IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Kasım 2014, 23:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kalp kası




Kalp kası kalpte yer alan üç katmandan birisi olan myocardium ’dur. Yapısı itibarıyla çizgili kasa benzemiş olsa da, çalışma sistemi istem dışında olan bir kastır. Yapısında olan çizgiler kasın akün ve miyozin liflerinde olan durumlardan kaynaklanır.


Diğer çizgili kaslardan ayrılan bir özelliği de, diğer çizgili kaslarda olan kas hücrelerinin birbirinden bağımsız olmasıdır. Kalp kasındaki hücreler ise, belli bölgelerde diskus interkalarıs adı verilen enine uzanan parlak şeritler gibi birbirine bağlıdır.


Şeritlerin ortasında olan boşluklar sayesinde, kalp kası hücrelerinin iç kısmı birbiriyle bağlantı kurar. Bu yapı yüzünden kalp kası hücreleri dokusal bir bütünlük oluştururlar. Bu durum kalp kasına işlev açısından da bütünlük sağlamaktadır.

Kalp kasının çalışma sistemi nedir?

Kalp kası istem dışı çalışır. Çalışma sistemi kalpte olan iç uyarım sayesinde gerçekleşir. Bu uyarımın iki öğesi bulunur. Bunlar atrio ventriküler düğüm ile sinoatriyal düğümdür. Kalp kası kalbin kendi uyarımıyla çalışsa da, kalp atım hızı ile kalp kasılma gücü otonom sistem tarafından kontrol altına alınır. Bu sisteme nöro humoral mekanizma adı verilmektedir. Hormonlarında kalp atım hızında etkisi bulunmaktadır. Bu etki otonom sinir sistemi sayesinde regüle edilmekte, epinefrin gibi hormonlarda kalbin frekansının artmasına etki eder. Kalp kasının çalışması sinir sisteminin kontrolündedir.

Sinirler kalp kasının içindeki purkinje telleridir. Bu sinirlerdeki bozukluk, kalp kasının felce girmesine sebep olur. Kalp kası vücut hareketleri üzerinde etkili olduğundan, vücutta bulunan diğer dokulara oranla daha fazla enerjiye ve oksijene ihtiyaç duyar. Kalp kasının çekirdeği ortada yer alır ve kas ile hücrenin arasında interkale diskler bulunur. Kas lifleri ise iskelet kasında olnan düz lifler gibidir. Ancak bazı durumlarda çatallaşma yapabilir. Kalp kasının kramp geçirme özelliği de bulunmaz.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kalp, kası


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rüyada Yüzük Kası Görmek Amelia Rüya Tabirleri 0 31 Ağustos 2014 21:44
Adonis Kası Nasıl Yapılır? Zen Ah Erkekler 0 14 Haziran 2014 11:20
Kalp Kası Hastalıkları Liaaa Sağlık Köşesi 0 23 Nisan 2012 13:37
Evde Kol Kası Geliştirme Yöntemleri Liaaa Sağlık Köşesi 0 23 Nisan 2012 02:31