IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Eylül 2011, 18:16   #1
Çevrimdışı
~ Zirvala.Com ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bebeklerde uyku sorunu nasıl çözülür




Yenidoğan bebeklerin 2-3 saate bir uyanıp beslenmesi gerektiğini belirten Bayındır Hastanesi Kavaklıdere Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Aykol, kilo alımı yeterli ve doktor tarafından başka bir öneride bulunulmamışsa 2 haftadan itibaren bebeği uyandırmaya gerek olmadığını vurguladı.
İlk aylarda kolik sancıları anne-babaları uyutmazken, bebek büyüdükçe diş çıkarma dönemi, gündüz yaşanan korkuların rüyalarda tekrarlanması, annenin işe başlaması ile terk edilme korkusu, anne sütünün kesilme dönemi gibi çeşitli nedenler geceleri uyanmaya yol açabilir. Bazı bebekler etrafta çok fazla uyaran olduğunda, kalabalık ortamlarda, eve yabancıların gelmesi ve aşırı aktivite yapılan bir günün sonunda uyuyamaz. Anne-baba ile fazla zaman geçirmek isteyen bazı çocuklarda da uykuya direnir.

BEBEKLERDE UYKU SORUNU

Gece ağlayan bebeklerin öncelikle fiziksel gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmadığından emin olmak gerektiğini belirten Aykol, "Öncelikle bebeğin fiziksel gereksinimlerinin karşılandığından, yani karnının tok, altının kuru, ortam ısısının yeterli olup olmadığını anlamalıyız. Bebeğin kısa bir süre sonra tekrar uyuyabileceğini düşünerek aşırı gürültü, ışık gibi uyaranlar vermemeliyiz. Bebeği yatağından uzaklaştırmadan sakinleştirmeye çalışarak bir süre onunla konuşmalıyız. Bebeğin kendini güvende hissedebilmesi için ağladığında yanına gitmeliyiz. Ama kendi yatağına almak bir süre sonra alışkanlık yapacağı için uygun bir davranış değildir" diye konuştu.

"KESİNTİSİZ UYKU, BAZI ÇOCUKLARDA 3 YAŞI BULUYOR"

Bebeklerin uyku düzeniyle ilgili bilgi veren Aykol, "Yenidoğan bebekler ortalama 18 saat, 6 aydan sonra genellikle 10-12 saat, gündüzleri 2 kez yapılan şekerleme dahil, uyur. Yenidoğan bebekler gece ve gündüz ayrımı yapmadan uyurlar ve uyanırlar. 2 aydan sonra geceleri daha uzun uyumaya başlarlar. 15 aydan sonra gündüz uykusu ikiden bire düşer. Öğle uykusu da 4 yaştan sonra pek gerekli değildir. Nasıl yetişkin insanların uyku ihtiyacı farklı farklı ise bebekler de aynı şekildedir. Bazı bebek 15 dakika ile yetinirken, bazıları 2 saat uyuyabilmektedir. Yenidoğan sağlıklı bir bebek 2-3 saatte bir uyanıp anne sütü alır ve uyumaya devam eder. Gece beslenmesi genellikle 6-8 aydan sonra gerekli değildir. Çocuğun her uyanması açlık olarak algılanmamalıdır. Büyüklere özgü kesintisiz uyku, bazı çocuklarda 3 yaşı bulmaktadır" ifadelerini kullandı.

"BEBEĞİN UYUDUĞU ORTAM ÖNEMLİ"
Bebeğin uyuduğu ortamın önemine dikkat çeken Aykol, "Ortalama 20 derecelik ısısı olan sessiz, loş bir ortam uyku için idealdir. Her gün aynı ortam ve aynı saatte uyutmaya çalışmalıyız. Yatak güvenli, kenarları yumuşak, yatak örtüleri pamuklu ve yumuşak olmalıdır. Yastık kullanmak tehlikeli olabilir. Bebeğin sevdiği yumuşak bir oyuncak yatağa konulabilir. Başka bir çocukla aynı yatakta asla yatırmamalısınız. Uykunuz ağırsa asla yatağınıza almayınız. Uykudan önce banyo rahatlatıcı olabilir. Hafif bir müzik, hafif sallama hareketleri uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. Uykudan önce aşırı heyecan yaratıcı aktivitelerden, büyük çocuklarda bilgisayar oyunları ve televizyondan kaçınmak gerekir. Yatmadan önce pijama giymek, kitap okumak gibi belirli rituelleri yaparak uyku saatini öğrenmeye alıştırmak gerekir" açıklamasını yaptı.

UYKUSUZLUK BEBEKLİKTE BAŞLIYOR

Uzmanlara göre, insan yaşamını ciddi şekilde etkileyen uykusuzluk (insomni) denilen tablo, aslında beynin uyanıklığını sağlayan merkezlerin normalden daha fazla aktif olması sonucu ortaya çıkıyor. Beyinde uyanıklığı sağlayan merkezlerin oluşturduğu sempatik aktivitenin uykusuzluk çeken kişilerde daha fazla olarak ortaya çıktığı gözleniyor. Bu nedenle insomni hastalarının bazılarında, "Çocukluğumdan beri annem benim az uyuduğumuz söyler" sözü çok sık duyuluyor. Çünkü bunların bebeklikten gelişen uyanıklığı sağlayan merkezleri, uyanıklığı sağlayan hormonları daha aktif durumda bulunuyor. Uykusuzluk tedavisi son dönemlerde çok önemli değişiklikler gösterirken, uzmanlar gelecek yıllarda bu hastalığın kökünden çözülmesi için kesin verilere ulaşılabileceğini söylüyor.


Konu Beatrice tarafından (26 Ağustos 2019 Saat 00:21 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bebeklerde, çözülür, nasıl, sorunu, uyku


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bebeklerde uyku eeg Ecrin Çocuk Sağlığı 0 08 Ağustos 2011 11:49
Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 12 Mart 2010 19:02
Bebeklerde Uyku Sorununa Öneriler YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 13 Ocak 2010 02:49
Bebeklerde Uyku Düzeni Sağlama YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 22 Nisan 2009 11:36