IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Aralık 2014, 00:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Retiküler Formasyon (Retiküler Aktivasyon Sistemi)




Retiküler aktivasyon sistemi memelilerin beyninde bulunan bir sistemdir. Bu sistem beyin sapı ve talamus arasında bulunur. Bu sistem vücuttan kortekse gelen ve korteksten vücuda giden nöronlardan oluşur. Bu yüzden çıkan RAS ve inen RAS olarak da bölümlere ayrılabilir. Uyku ve uyanıklığı burası sağlar, motivasyon buradan sağlanır, kalp atışları ve nefes alıp vermeyi idare eden merkezler bu bölümde bulunurlar. RAS’ın bulunduğu bölgede bir travma olursa kişi komaya girer. Bu bölgedeki nöronların aktivitesi azaldığı zaman uyuşukluk ve uyku durumu görülür. Çıkan RAS korteks, talamus ve hipotalamusu birbirine bağlar. İnen RAS ise serebellum ve diğer duyulardan sorumlu sinirleri birbirine bağlar.

Retiküler aktivasyon sisteminin çok çeşitli görevleri vardır. Uyku, yürüme, eşeysel özellikler, yeme, içme, boşaltım vb. RAS’ın belkide en önemli fonksiyonu şuurlu ve bilinçli olmayı sağlamaktır. Uyku ve uyanıklık buradan kontrol edilir. Bir mesele üzerine yoğunlaşma yani motivasyon buradan kontrol edilir. Ayrıca RAS bir filtre gibi görev görerek kortekse iletilecek bilgilerin süzülmesini sağlar. Mesela kuvvetli bir gürültüde oluşan sesin şiddetini azaltarak duyuların kortekse aşırı yüklenmesini engeller.

Bu bölgenin hasar görmesi çeşitli problemlere neden olur. Bu bölge hasar gördüğü zaman kişi komaya girer. Bu bölge (RAS) başın arka kısmında bulunduğu için trafik kazası sırasında hasar görmeye yatkındır. Buradaki nöronların aktivitesinin bozulması ile uyku meydana gelir. Kronik yorgunluk sendromu, alzaymır hastalığı ve dikkat bozukluğu gibi durumlar da ortaya çıkabilir.

Çeşitli ilaçların da bu bölgeye etkisi vardır. Birçok psikiyatri ile ilgili ilacın bu bölgeyi etkilediği düşünülmektedir. Genel anestezik ilaçlar bu bölgenin aktivitesini düşürerek kişinin RAS aracılığıyla anestezik uyuması sağlanır. Bu bölgenin rüya görmede de etkili olduğu tespit edilmiştir. REM uyku sırasında bu RAS bölgesinin aktivitesinin, uyanık ve şuurlu iken gösterdiği aktiviteye yakın bir aktivite gösterdiği belirlenmiştir. RAS kendisine gelen milyonlarca bilgiden hangisinin önemli hangisinin önemsiz olduğunu ayıklar.bir konuyu öğrenmede ve bir olaya motive olmada önemli rol oynar.

__________________
Geçmiş daima unutulur Rimbaud!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aktivasyon, formasyon, retiküler, sistemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Pedagojik formasyon sonuçları 15 Ocak’ta belirlenecek Violent Eğitim Haberleri 0 28 Aralık 2013 18:38
Formasyon hakkimiz Narin Genel Paylaşım 0 19 Aralık 2013 01:39
Üniversitelilere Formasyon Müjdesi.. Düş Haber Arşivi 0 27 Eylül 2011 17:01