IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By SaNaLStaR

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Nisan 2018, 15:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (-1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dolandırıcılık Suçu




Dolandırıcılık bir kimsenin hileli davranışlarla hataya düşürülüp zarara uğratılması olarak tanımlanabilir. Malvarlığında bir zarara sebep olmaktadır. Ancak burada yalnızca malvarlığı değil bireyler arası ilişkilerdeki güven de zarara uğramaktadır. Çünkü dolandırıcılık suçunda kullanılan hile, kişinin irade serbestine etki etmekte ve ilişkilerinde güveni kırmaktadır. Malvarlığının ve bireyler arası güvenin korunması ihtiyacı nedeniyle kanun koyucu dolandırıcılık fiillerini yasal düzenlemeye konu etmiştir. Buna göre Dolandırıcılık TCK Özel Hükümler başlıklı İkinci Kitabının Kişilere Karşı Suçlar başlıklı ikinci kısmının Malvarlığına karşı suçlar bölümü 157. Maddede düzenlenmiştir.

Kanuni düzenlemeye göre dolandırıcılık suçu; dolandırıcılık suçu, hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp onun veya başkasının zararına olarak failin kendisine veya başkasına yarar sağlamasıdır. Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına yarar sağlayan herkes fail olabilir, genel suçlardandır. Mağdura karşı hileli davranışlarda bulunan kişi ile yarar elde eden kişi farklı kimseler olabilir. Aynı şekilde mağdur da herkes olabilir ve hileli davranışlarla aldatılan kişi ile malvarlığı zarar uğrayan kişi farklı olabilir. Bu durumda hileli davranışlarla aldatılan mağdur, malvarlığı zarara uğrayan kişi ise suçtan zarar gören kişidir. Dolandırıcılık suçunun konusu taşınır, taşınmaz mallar her türlü haklar ve alacaklar olabilir. Doktrinde hizmetin de dolandırıcılığa konu oluşturabileceği belirtilmiştir. Ekonomik değeri olan eşyalar dışında mağdur açısından manevi değeri büyük olan eşyalar (mektup vs.) da suça konu olabilir.

Dolandırıcılık suçu çok hareketli bir suçtur. Dolayısıyla failin hileli davranışlarda bulunması, mağdurun aldatılması, mağdurun veya başkasının zarar uğratılması, bu suretle failin veya başkasının yarar sağlaması ve hile ile zarar arasında illiyet bağının bulunması aranır. Yargıtay’a göre hile; maddi olmayan yollarla karşısındakini aldatan, yanılgıya düşüren, düzen, dolap, oyun, entrika vb her türlü eylemdir. Gösteriş biçiminde veya gizli davranışlar şeklinde ortaya çıkabilir. Gizli davranışlarda fail kendi durum veya sıfatını gizlemektedir. Hile nitelikli bir aldatmadır, mağdurun belli bir davranışta bulunmasını sağlamak amacıyla yapılır ve o kişide yanlış bir zan oluşturan davranışlardır. Özel hukuktaki gibi soyut yani kolayca anlaşılabilen bir yalan yeterli değildir. Yalanın, doğruluğunu kabul ettirebilecek ve mağdurun gerçeği araştırmasını etkisiz hale getirebilecek yoğunluk ve güçte olması gerekir. Ayrıca yalan bir takım dış etkenlerle de desteklenmelidir. Hilenin ve aldatmanın yoğunluğu her olayda şartlara ve mağdurun niteliğine göre belirlenir.

Yapılan yalan açıklamaların dolandırıcılık suçunun hile ve desise unsurunu oluşturabilmesi için, bu açıklamaların doğruluğunu kabul ettirebilecek, böylece muhatabın inceleme eğilimini etkisiz bırakabilecek yoğunluk ve güçte olması ve gerektiğinde yalana bir takım dış hareketlerin eklenmiş bulunması gerekir. Dolandırıcılık cürümünde hile ve desisenin ancak bu şekilde gerçekleşmiş sayılacağını kabul eden görüşe “sahneye koyma” teorisi adı verilmektedir.” Yargıtay CGK., 27.4.2004 2004/685E 2004/104.K

Dolandırıcılık suçunun oluşması için yalnızca failin hileli hareketinin yeterli olmadığını belirtmiştik. Bunun yanında mağdurun aldatılmış olması gerekir. Zarar bu aldanma neticesinde ortaya çıkar. Mağdur kendisini ilgilendiren bir nedenden ya da failin dışında bir nedenden dolayı aldanmışsa dolandırıcılık suçu gündeme gelmez bu nedenle mağdurun aldanma ile failin hileli davranışı arasında nedensellik bulunmalıdır. Zarar ilgilinin aktif malvarlığında azalma veya pasifinde artma olmasıdır. Zararın fiilen meydana gelmiş olması gerekir. Ancak gerçekleşmesi muhakkak olan bir kardan yoksun kalmak da zarar kapsamında değerlendirilmektedir. Zararın sonradan ortadan kalkması suçun oluşumunda etkili değildir. Öte yandan hileli hareketlerin failin kendisine veya başkasına yarar sağlaması da gerekir. Bir taraf için yarar diğer taraf için zarar şartı oluşmadan suç oluşmaz. Elde edilen yarar ekonomik değere sahip bir malvarlığı unsuru olmalıdır.

Dolandırıcılık Suçu Cezası Kaç Yıldır?
Dolandırıcılık suçunun temel şeklinin cezası bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıdır. Adli para cezasının sınırı elde edilen yararın miktarı göz önünde tutularak belirlenir. Yarar tespit edilip müsadere edildiğinde adli para cezası beş günlük alt sınır ve en az yirmi ve en fazla yüz TL olan bir gün karşılığı adli para cezası miktarı göz önünde bulundurularak belirlenir. (TCK52). Suçun nitelikli hallerinin yaptırımına ise nitelikli haller başlığında yer verilecektir.

Suçun temel şekli ile cezanın arttırılmasını gerektiren nitelikli halleri resen takip edilir. Bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın tahsili amacıyla işlenmesi şeklinde düzenlenen indirim yapılmayı gerektiren nitelikli halindeyse kovuşturma şikâyete tabidir. Ancak bu durumda şikâyete bağlı olsa bile uzlaşma yoluna gidilemez. (Çünkü etkin pişmanlığın öngörüldüğü suçlarda uzlaşma yapılamaz.) suçun temel şeklinde görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Nitelikli haller bakımındansa özel düzenleme nedeniyle Ağır Ceza Mahkemesi görevlidir. Temel şeklin dava zaman aşımı süresi sekiz yıl, nitelikli hallerinse 15 yıldır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ceza, dolandiricilik, dolandirma


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İnsanlık Suçu Dizisi Oyuncuları Kimlerdir - İnsanlık Suçu Dizisi Oyuncu Kadrosu PauL Yerli Diziler 0 05 Ocak 2018 11:16
Garip bir dolandırıcılık Lucifer Haber Arşivi 0 13 Aralık 2011 04:37
Evlenme vaadiyle dolandırıcılık Lucifer Haber Arşivi 1 01 Ekim 2010 23:16
Internet ve dolandırıcılık! Slipknot Güvenlik ve Güvenlik Açıkları 1 04 Mayıs 2010 06:47
Key ödemelerinde dolandırıcılık Kralice Ağ, Network ve Networking 0 31 Temmuz 2008 17:58