analizinde iki ana konuya dikkat çekmektedir: 1-Haritalandırma teknikleri kullanılarak coğrafi ilişkilendirmeler ve bölgesel değerlendirilmelerin yapıldığı analizler, 2- Benzer olayların olma sıklığı, olaylardaki etkenlerin benzerliklerinin tespit edilmesi ve mevcut verilerden farklı sorgulamaların yapılabileceği teknikler. Link analizleri, MO (Modus Operandi) tespitleri gibi.
Bununla birlikte Suç eğilimlerinin tespit edilmesi, en sık tekrarlanan Suç türlerinin, başka Suçlarla ilişkilerinin belirlenmesi, farklı Suçlar için mağdur tiplerinin belirlenmesi, farklı Suçların işlendiği coğrafik özelliklerin belirlenmesi, gelecekle ilgili önleyici tahminlerde bulunma, yoğunlaşılması gereken Suç türlerinin belirlenmesi ve bunlara karşı üretilecek çözümler bu safhada ortaya çıkarılabilecek sonuçlar olarak değerlendirilebilir.

SONUÇLARIN İLGİLİLERE DUYURULMASI

Kullanılmayan bilgi anlamsızdır bu nedenle analiz gerçekleştirdikten sonra elde edilen sonuçların mutlaka ilgili kullanıcılara iletilmesi gerekmektedir. Bu kullanım polisin farklı birimleri olabileceği gibi özel şirketler, diğer kamu kuruluşları, yatırımcılar ve vatandaşlar olabilirler.
Etkili analiz kadar bu analiz sonuçlarının hem iç hem de dıştan gelecek ihtiyaçlara cevap vermesi ve ilgililere iletilmesi de önem taşımaktadır. Bir diğer ifadeyle, kullanıcısına ulaştırılmayan bilgi değer kazanmayacaktır. Suç analizi sonucu elde edilen bilgilerin iç ve dış müşteriler tarafından kullanılması söz konusudur, iç müşteriler polis konuyla ilgili diğer birimleri, dış müşteriler ise farklı kurumlar olabileceği, özel sektör yöneticileri, gibi polisin dışındaki bütün vatandaşları kapsamaktadır.
İç müşteriler için Suç analizi birimleri günlük haftalık ya da bültenler yayınlarlar, bunun yanında ilgili birimler tarafından talep edilen değerlendirme bilgileri içinde özel hazırlanmış raporlar ilgili birimlere sunulabilir. Dış müşterilerin için ihtiyaç duyulabilecek türde bilgiler internet üzerinden web sayfaları aracılığı ile basın yayın organlarına verilecek kısa süreli bilgiler aracılığı ile duyurulur.

GERİ BİLDİRİM VE DEĞERLENDİRME

Suç analizi birimleri için değişik taleplere sağladıkları verilerin hitap ettikleri kişilerin ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığını ölçmeleri ve ilgili kişi ve birimlerden değerlendirme amaçlı geribildirim almaları oldukça önemlidir. Elde edilen geri bildirim sonuçlarına göre bu birimler analiz yöntemlerini de test etme ve onların gerçeği yansıtıp yansıtmadıklarını öğrenme imkanı elde ederler.
Geribildirim, bu amaç için hazırlanmış formlarının aracılığı yapılabilir. Analiz bilgileri ilgili yerlere iletildiği anda, bu bilgilerle birlikte gönderilen formlar kullanıcılar tarafından doldurulur ve analiz birimine gönderilir. Bunun yanında ilgili kişilere yönelik anket çalışmaları ve doğrudan analiz yapılan olaylarla ilgili değerlendirme raporları gözden geçirilerek, analiz sonucu yapılan tutuklamalar, yakalamalar olayların azalması v.b gibi sonuçlar ile Suç analizi birimlerinden talep edilen bilgi sayısında ki artış gibi konular geri bildirimler için kaynak olarak kullanılabilecek hususlardır.

SUÇ ANALİZİNİN FONKSİYONLARI

Suç analizi için gerekli alt yapının oluşturulması ve yukarıda sayılan aşamaların gerçekleştirilmesinin bazı fonksiyonel hedefleri bulunmaktadır. Bunları Suç analizinin fonksiyonları olarak adlandırabiliriz. Suç analizinin fonksiyonel kullanımı en genel anlamda “taktik kullanım” ve “stratejik kullanım” olarak iki sınıfa ayrılmıştır (O’Shea ve Nicholls, 2000), ancak diğer bazı çalışmalarda (Haley ve diğerleri, 1998) bu iki fonksiyona “yönetsel-idari kullanım” ve “spesifik-özel alanlarda kullanım”ında ilave edildiği görülmektedir. Bu dört fonksiyon aşağıda açıklanmaya çalışılmıştır.
Taktik Kullanım: Suç analizinin taktik kullanımı elde edilen Suç verilerinin gelecekte olabilmesi muhtemel Suç olaylarını önlemeye yönelik yapılan analiz faaliyetlerini içerir. Taktik kullanım için üretilen değerlendirme ve çözümlemelerde nasıl, nerede ve ne zaman sorularına cevap aranmaya çalışılır.
Stratejik Kullanım: Elde edilen ve çözümlemesi yapılan verilerden hareketle Suç eğilimlerinin ve Suç türlerinin tespit edilmesi ve önlenmeye yönelik tedbirlerle, daha çok üst düzey yöneticilerin kararlarında yararlanabilecekleri türden bilgileri ihtiva eder. Stratejik kullanımda analiz edilen bilgiler her türlü teknik ayrıntıdan ayrıştırılmış, tamamen ortaya çıkarılan sorunların çözümlerine yönelik olarak hazırlanmıştır.
Yönetsel kullanım: Genel anlamda polis yöneticileri ya da kamu yönetiminin diğer alanlarında ki kişiler için personel planlaması, bütçe çalışmaları gibi alanlarda kullanılır. Bu tür bilgiler çözümleyici olmaktan daha çok açıklayıcı bilgilerdir.
Özel Sektörde kullanım: Bu tip kullanım daha çok yatırımcıların yatırım öncesi Suç risk faktörleri ile ilgili olarak yaptıracakları analiz sonuçlarını içermektedir.

CeSaRCripS


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
suc


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Facebook'tan 'aşk' analizi! Deep Facebook Haberleri 0 26 Mart 2012 18:28
Ter Kokusundan Aşk Analizi Afrodit Aşk ve Sevgi Köşesi 0 05 Ocak 2012 10:27
Facebook analizi Luis Komedi ve Mizah 0 09 Mayıs 2010 22:08
Boyut Analizi YapraK Ödev ve Tezler 0 29 Nisan 2009 23:02
stres analizi... GuL_GuZeLi Haber Arşivi 0 04 Temmuz 2006 15:09