IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Kasım 2014, 21:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bitki Anatomisi ve Morfolojisi Nedir ??




Anatomi kelimesi Yunanca Anatomie 'den türetilmiştir. Ana=boylu boyunca, tome=kesit anlamına gelir.En öz biçimiyle anatomi ''canlıların yapısını,doku özelliklerini, organ ve dokuların birbirleriyle olan ilgilerini inceleyen biyoloji dalı'' olarak tanımlanmaktadır. Türkçe' de yapı bilimi olarak geçmektedir. Anatomi genel olarak morfoloji ile birlikte, anatomi ve morfoloji olarak ele alınmaktadır. Sözcük kökeni bakımından morfoloji Yunanca morphe=biçim, logos= bilim sözcüklerinden türemiş olup, ''organizmaların şekil ve yapısını inceleyen bilim dalı'' olarak tanımlanmaktadır. Morfoloji sözcüğü de Türkçe' ye şekilbilim,biçim bilim,yapıbilim olarak geçmiştir. Morfoloji üç ana dala ayrılmaktadır:

+ Dış morfoloji
+ İç morfoloji
+ Deneysel morfoloji

Günümüzde dış ve iç morfoloji kavramları sıklıkla kullanılmaktadır. Bunlardan iç morfoloji anatomiye eşgeğer gibi görünse de, genel anlamda şekil veya biçimi esas aldığı için, doku ve hücre, hatta hcre altı düzeyde yapıyı inceleyen anatomi ile eşdeğer görülmesi
yanlıştır. Kavram kargaşasını gidermek amacıyla morfolojinin ilgi alanının biçim, anatomininse biçimin yapısı olduğunu söylememiz pek de yanıltıcı olmaz. Örneğin iletim demetlerinin biçimi iç morfolojinin konusudur, ancak demetlerin doku ve hücre düzeyinde yapısı anatominin ilgi alanına girmektedir. Bu bağlamda morfoloji makro, anatomi ise mikro düzeyde incelemede bulunur. Bu yönü ile anatomi mikro morfoloji olarak da algılanabilir. Anatominin temelinde, sözcük anlamı ile de uyumlu olarak, organ ve dokulardan kesitler almak ve bunları mikroskop altında inceleyerek, yapısal özellikleri ortaya koymak yatmaktadır. Bununla birlikte, anatomiyi morfolojiden bağımsız düşünmek de olası değildir. Belirli konularda bu iki bilim dalının örtüştüğüde görülmektedir. Bu bağlamda anatomi aynı zamanda morfolojiyi de içermektedir. Buna karşılık morfoloji sadece anatomi ile ilişkilidir.

__________________
Geçmiş daima unutulur Rimbaud!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anatomisi, bitki, morfolojisi, nedir, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Amasyanın İklimi Ve Bitki Örtüsü Nedir PySSyCaT Karadeniz Bölgesi 0 04 Kasım 2014 10:20
Bitki Nedir? Ruj Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 13 Aralık 2010 02:17
Aortun Anatomisi, Abdominal Aort Anevrizması Nedir? Sır Sağlık Köşesi 0 28 Ekim 2010 22:14