IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Kasım 2014, 21:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiyede ki çam türleri




I.PINUS NIGRA (KARAÇAM) (PINACEAE)

Yetiştiği Yer: Kuzey ve Orta Avrupa'da (Avusturya), İtalya'da ve Batı Asya'da (Anadolu) çeşitli yetişme yeri ırklarıyla, oldukça geniş bir yayılış gösterir. En geniş yayılışını ülkemizde yapar.

Boy ve Çap: 20-35 m ye kadar boylanır. Gençken piramidal, yaşlı durumda yaygın tepe yapar.

Genel Özellikleri: Gövdesi düz, kabuğu kalın ve iri plakalı, koyu gri renkli ve derin çatlaklı, sarıçama göre daha kalın dallı bir ağaçtır.4-18 cm uzunluğundaki iğne yapraklar koyu yeşil ve serttir; sürgün uçlarında bulunan yapraklar ise tomurcuğa doğru yönelmiş olduğundan, çanak görünümünde bir boşluk meydana getirirler; iğne yaprakların kenarları ince dişli, uç kısımları sertleşmiştir ve iğne gibi batıcıdır, iki yılda olgunlaşan kozalakları 3.5-10 cm uzunluğunda, 3 cm çaplı, yumurtamsı konik, sarıçam kozalaklarının aksine, simetriktir ve yok denecek kadar kısa saplıdır. Kozalağının uç kısımındaki kozalak pullarının çoğunun göbeğinde iğne gibi ufak bir dikenimsi çıkıntı bulunur.

İklim ve Toprak İstekleri: Karaçamın üstünlüğü veya avantajı ise Sarıçamın yetişemediği veya iyi gelişme gösteremediği yerlerde yetişmesidir.

Genellikle kontinental iklimin ağacıdır; ışık sever, gölgeye de bir
süre dayanır; serin ve derin balçık topraklar üzerinde iyi gelişir; sığ fakir
topraklarda da yetişebilir.Deniz kenarlarına yakın saf kum topraklarında,
ağır balçık ve killi topraklarda yetişebilir; kireççe zengin topraklarda
daha iyi gelişme gösterir. Denizden esen kuvvetli rüzgârlara karşı
koyabilir; çok önemli bir rüzgâr perdesi olarak vazife görür. Rüzgâr etkisi altında kalan yerlerde, özellikle portakal ve şeftali bahçelerinin korunmasında ön sıraya dikilecek ağaçların " Karaçam" olması düşünülmelidir.

Budama Durumu: Budanmasına gerek yoktur.

Üretim tekniği: Üretimi tohumla, bazen çelik ve aşı ile yapılır.

Çeşitli ülkelere ve yurdumuzda yetişen ırkları ve varyeteleri vardır. Genellikle park ve bahçelerde soliter kullanılır.

II.PINUS BRUTIA - KIZILCAM (PINACEAE)

Yetiştiği Yer: Genel coğrafi yayılış alanı Akdeniz ve Karadeniz kıyılarıdır. Fakat asıl geniş yayılışını Doğu Akdeniz Bölgelerinde yapar. Filistin, Ürdün, Suriye, Irak, Lübnan, Kıbrıs, Türkiye, Yunanistan ve İtalya'da yayılır. En geniş yayılışını ülkemizde yapar. Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde çok geniş ormanlar kurar.

Boy ve Çap:
Ülkemizde 15-20 m. boy, 1 m.nin üstünde gövde çapı, serbest durumda yaygın ve genellikle gevşek bir tepe yapar

Genel Özellikleri:
Gövde kabuğu kırmızımsı kahverengi ve büyük plakalıdır. Sahil kesimlerinde 15-20 m. boyunda kalın dallı bir ağaçtır, gövdeleri de çok kere düzgün değildir; ancak rakım yükseldikçe ağaçlarda gövdeleri düzgünleşmeye, boyların artmaya başladığı, tepelerin sivrileştiği ve dalların inceldiği görülür. Gençlikte hızlı büyür. 12-18 cm uzunluğunda, koyu yeşil yaprakları sert ve batıcıdır. 6-11 cm uzunluğundaki kozalakları topaç biçimindedir; sapsız veya çok kısa saplıdır. Açık koyu kırmızı renklidir; sürgünleri dik ya da hafif eğik oturur. Tek tek ya da birkaçı bir arada (bazen 15-20 adet) yer alır.

