IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Aralık 2014, 00:26   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Davranışın biyolojik temeli




DAVRANISIN BIYOLOJIK TEMELI:

Sinir sisteminin temel birimi norondur.Caplari mm in 1/10-1/100 arasinda degisir. Dantiritler sinir hucresinin alici organlaridir. Aksonlar siniri ileten kisimlaridir.

Noronlar uce ayrilir:
1-Duyusal noronlar
2-Motor noronlar
3-Inter noronlar

Duyusal noronlar: Cevreden gelen uyarimlari merkezi sinir sistemine iletirler.
Motor noronlar
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
eyinden yada omurilikten gelen kampusleri organlara, kaslara ve salgi bezlerine tasirlar.
Inter noronlar
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
uyusal noronlardan gelen impulslari alir motor norona iletirler.

*Sinirlerimizde binlerce noron vardir.
*Bir noronun digeriyle iliskisine sinops denir.



Sinir sistemi ikiye ayrilir

1-Merkezi sinir sistemi
2-Perifer sinir sistemi

Merkezi sinir sistemi
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
eyin ve omurilikteki tum noronlari ve vucudun buyuk bir kismindaki noronlari kapsar.

*Tum sinirler omurilikte biraraya gelir.Orada bir sinir demeti olusturur ve bunlar kemiklerle korunur.


*Beyin:

-Merkezi Cekirdek
-Medulla
-Beyincik
-Talamus
-Hipotalamus
-Retikuler sistem
-Limbik sistem
-Beyin yarikureleri






Medulla:Omuriligin beyne girdigi yerde, girdikten sonra, biraz buyudugu kisim.Gorevi:Solunum, yutkunum, kalp atimi, sindirim gibi faaliyetleri denetler ve vucudun dik durmasina yardimci olur.Medulla da omurilikten beyne, beyinden omuriligi giden sinirler carpraz haldedir.

Beyincik
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
serebellum) Islevi:Vucudun dengesini ve istemli hareketlerin koordinasyonunu saglamak.Baligin yuzmesi, kusun ucmasi gibi.Hasarinda otomatik hareket yapilamaz. Yurume gibi...

Talamus
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
eyin yari kurelerinin icinde, beyin sapinin yukarisinda yumurta bicimli yapidir.Omurilikten beyne, beyinden omurilige giden sinirlerin gectigi yerdir.Uykunun uyanikligin denetlenmesinde rol oynar.

Hipotalamus:Talamusun altindaki kucuk yapidir,Homeostasis i saglar. (vucut isisi, kalp atisi, kan basinci gibi organizmanin faaliyetlerini duzene koyma mekanizmasina homeostasis denir)Ayni zamanda duygu ve heyecanlarlada ilgilidir.Cesitli bolgelerinin uyarilmasi haz ve aci verir.
Hipotalamusun altinda hipofiz denilen bir salgi bezi vardir.Hipotalamus hipofiz bezinide etkileyerek korku ve strese karsi hormonal tepkileri denetler.

Retikuler sistem
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
ir ag tabakasidir.Bir norol yapidir.Beyin sapindan cikip, talamusa kadar genisleyen merkezi cekirdek yapilari uzerinde bir ag tabakadir.Islevi: Genel uyarilmislik ve farkindalik halini denetlemede onemli rol oynar.Bu sistem bazi uyarimlarin beyin korteksine gecmesine izin verir, bazilarina vermez.

Limbik sistem
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
eyin merkezi cekirdegini cevreleyen beyin yari kurelerinin en icindeki bir kac yapidan olusan yapinin tamamina denir.Evrimsel goruse gore merkezi cekirdekten daha sonra gelismistir ve yalnizca memelilerde bulunur.Gorevi:Temel ihtiyaclari karsilayan hareketler ve duygu ve heyecanlarla ilgilidir.Hipotalamusla yakin bir bagi vardir.Hipotalamus ve beyin sapi tarafindan yonetilen ic gudusel davranislarin bazilari uzerinde denetim yapar.Memelilerde bazi icgudusel davranislari engeller ve organizmanin cevresine daha esnek ve uyumlu olmasini saglar.
Bellek duzeninde onemli bir etkisi vardir.Limbik sistemin bir bolumunun adi hipokampusdur.Hipokampus bellek uzerinde etkilidir.Bu bolgenin hasarinda bilgiler bellekte saklanamaz fakat eski bilgiler hatirlanir.











