IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Kasım 2012, 19:57   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cesar Franck Hakkında




César Franck, (d. 10 Aralık 1822, Liège - ö. 8 Kasım 1890, Fransa), Belçika doğumlu Fransız klasik batı müziği bestecisidir.



Küçük yaşlarda müziğe olan yeteneği ortaya çıkan Belçika asıllı besteci Franck’i bankacı olan müziksever babası piyano virtüözü olarak yetiştirmek istiyordu. 1830-1835 arasında eğitim Liege’de gördü. 13 yaşına geldiğinde piyanist olarak ülke çapında bir turneye çıktı. Turnenin tamamlanmasının hemen ardından Liszt, Berlioz gibi virtüözlerin öğretmeni Anton Reicha'yla armoni çalışmak için Paris’e gitti.

1837-1842 yılları arasında Paris Konservatuarı'nda çalışmalarına devam etti. Başlangıçta yabancı olduğu için Paris Konservaturı’na kabul edilmekte sorun yaşadıysa da (Annesi Alman’dı, babası ise Belçika-Almanya sınırındandı), okula girdikten sonra başarıları ile herkesi şaşırttı ve pek çok ödül aldı.

1843’te Fransa’ya yerleşen besteci, 1848’te öğrencisi Félicité Desmousseaux ile evlendi; 1870 yılında Fransız vatandaşlığına geçti. Bu dönemde piyanistliği bırakarak Sainte-Clotilde Kilisesi'nde koro şefliği ve orgçuluk yaptı. Ömrünün 1858’den itibaren 40 yılını aynı kilisede orgcu olarak geçirdi.

Doğaçlama yeteneği ile Parisli müzikseverlerin ilgisini çekti. Bunlar içinde kendisini kilisede dinlemeye gelen, dünyanın en iyi piyano virtüözü olarak kabul edilen Franz Lizst de vardı. 1866’da dinlediği bir konserin ardından Lizst, Franck’ın stilini Bach’a benzetti. Fransa’da klasik org yorumculuğunu yeniden canlandıran Franck, Büyük Org için 6 Parça isimli eserini 1862’de tamamladı. Yorumculuğu, besteci kimliğinin çok önünde olduğu için, yazdığı eserler bu dönemde pek önemsenmedi. 1885 yılında bir Fransız vatandaşının alabileceği en önemli nişan olan Chevalier de Legion D’Honneur ile onurlandırıldı.

Franck’in eserleri, 1880’lere kadar fazla tanınmadı. 1871’de eserlerinden birisi Ulusal Müzik Topluluğu’nun programında yer alınca, ertesi sene konservatuarda öğretmenlik teklifi aldı ve burada bazı fikirlerini çevresinde toplanan bir grup öğrenciye aşıladı. Eserlerinin çoğu tepki çekmekteydi, ilk başarısı Ulusal Müzik Topluluğu konserinde alkışlanan Yaylı Dörtlüsü ile geldi. Bu konserden birkaç hafta sonra bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Montparnasse Mezarlığı’ndaki mezarında büyük heykeltraş August Rodin tarafından yapılmış bir portresi yer alır.

Franck’in eserleri ölümünden sonra popüler olmuştur. Eserlerindeki özgün armonik yapı ile Debussy, Ravel gibi bestecileri etkilemiştir. Klasik formal disiplini romantik duygusal müzik diliyle birleştirerek yaşadığı dönemde ikiye ayrılmış olan Fransız müzik dünyasını birleştirmeye çalışmıştır.

Başlıca çalışmaları

Six piéces
Fantasie in A
Cantabile
Pièce héroique
Trois Chorales
L'organiste

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cesar, franck, hakkında


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ortaçağda Zehir Ve Cinayet /Franck Collard Afrodit Merak Ettikleriniz 0 11 Ekim 2011 00:44
Soğukluk. . . (Cesar Pavese) Sevda Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 17 Haziran 2011 01:16