İklim ve Toprak İstekleri: Yazları sıcak ve kurak, kışları ılıman ve yağışlı Akdeniz ikliminin tipik ağacıdır. Bol ışıkta iyi gelişir, kazık kök yapar; rüzgâra, dona ve kuraklığa dayanır; fakir, kuru topraklarda yetişir, kanaatkardır, kirece de dayanır.

Budama Durumu: Budanmasına gerek yoktur.

Üretim tekniği: Üretimi genellikle tohumla yapılır.

Çevre düzenlemelerinde gruplar halinde ya da soliter kullanılır. Kurak yamaçların ve kumulların ağaçlandırılmasında önemli bir türdür. Doğal varyeteleri de vardır.

III.PINUS SYLVESTRIS - SARIÇAM (PINACEAE)

Mevcut çam türleri arasında en geniş coğrafi yayılışa sahip olanlardan biridir. Avrupa'nın bütün rejyonlarında bulunur. Asya'da da geniş alanlar kaplar. Sarıçam ülkemizde saf ve karışık olarak bir milyon hektara yakın bir saha üzerinde yayılmıştır.

Boy ve Çap: Yetişme yerine göre 20-40m'ye kadar boylanan, narin ve silindirik gövdeli, sivri tepeli ve ince dallı; yahut da dolgun gövdeli, yayvan tepeli ve kalın dallı bir ağaçtır. Nadirende çalı formunda da bulunur.

Genel Özellikleri: Genç gövdelerde, yaşlı ağaçların üst kısımlarında, kalın dallarda kabuk tilki sarısı rengindedir veince levhalar halinde ayrılır. Yaşlı gövdeler ise gri-kahverengi kalın ve çatlaklıdır.Boyları 3-8cm arasında değişen iğne yaprakları mavi-yeşil renktedir. Uçları sivri-batıcı, kenarları ince dişlidir. Dikkati çekecek derecede kıvrıktır. Dişi kozalak saplı ve aşağıya sarkıktır. Asimetrik ve rengi boz mattır. Genellikle kuvvetli bir kök sistemi kurar. Fırtınalara karşı dayanıklıdır.

İklim ve Toprak İstekleri: Hafif kumlu toprakların ağacıdır. Mineral maddeler ve nem bakımından isteği fazla değilse de derin ve gevşek toprakları sever. Işık isteği fazladır.

Üretim tekniği: Tohum, çelik ve aşıyla üretilir.

Kultıvarları:

Rs. ev. 'Argentea' - Yaprakları gümüşi-mavi yeşildir.

Rs. ev. 'Aurea' - Yavaş büyüyen küçük bir ağaçtır. Yaprakları kışın Altın sarısı renktedir.

Rs. ev. 'Compressa' - Konik biçimli küçük bir çalıdır. İğne yaprakları kısa mavi-yeşil renklidir.

IV.PINUS HALEPENSIS - HALEP ÇAMI (PINACEAE)

Yetiştiği Yer: Akdeniz ülkelerinin sahil ağacıdır. Yayılış sahası Batı Portekiz'den başlayarak Doğu Akdenize ulaşır. Esas yayılışı Kızılcamın aksine Batı Akdeniz sahilleridir. Batıdan doğuya gidildikçe bu sahalar daralır. Nitekim Türkiye'de çok lokal iki yayılış alanı vardır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin alçak kesimlerinde (Adana-"Sarıçam Ormanı", Kadirli ve Kartepe), Bodrum ve Milas arasında (Güvercinlik Körfezi) kızılçamlarla birlikte bulunur.

Boy ve Çap: 10-15 m. boyunda, eğri gövdeli, gençlikte sivri, yaşlanınca dağınık tepeli bir orman ağacıdır.