Beyin yarikureleri
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
eynin korteks denen bir dis kabugu vardir.Bu kabuk gri renktedir. Cunku miyelinsiz liflerden olusmustur,Ic kismi ise beyazdir.Burasida miyelinli liflerden olusmustur.Beyin kabugunun altindaki kisim ise serebrum adini alir.

Sol yarikure:Konusma, okuma-yazma ve aritmatik yetileri denetler.Mantiksal analitik bir calisma tarzi vardir.Ayrintida odaklasir ve tekil ozellikler algilar.

Sag yarikure:Muzik ve guzel sanatlara iliskin yeteneklerde, imgelem ve dus kurmada, karmasik geometrik oruntulerin algilanmasinda ozel bir rolu vardir.

*Sag yarikure sol yarikureden daha cok duygu-heyecan gosterir.

*Butun ust duzey zihinsel faaliyetler beyin korteksinde olusur.Yukari dogru cikildikca beynin kivrimlari artar.Yani korteksin beyin dokusunun toplam miktarina orani artar.
Beyinde gorme, isitme, dokunma gibi faaliyetlerle ilgili cesitli alanlar vardir.Vucudun motor hareketleriyle ilgili alanlar vardir.
Birde baglanti alanlari vardir.Bunlar daha karmasik faaliyetlerle ilgilidir. Konusma, dusunme, bellek gibi....

Motor alan:Frontal lobda merkezi yarigin ustundeki motor alan, vucudun istemli hareketlerini kontrol eder.Hasarinda bu hareketlerde bozulma olur.

Somatik duyusal alan:Merkezi yarigin arkasinda pariotel lobda bulunur.Sicak, soguk, dokunma, aci gibi duyumlar burada temsil edilir.Burada vucudun temsili ters yani asagida yukari dogrudur.

Baglanti alanlari;

Frontal bag kurma alanlari:Problem cozme faaliyetleri ile ilgili dusunce sureclerinde rol oynar.

Pasterior bag kurma alani:Somatik duyusal alanin yakinindadir.Her biri ozel bir duyuya hizmet eden alt alanlardan olusur.Bazisi gorsel algi ile ilgilidir.Hasarinda farkli bicimleri tanima ve ayirt etme yetenegi bozulur.

-Broka alani:Seslerin cikarilmasi, sozcuklerin telafuz edilmesi ile ilgilidir.

-Vernike alani:Hasarinda resesif afazi olur.Sozcukler telafuz edilemez ve anlasilamaz.








Perifer sinir sistemi
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
eyin ve omuriligi vucudun diger kisimlarina baglayan noronlari kapsar.Somatik ve otonom olmak uzere iki sinir sistemi vardir.

Somatik sinir sistemi:Kas ve cesitli duyusal reseptorler (alicilar)den gelen mesajlari alir.
Duyusal ve motor olmak uzere iki tip sinirlerden olusur.

Duyusal sinirler:Kas ve deriden gelen uyaranlari merkezi sinir sistemine tasir.

Motor sinirler:Merkezi sinir sisteminden aldigi mesajlari kaslara tasir.Yani hareketi olustururlar



Otonom sinir sistemi:Ic organlardan gelen duz kaslari denetler.Kendi kendine calisan sistem demektir.(sindirim, solunum, dolasim gibi) Birbirine zit calisan iki sistemden olusur.Bu iki sistem sempatik ve parasempatiktir.

Sempatik kisim:Tek bir birim halinde calisir.Duyusal heyecanlilik aninda kalp atisini hizlandirir, iskelete bagli kaslarin ve kalbin atardamarlarini genisletir, derinin ve sindirim organlarinin atardamarlarini daraltarak terlemeye neden olur.Bazi ic salgi bezlerini faaliyete gecirir.

Parasempatik kisim
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
ir seferde tek bir organ uzerinde etki eder.Sempatik sistem zor ve heyecanli bir faaliyet sirasinda, parasempatik sistem ise dinlenme sirasinda baskindir. Parasempatik sistem, sindirim islevine katilir ve genel olarakda vucudun kaynaklarinin saklanmasini ve korunmasini saglayan islevleri surdurur.

