IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Mart 2014, 19:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Biyolojik Pollusyon




Biyolojik Pollusyon:Eko sistemdeki bireylerin aktivileri sonucunda anlam kirlenmesine neden olan olaylara denir. Canlı bireyler Eko sistem içerisinde ortamlarının fazla fiziko kimyasal değişmlerine neden olan Polluant ( Kirletici değişimlrine Konsantrasyonlarına) dayanmı¤¤¤¤¤ yer değiştirirler yada ölürler.

Eko sistem içerisindeki bazı turler ortamda çok fazla poliant değişimlerine karsı yüksek dayanıklılığına sahiptirler.Bu türler yaşadıkları biyotobun poliant düzeyine indike etkinliklerinden indikotör tür olarak kabul edilirler. Örneğin (maytilusgallaprovinacale ,nereis ,divensikolon) ortam sartlarının değismesine cok dayanıklılık gösterirler.Çeşitli kirlenme ile ilgili laboratuvar denemelerininbu türler üzerinde yapmak daha uygundur.

Plantonik Pollusyon:Planton ,sularda asılı halde bulunan ve su harektlerıne baglı olarak yer değistiren bitkisel ve hayvansal organızmalardır. (fitoplankton ,zomplankton) bunlar gıda zincirinin ilk halkalarını teşkil ederler bilindigi gibi yazı zinciri

Fitoplankton ------ zoplakton ------ küçük balıklar ----- büyük balıklar ------ insanlar

Dolayısyla gıda zincirinin bu ilk halkasındaki kirlenme direkt olarak insanları etkiler fitoplankton ortam kirlenmesinden çok etkilenir.Plankton türlerinin gelismeleri üzerine ortam polluluosyonu bazen pozitif bazen negatif etki yapar.

DENİZLEDE KİRLENMEYLE İLGİLENDİRİLEBİLEN ÖZELLİK VE SÜREÇLER

1.Meteorolojik ve İklimsen Özellikler :
Atosverdeki sirkilasyonu etkileyen faktörlerin basına deniz yüzeyi sıcaklıkları yer aldığı gibi ,bu sirkilasyon da su kütlesinin akıntı ,dalga hareketi gibi değişik yollardan yer değistirmesine neden olur.Bu şekilde deniz yüzeyi ile atmosfer arasındakı isi transferi bir yandan su içindeki atveksiyon ve karışımlar diğer yandan bölgesel iklimi tanımlarlar.Atmosferde oluşan cephe sistemleri ve siklonların deniz yüzeyi sıcaklıklarının fazla degişim gösterdigi bölgelerde yoğunlaştığı bilinmekte antisiklonların ise özellikle yer aldığı bölgelerde sürtünme sonucu oluşan sınır tabakanın dengesının ,su yüzey sıcaklığından etkilendiği belirlenmiştir.


2.Su Silkilasonları , Taşınım ve Karışım:
Denizlerdeki pek çok olayın yer kürenin özelliklerinden yaynaklandığı ,bu tür ölçekli olayların deniz ve Atmosferde neden olduğu değişimler çok daha küçük ölçejkli olaylarda kendini göstermektedir.


3.Gel - Git olayları ( med – cezir ):

Yer Ay ve Güneşin karşılıklı durumları sebebiyle Artıp eksilen çekim kuvvetlerinin merkezkaç kuvvetlerinin de etkisi Altın da Deniz yüzeyinin seviyesini değiştirdiğini kütlesi küçük olduğu halde yere daha yakın olan ay ve uzaklığına rağmen kütlesi büyük olan güneş farklı yüzeylerde gel – git olayında rol oynarlar.

Gel - git olayından dolayı bir yerdeki suyun yüzeyinin bir gün boyunca ulaştığı maximum ve minimum yüksekli değerleri su değişim potansiyeline katkıda bulunurlar. Bu yükseklikler seviyelerin her gün başka olması nedeni ile her gün değişim gösterir.


4.Dalgalar:

Rüzgarların deniz yüzeyine sürtünmesiyle iki türlü su hareketi oluşur;

-Yüzeydeki sular rüzgar ile birlikte sürüklenir.
-Dalgalar meydana gelir.

Dalgalar esas itibariyle düzenli ,periotik ve önemli bir basitleştirme yapıldığnda su kütlesinin taşınımının olmadığı yüzey suyu hareketlidir.Dalgalar periot ve oluşturan rüzgarın türüne göre sınıflandırılır.





5.Kıyı Akıntıları:

Dalgaların eğimli kıyı yapılarına çarpması ile kıyılarda dalga akıntıları meydana gelir.Dalga akıntıları dışında yerel kıyı rüzgarları nedeni ile meydana gelen sürüklenmeler rüzgar akıntıları ,gel – git nedei ile meydana gelenlerse gel – git akıntıları diye tanımlanır.

Denizin yüzey akıntıları genellikle toplanma = canvezgenee eğilimini gösterirler akım çizgilrinin toplanma eğilimi gösterdiği noktalarda yüzey suyu hızla dibe doğru haretet eder ki buna downweling denilir.Bunun tersi ise up weling olup yüzey akınlarının ayrıldığı noktalarda dip sularının yüzeye çıkması olayıdır.


Kuşadası Körfezinin Kirlilik Nedenleri (Belgin Akbaba) :

Öncelikle Kuşadası’nda bilinçsiz yerleşme ve denizin değerinin bilinmemesi gündemdedir.Ancak Kuşatak gibi birkaç proje sayesinde denizlerimiz tekrar kazanılmaya calışılıyor.

Kuşadası körfezinde bir çok canlı türüne rastlıyoruz bunların en önde geleni
Balaenoptera Physalus (uzun balina) oda bir süre için Kuşadası Belediye binasında sergilenmektedir.

Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
biyolojik, pollusyon


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Biyolojik Saat Konusu Amelia Biyoloji 0 20 Mart 2014 19:07
Biyolojik Stabilite Testi Liaaa Mikrobiyoloji 0 13 Mart 2012 00:46
Anadolunun Biyolojik Çeşitliliği YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 04 Mayıs 2009 05:15
Erkeklerin Biyolojik Saati Heidi Ah Erkekler 0 18 Ekim 2008 11:25
Biyolojik Yaşınız Kaç? Kralice Merak Ettikleriniz 2 27 Eylül 2008 13:42