IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Mart 2010, 19:43   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
C/C++ Yazılım Geliştirme.




C ile program geliştirmek istiyorsak ücretsiz olan Dev C ++ programından faydalanabiliriz. C++ ile yada C ile yani Ansi C dediğimiz temel C ile yazılım geliştirmemiz mümkündür.

Dev C++ programını bulmak için kendi sayfası olan bloodsheld firmasının sitesine girebiliriz. Dev C P P olarak arattığımızda Bloodshed firmasının sayfasında Dev C++ burdan da download a tıklayarak ilgili indirme sayfasına erişebiliriz.

Şu an gördüğümüz üzere 5 versiyonu mevcut beta şeklinde veya 4 versiyonu mevcut o anki mevcut olan versiyonu çekerek kurulumu gerçekleştirebiliriz. Program tamamen ücretsiz olup aynı zamanda açık kaynak kodludur.Yani kodlarını alarak kendimiz de yapabiliriz. Sourceforge de yer alan proje sayfasında dev-c plus plus yani dev-cpp kısmından files a girerek

yada direk proje sayfasından Explorerdan direk

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

sayfasına girdğimizde burdan yine files diyerek burdan Binaries kismindan en son versiyonu görüp.

Dev-C++ 4.9.9.2
devcpp-4.9.9.2-setup.exe


setup.exe yi çağırabiliriz. Bilgisayarımıza kaydet diyerek dosyanın indirilmesini başlattıktan sonra dosyanın indirilmesine müteakip kurulumu gerçekleştirebiliriz. Kurulum normal bir windows programından farklı değildir.

İndirilme işlemi tamamlandıktan sonra kurulumuzu exe yi çalıştırarak başlatıyoruz. Kurulum dili olarak isterseniz Türkçe seçebilirsiniz yada İngilizce yi seçebilirsiniz.

Lisans sözleşmesini kabul ettikten sonra kurulması gereken paketleri seçerek devam diyerek kurulmasını istediğimiz dizin c:\Dev-Cpp olmak üzere seçerek ve kur diyerek kurulumu başlatmış oluyoruz.

Dosyalar kopyalandıktan sonra kurulum tamamlanmış oluyor. Tüm kullanıcılar için kısa yolların eklenmesini istiyorsak Evet e basarak
"Do you want to install Dev-C++ for all users on this computer?"
seçeneğini kabul etmiş oluyor ve kurulumu tamamladıktan sonra programın çalışmasını istiyorsak burdaki programı çalıştır şeklinde ki tiki işaretli hale getirip Bitir dediğimizde program çalışıyor ve kurulum sonrası ayarlar karşımıza geliyor.

Kurulum sonrası ayarlarda programın görünümü bunun yanında diğer özellikleri seçtikten sonra ileri ileri diyerek bu ekranlarıda geçiyoruz. Kod tamamlama özelliği için cache oluşturması gibi seçenekleri seçerek kurulumu tamamlamış olduk.

Ok diyerek kurulumuzu bitiriyoruz. Kurulum sonrası ayarları geçtikten sonra ise karşımıza tip yani ipucu ekranı gelerek bunu bir daha göstermeyi seçili hale getirerek Close diyerek kurulumu tamamlamış oluyoruz.

C++ da herhangi bir proje başlatmak için new den Project diyerek buradan C++ Project seçili haldeyken Konsol uygulaması yazacaksan Console Applicationi seçili hale getirip ve projemizin adını yazarak ki biz buraya Merhaba yazdık tamam dediğimizde nereye kaydetmek istediğimizi bize soruyor.

Ve kaydetmek istediğimiz dizini seçtikten sonra kaydet diyerek projemizi kaydediyor ve işleme başlıyoruz

Yaptığımız C programlarının bir main programı olması gerekir. bundan dolayı main.cpp şeklinde bir dosya oluşturuldu. Bu dosyada merhaba dünya diyebilmemiz için printf komutuyla mesajimizi yaziyoruz ve dosyamızı file dan save ile yada burdaki iconlardan kaydediyoruz. Yine aynı dizine dosyamızı kaydettikten sonra kaydettiğimiz dosyayı derlemeye ihtiyacımız var.

Kod:   Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
#include <cstdlib> #include <iostream> using namespace std; int main(int argc, char *argv[]) { printf("Merhaba Dunya"); system("PAUSE"); return EXIT_SUCCESS; }

Derlemek için execute menüsünden Compile diyerek derleme işlemini gerçekleştirebiliriz. Derlenmiş dosyayı çalıştırabilmek için ise Run menüsünü kullanabiliriz. Eğerki derlemek ve arkadasından çalıştırmak istiyorsak ise Compile&Run işlemini gerçekleştirebiliriz.Mevcut derlenmiş exe yi iptal etmek yani temizlemek için Clean seçeneğini kullanabilir. Ve tüm dosyaların tekrar derlenmesini istiyorsak "Rebuild All" seçeneğini seçebiliriz. Projemizi çalıştırmak için Compile and Run yani F9 ile erişebileceğimiz kısayolla, işlemi gerçekleştiriyorum.

Ve arkadasından linking ile program derleniyor ve arkasından çalıştırılıyor. ve mutlu son ile merhaba dünya mesajını konsolda görerek erişmiş oluyoruz.

Arkasından dikkat edersek devam etmek için bir tuşa basın yazısını gördük. Normalde dos komutu olan pause fonksiyonu veya komutu bir tuışa basmamızı bekler
burda system ile aslında dostaki pause komutu gönderilmektedir. Burdaki amaç normalde program çalıştığında herhangi bir işlem yapmadığı için ve bizden bir cevap beklemediği için direk sonlanacaktır. Burdaki system satırı ve pause komutuyla program biz bir tuşa basana kadar devam edecek ve en son başarılı bir şekilde sonlanacaktır.

Böylelikle merhaba dünya uygulamamızı C++ ortamında gerçekleştirmiş olduk. Dev Cpp programını ücretsiz olarak bu şekilde indirip yazılım geliştirmeye başlayabilirsiniz.


Sizde, Kullandiğiniz ve Önermek istediğiniz Yazılım Geliştirme Araçlarini, Bu Başlık altında Verebilirsiniz.

İyi Calismalar..

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
c or c, gelistirme, geliştirme, yazilim, yazılım


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Vücut Geliştirme Adem IF Sözlük 3 26 Nisan 2015 03:52
Özgür yazılım ve Açık Kaynak Kodlu yazılım nedir? Deep GNU, Linux ve UNIX 0 28 Eylül 2014 00:01
C,C++ Geliştirme Ortam(lar)ı YazılımMimarı C ve C++ 1 16 Şubat 2013 16:13
Ses Organlarını Geliştirme Kızın1i Kişisel Gelişim 0 22 Aralık 2012 21:25
C Algoritma Geliştirme.. toXic C ve C++ 0 08 Mart 2010 20:53