Genel Özellikleri: Gövdenin açık kül rengi kabuğu başlangıçta düzgün, yaşlanınca çatlaklıdır. Sürgünler açık gri renklidir. İğne yaprakları (ikili, nadiren üçlü) açık yeşil renkli, 6-15 cm uzunluğunda, narin ve yumuşak, kenarları ince dişli, sürgünlerin ucunda püskül durumludur. 8-18 cm uzunluğundaki kozalak uzun ve koniktir; çok uzun ve kalın bir sapı vardır ve bu nedenle kozalak uçları kızılcamın aksine aşağı bakar. Açık tuğla kırmızısı ya da sarıca renkli kozalakları tek tek ya da birkaçı bir arada bulunur.

İklim ve Toprak İstekleri:Sıcak ve ılıman deniz ikliminde yetişir; kış soğuklarına, donlara duyarlı, torak isteği az, fakir, kuru, kireçli, taşlı ve kumlu balçık topraklarda iyi yetişir. Sahil kumluklarında, tepelik arazide, hemen hemen her çeşit topraklarda, özellikle kalkerli topraklar üzerinde yetişir. Kumulların tutulmasında da yararlanılır.

Budama Durumu:
Budanmasına gerek yoktur.
Üretim tekniği: Üretimi tohumla yapılır. Park ve bahçelerde soliter kullanılır.

V.PINUS PINEA - FISTIK ÇAMI (PINACEAE)


Yetiştiği Yer: Vatanı Portekiz'den Anadolu'ya kadar tüm Akdeniz sahil kesimidir. En geniş coğrafi yayılışını Anadolu'da yapar. Özellikle Batı Anadoluda, Bergama yakınında, Kozak'ta, Aydın, Muğla dolaylarında ormanlar kurar. Ayrıca Antalya, Manavgat sahillerinde, Gemlik Körfezi kıyılarında, Maraş yakınında Önsan Köyünde, Trabzon'da Kalenema deresinde, Çoruh vadisinde, Naşviye (Fıstıklı) Köyünde lokal olarak bulunur.

Boy ve Çap: Diğer çamlardan kolayca ayırt edilebilecek şemsiye gibi dağınık bir tepeye sahip, 15-20 m. boyunda bir ağaçtır.

Genel Özellikleri: Gövde düzgün kırmızımtırak gri renkli, kalın kabuğu derin çatlaklıdır. 10-15 cm uzunluğundaki iğne yapraklar parlak açık yeşil renktedir; kenarları dişlidir; dip tarafı saran kın 10-12 mm. uzunluğunda ve açık esmer renklidir, iğne yaprakları fıstık çamına benzeyen sahil çamında kının boyu daha uzun, rengi de daha koyu esmerdir. 3 yılda olgunlaşan kozalakları çok kısa saplı, portakal büyüklüğünde, top biçimli, 8-10 cm uzunluğunda, 6-10 cm çaplı, odunsu ve iri pullu; göbeği bombeli, parlak kırmızı kahverengidir. Fıstık çamının tohumları halk arasında çam fıstığı diye adlandırılır ve yenir.

İklim ve Toprak İstekleri:
Sıcak ve kurak Akdeniz ikliminin ağacı; ışık isteği bakımından biraz gölgeye dayanıklıdır. Rüzgâra ve kirece dayanır, dona duyarlıdır, toprak isteği azdır. Kök sistemi kuvvetlidir. Elverişli topraklarda ilk yaşlardan başlayarak derine giden kazık kök yapar, oldukça hızlı gelişir.

Budama Durumu:Budanmasına gerek yoktur
. Üretim tekniği: Üretimi tohumla yapılır.

Çevre düzenlemeleri için önemlidir. Servi ile kontrast oluşturur. Küçük mekanlarda soliter kullanılır. Bol gölge verir, kumulların tutulmasında ve ağaçlandırılmasında kullanılır.

__________________
Geçmiş daima unutulur Rimbaud!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cam, ki, türkiyede, türleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiyede ilk! SLyther Otomobil Haberleri 0 20 Mayıs 2013 00:29
Türkiyede Ilkler. OkyAnuS Genel Paylaşım 1 20 Aralık 2008 15:55
Türkiyede Bir ILk Angel Haber Arşivi 0 28 Haziran 2008 14:25