IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Kasım 2014, 21:27   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bitkilerde Hayat Formları




HAYAT FORMLARI

Hayat Formu kavramı genel anlamda bitkinin görünüşünü ifade etmektedir. Özelde ise yaşam döngüsü sürecinde uygun olmayan mevsimi bitkinin nasıl geçirdiği ile ilgilidir. Bu bağlamda hayat formları kurak yaz ayları veya soğuk kış ayları gibi bitki büyüme gelişmesi bakımından uygun olmayan mevsimde büyüme tomurcuğunun toprak yüzeyinden olan uzaklığına göre belirlenir.

Başlıca hayat formları:

TEROFİT: Tüm tek yıllık otsu bitkiler bu gruba girer. Büyüme mevsiminde (yani ilkbaharda) tohumları çimlenir, yazın sıcak ayları bitki başlamadan bitki tohum oluşturur ve ölür. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde baskındırlar. Morfolojik olarak bu bitkiler, köklerinin ince, gövde de geçen yıllara ait kalıntıların bulunmayışı ile ayrılırlar.

HEMİKRİPTOFİT: İki veya çok yıllık, genellikle de otsu bitkilerdir. İki yıllık olanlar ilk yılın sonunda rozet şeklinde dip yapraklar oluştururlar, büyüme tomurcuğu rozetin ortasında olup, toprak ile hemen hemen aynı düzeydedir. Yaz kuraklığının başlaması ile tohum verme olanağı bulamazlar ve gelecek ilkbahara kadar rozet şeklinde kalırlar. İkinci ilkbaharda rozetin ortasından çiçek ve tohumları taşıyacak olan gövde çıkar. Tohum oluşumunu takiben bitki ölür.
Çok yıllık hemikriptofitler ise her yıl tohum oluşturma yeteneğindedirler. Tohum oluşumunu takiben sadece gövde yada bazı türlerde olduğu gibi doğrudan rozetin ortasından çıkan çiçekler kurur, rozet ise sürekli kalır. İki yıllık hemikriptofitlerden farklı olarak bunların kökleri kısmen veya tamamen odunsudur, rozet geçen yıllara ait gövde veya çiçek ya da çiçek durumu sapları taşır. Bir kısmı rizomlu veya stolonludur. Hemikriptofitler kışların uzun, yazların ise kısa sürdüğü karasal iklim bölgelerinde (Ör: İç Anadolu) baskındır.

GEOFİT: Uygun olmayan dönemleri soğan, yumru ya da rizom şeklinde tamamen toprak altında geçiren çok yıllık bitkilerdir. Erken baharla birlikte yaprak, çiçek gibi toprak üstü kısımları çıkar ve yaz sıcakları başlamadan tohum oluştururlar; gövde üstü kısımları kurur. Bunlarda yazı sıcak ve kurak geçen bölgelerde (örneğin; İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu) yaygındırlar.

KAMEFİT: Büyüme noktası yerden 25cm ye kadar yüksekte olan otsu veya odunsu çok yıllık bitkilerdir. Genellikle yumak şeklinde bulunurlar. Yazları kurak ve sıcak geçen bölgelerde (İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu) yaygındırlar.

FANEROFİT: Tüm ağaç, çalı ve 25cm den büyük odunsu bitkiler bu gruba girer. Kışları ılıman, yazları serin ve bol yağışlı iklim bölgelerinde (Ör: Karadeniz Bölgesi) baskındırlar.

__________________
Geçmiş daima unutulur Rimbaud!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bitkilerde, formları, hayat


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bitkilerde Destek Yapılar Amelia Biyoloji 0 15 Haziran 2014 22:28
Bitkilerde Sindirim Amelia Biyoloji 0 15 Haziran 2014 22:28
KPSS Başvuru Formları İnternetten Alınacak ALeMCi YGS ve LYS'ye Hazırlık 0 05 Nisan 2012 15:31
Bitkilerde budama ne zaman yapılır ? Ruj Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 10 Aralık 2010 01:21
Bitkilerde Hastalık Belirtileri Ruj Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 10 Aralık 2010 01:20