IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Afrodit

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 11 Ekim 2011, 00:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ortaçağda Zehir Ve Cinayet /Franck Collard





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ortaçağda uzak doğu zehirli ağaçların vatanı olarak biliniyordu. Yüksek derecede zehirli bölgelerden biride Hindistan'dır.

Eczacılar zehir bulmak için çok uygun kişilerdir. 13.yüzyılda neredeyse her tarafta eczacılık mesleği Yahudilere yasaklanmıştı.

Pietro d’Abano’nun risalesinde 96 çeşit zehir tanıtılıyor.

Basit zehirler

Yapılan bir araştırmaya göre 14. yüzyılda Ortaçağın sadece bitkisel zehirleri tanıdığı vurgulanıyor.

İncelenebilir vakaların küçük bir bölümünde hayvani zehirlere rastlanır.

Bozuk organizma ve bazı hayvanlar zehirleyicilerin hizmetindedir.
İnsanları delirttiği kabul edilen kedi beyni hemen bütün bilginlerin eserlerinde görünüyor.
Kadavra kalıntıları, saçlar, kıllar ve tırnaklar gibi kirli kabul edilen atıklar zehir için kullanılabilmekteydiler.
Ayrıca su kaynaklarını zehirlemek için kullanılan maddeler gerçekten de darağaçlarından toplanıyordu.

Bileşik Zehirler

Diğer bir zehir bazı mineraller kimyasallar ve tozların karışımıydı.

Saçlar, tırnaklar, asılarak öldürülmüş kişinin bacağı, domuz ödü, örümcekler, kara kurbağaları ve kertenkeleden imal edilen pudralar muhteşem bir sentezin ürünüdür.
Geç dönemlerin hemen başında menakıpnamelerde zehrin keskin tesirini arttırmak için büyülü hareketler ve sözler eşliğinde hazırlanması ilacın etkisini arttırmada kullanılmaktadır.

Zehir Verme Yolları

Zehir küçük bir kâğıt zarfın veya kumaş kıvrımının içinde ya da tırnak arasında saklanmıştır.

Ayrıca bazı zehirler, kremler, lapalar ve kıvamlı yağlar şekline getirilmektedir. Zehirli ürünler dikkate alındığında, zehrin sıvı hali çok az kullanılmaktadır. Buharlaşan zehirde çok fazla gözükmemektedir.

Zehrin verilmesinde şarabın kullanılması hem zehrin tadını gizlemesi hemde zehrin organizmada çabucak dağılması bakımından avantaj sunmaktadır. Durgun suların zehirlenmesi de yaygın bir olaydı.

Katı ve sıvı gıdalar arasında çorba zehri çok iyi saklar. Elma zehirlemelerde favori bir meyve olarak görülüyordu. Ayrıca gıdayı zehirleme işi meyve kesmek için zehir sürülmüş bir bıçak yardımıyla yapılabilmekteydi.

Etkiler ve Belirtiler

Derlenen vakaların % 90’nın da yakın veya uzaktan işlenmiş olsun suçun sonucu ölümcüldür.

Bazı vakalarda zihni kargaşa meydana gelmektedir ve onun duygusal ilişkileri sınırlanmaktadır. Aşktan soğutucu tozlar, cinsi arzu ve gücü köreltmek için veya ender olarak da hissiyatı düzenlemek için kullanılırlar.

İncelenen zehir suçlarının küçük bir bölümünde % 5’inde zehrin etkisini aniden gösterdiği belirtilmiştir. Örneğin zehirli içeceğin içilir içilmez ruhun teslim edilmesi.

Bazı zehirler (%10) sağlık durumunun korkunç şekilde bozulmasına ve yılan gibi kıvrandırmaya sebebiyet vererek çok yavaşça öldürürler.

Uzun vadeli zehrin mevcudiyeti konusu kuru bir tartışmadan ibarettir. Örneğin İskender’in romanında sekiz gün boyunca tüketene zarar vermeyen ama onuncu gün öldüren bir madde söz konusu edilmektedir.

Belirtiler

Zehirlenmeyi ve özellikle de nedenini tanımaya imkân veren 76 tane farklı belirtiye işaret ediyor. Şu şekilde ifade edilmektedirler: bütün vücudu kaplayan zehir içerden dışarıyı yakıyor, sinirler söner, vücut gücünü kaybeder, kemikler yumuşamış bulunur. Bedende kurşunu morluk, siyahlık, farklı renk, yorgun, bezgin veya çürümüş, birden bire pis koku, bunlar zehir alındığının işaretleridir. Bir başka dışa vuruş şeklide yanaklar, dil, dudaklar ve boğaz hepsi şişer, gözler patlak ve çıkıktır. Patlak gözler boğan otundan zehirlenmenin işaretidir. Ayrıca tırnakların, saç ve kılların dökülmesi çoğunlukla şişmeyle meydana gelir. Zehre maruz kalmış bazı kişileri giderilemez bir susuzluk kaplıyor. Yine ten renginin değişmesi zehirlenildiği sonucuna varmak için hemen herkesin kabul ettiği bir belirtidir. Yaşam gücünün tahribi üzerine diğer bir belirti zehirden dolayı felçtir. Zehrin psikolojik nörolojik etkilerinden de bahsedilmektedir.

Önlemek ve İyileşmek

Vakaların küçük bir kısmında %10’undan az zehre maruz kalan şahıs cinayetten kurtulmuştur. Bu durum zehrin gücünün önlenebileceğinin veya durdurulabileceğinin ispatıdır.

Altı temel önleyici davranış ortaya konmaktadır. Bunlar iyi hizmetçilerin seçimi, zehirleyicilerin ortaya çıkışına engel olma, zehrin varlığını önceden keşfetme, görünürdeki yemeklerden veya şüpheli tatlardan sakınma, yiyecek ve içecekler karşısında mütevazı olmak, son olarak koruyucular tutma. Bunlardan başka, mutfakta bulunan veya masa üzerine serilmiş tabakların ve bardakların güvenliğinin sağlanması gerekir.

İlaçlar

Büyük oranda soğan tüketmek zehrin atılmasına yardımcı olabilmektedir. Benzer bir etki sarımsağa da atfedilmektedir.

Sıvı yağ, süt, ılık su, otlar, ceviz, kestane, kil, limon çekirdekleri önerilen ilaçlar arasındadır. Bunlar çoğunlukla kusturucu etkisi olan ilaçlardır.

Terleme, ilaçla ishal olma, yıkama hatta drenaj tedavi edenlerin başvurdukları yöntemlerdir.

Germen döneminde zehri akıtma prensibi sınırlı ve tuhaf bir yöntemdir. Öyle ki kurban ayaklarında asılmaktadır ağırlıktan dolayı kafadaki deliklerden, genellikle gözlerden zehir vücudu terk etmektedir. Ne kadar tuhaf olursa olsun bu tedavi yönteminin taraftarları vardır.


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cinayet, collard, or franck, ortaçağda, ve, zehir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dudağımdaki zehir. System Sağlık Köşesi 0 23 Eylül 2011 20:41
ZeHir ASKER! DeviL O Şimdi Asker! 0 25 Nisan 2010 14:17
Zehir FrAnK}{MArtIN Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 19 Ocak 2008 23:01