*Otonom sinir sistemi faaliyetlerinden kaynaklanan bedensel faaliyetlerin cogu, ic salgi bezlerini etkileyerek faaliyette bulunur.Ic salgi bezleri kan dolasimi yoluyla vucutta tasinan hormonlari salgilar.Bu hormonlar vucudun ic faaliyetlerini dengede tutar.

Ic salgi bezleri:Ic salgi bezleri kan dolasimi yoluyla vucuda tasinan hormonlari salgilar. Bazi ic salgi bezleri sinir sistemi tarafindan denetlenirken, bazilarida vucudun ic durumuna tepki verir.

Hipofiz:En onemli ic salgi bezlerinden biridir.Kismen beynin bir uzantisidir ve hipotalamusun hemen altinda beyne eklenir.Dogrudan hipotalamusun denetimindedir ve boylece diger beyin merkezlerininde denetimi altina girer.En yuksek sayida farkli hormon urettigi ve diger bazi ic salgi bezlerini denetledigi icin temel bez adini alir.Hipofiz hormonlarindan birinin gorevi vucut sicakligi denetlemektir.Bu hormonun gereginden az olmasi cucelige, asiri salgilanmasi ise asiri uzun boylu olmaya neden olur.Hipofiz bezi tarafindan salgilanan diger birkac hormon, tiroid, cinsel bezler ve bobrek ustu bezinin dis katmani gibi diger ic salgi bezlerini harekete gecirir.


Bobrek ustu bezleri, bir kisinin duygu durumunu, enerji duzeyini ve stresle basa cikma yetenegini belirlemede onemli rol oynar.Bu bezlerin her biri iki kisimdan olusur. Cekirdek ve dis katman.Cekirdek epinefrin (adrenalin) ve norepinefrin (noradrenalin) salgilar.Epinefrin organizmayi acil durumlara hazirlayacak sekilde hareket eder. Genellikle otonom sinir sisteminin sempatik kismiyla birarada calisir,

Davranis uzerindeki genetik etkiler:

Anne babalarimizdan aldigimiz ve cocuklarimiza aktardigimiz kalitimsal birimler kromozom adi verilen ve vucudumuzdaki her bir hucrenin cekirdeginde bulunan yapilarla tasinir,Her bir kromozom gen adi verilen cok sayidaki kalitimsal birimden olusur.Gen genetik sifrenin asil tasiyicisi olan DNA nin bir parcasidir.Bir kisinin kromozomunda bulunan toplam gen sayisi 1000 civarinda belki daha fazaladir.Bu durumda kardes bile olsalar iki kisinin ayni kalitima sahip olmasi son derece dusuk bir ihtimaldir.Tek istisna ozdes ikizlerdir.Ayni yumurtadan gelirler ve ayni genlere sahipdirler.
Bazi genlerin onemli ozelligi basat yada cekinik olmalaridir.Ornegin goz rengini belirleyen genler basat ve cekinik bir oruntuyle etki ederler.Bir gen ciftinin her iki genide basatsa kisi bu basat genlerin belirledigi teryti (ozellik) tasir.Biri basat digeri cekinikse treytin bicimini basat olan belirler.Ikiside cekinikse treytin cekinik hali ortaya cikar.
Cinsiyete bagli genler:23. cift kisinin cinsiyetini belirler ve cinsiyete bagli denilen belirli bazi treylerin genlerini tasir.Normal bir disinin 23. kromozom cifti XX ile erkeginki ise XY ile gosterilir.Bazen bir disi sadece X kromozomuyla dogar.Bu durumda disiler blug caginda gelismez.Buna Turner Sendromu denir.Bazende 23.kromozom dogru bolunmediginden XXY olabilir.Bu durumda kisi fiziksel olarak erkektir.Penisi ve testisleri vardir ama belirgin disi ozelliklerde tasir.Gogusleri buyuk, testisleri kucuk olabilir.Sperm uretmez.Bu durum da Klinefelter sendromu olarak anilir.

__________________
Geçmiş daima unutulur Rimbaud!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
biyolojik, davranışın, temeli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Davranışın Oluşum Süreci PySSyCaT Felsefe 0 29 Kasım 2014 16:01
Her Davranışın Altında Bir Duygu Amelia Kişisel Gelişim 0 05 Temmuz 2014 21:16
Davranışın Oluşum Süreci Elysian Felsefe 0 11 Mayıs 2014 14:10
Windows 8'in temeli! Slipknot Windows 0 07 Kasım 2010 16:16