IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
3Beğeni(ler)
  • 1 Post By xena
  • 1 Post By vioLeta
  • 1 Post By xena

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Eylül 2019, 22:50   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
çevreye zarar vermeyen menüler!




Peru’daki Saqra Restaurant geleneksel Peru yemeklerinin bitkisel karşılıklarını yaratıyor.Balık yerine mantarın tercih edildiği yahni bunun en güzel örneği. Böylece Perulu balıkçıların üzerindeki baskı da hafiflemiş oluyor.

Küresel ısınma, nüfus artışı, ormansızlaşma ve biyoçeşitliliğin kaybolması, gıda kaynaklarını tehdit ederken, Çin ve Hindistan’daki büyük nüfuslar günlük beslenmelerine daha fazla et ve süt ürünleri dahil etmeye başladılar. Örneğin 2013 yılında dünya genelinde tüketilen domuzun yarısından fazlası Çin’de tüketildi.

Gıda üretiminde kaynak kullanımı ve sera gazı emisyonunu ölçen yaşam döngüsü analizi sayesinde düşük karbonlu gıdalara ulaşmak gitgide kolaylaşıyor. Bildiğimiz gibi, bitki temelli yemekler; et, süt ve yumurta temelli yemeklere oranla çok daha az enerji tüketiyor. Aslında gıdaların karbon ayakizini etkileyen birçok unsur var. Geleneksel gübre kullanımı, ürünün pazara ulaşma sürecinde tercih edilen taşıma yöntemi bunların başında geliyor.

Environmental Working Group 2010 yılında, 20 gıda ürününü CO2 emisyonlarına göre sıralandırdı. Bu sıralamaya göre karbon ayak izi en yüksek olan gıdaların başında sığır eti, kuzu eti ve peynir geliyor.

Organik ürün, verimli mutfak

Tabağımızdaki gıda maddelerinin çevre üzerindeki etkilerine dikkat etmek şimdilik çok kolay gibi görünmese de, dünya genelinde çevreye duyarlı restoranlar, mönülerine düşük karbonlu yemek çeşitlerini dahil etmeye başladılar bile. Londra’daki The Duke of Cambridge, San Francisco’daki Greens Restaurant, Lima’daki Saqra Restaurant bunlardan bazıları.

Bu restoranlar, hem yerel ürün kullanıyorlar, hem de kullandıkları ürünlerin tamamen organik olduğunu kanıtlayan belgelere sahipler. Organik ürünlerin, restoranlara yakın olan çiftliklerden satın alınıyor olması dikkat edilen bir diğer unsur. Ürünler olduğu kadar, mutfakta verimlilik de çok önemli. Sıcak suyun geri dönüşümünün sağlanmasına, mümkün olan en az ekipmanın kullanılmasına özellikle dikkat ediliyor. Bu sayede hem daha az enerji harcanıyor hem de daha az su tüketiliyor.

Balık yahni yerine, mantar yahni

The Guardian gazetesi geçtiğimiz günlerde dünya genelinde farklı restoranların düşük karbonlu yemek tariflerine yer verdi. Saqra, Peru’nun Lima şehrinde bulunan ünlü restoranlarından birisi. Restoranın menüsünde yer alan mantar yahni tamamen yerel mahsullerden elde ediliyor ve Perulu balıkçılarının yaşadığı baskının bir bölümünü ortadan kaldırıyor. Restoranın sahibi Joaquin de la Piedra, Saqra’yı açarken hem yemeğin eğlenceli olmasını hem de çevreye zarar vermemesini hedeflemiş. Piedra bu hedefe ulaşmak için geleneksel Peru yemeklerinin bitkisel karşılıklarını yaratıyor. Balık yerine mantarın kullanıldığı yahni bunun en güzel örneklerinden birisi. Piedra, “Yakalanan balığın yüzde 80-85’i balık yemekleri ve balık yağı üretimi için kullanılıyor. Geri kalanı ise çok pahalı” diyor. Saqra restoranda kullanılan sebzeler yerel çiftliklerden sağlanıyor. Mantar ise, mısır ve vahşi pirinç gibi ‘tarımsal yan ürünler’ kullanılarak üretiliyor. Piedra’nın dediği gibi; “Hasat sonrası toprak çok zengin ve besleyici oluyor.”


Alinti

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 02 Eylül 2019, 22:57   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: çevreye zarar vermeyen menüler!




Bu menüler bir harika !

__________________
Aşk, bekletilmiş en bozuk "Şaraptır"


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 02 Eylül 2019, 23:04   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: çevreye zarar vermeyen menüler!




Mantar yahni yiyeceğiz bundan sonra

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
cevre


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Popup menüler hakancann mIRC Scripting Sorunları 0 15 Aralık 2014 21:16
2014 Yılbaşı İçin Sağlıklı Menüler Violent Yemek Tarifleri 0 12 Aralık 2013 20:07
Yılbaşına özel menüler Zen Yemek Tarifleri 0 30 Aralık 2012 18:05
Mircde Kişilere göre özel menüler yapabilirmiyiz ? Enigmatic mIRC Scripting Sorunları 6 27 Ağustos 2007 02:53
Photoshop Araçlar-Menüler ve İçerik t0praK PhotoShop 6 19 Nisan 2007 23:05