IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa
  • 1 Post By Narsinha

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Nisan 2012, 01:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarda Temizlik




İnsanoğlu dünyaya gözlerini açar açmaz hayat şartlarına ve hayat kanunlarına cahil bir şekilde doğar. Ancak belli bir yaş seviyesine gelince bu hayat şartlarını ve kanunlarını yavaş yavaş öğrenmeye başlar. Bunlardan bir tanesi de temizlik alışkanlığıdır.

Çocuklardaki temizlik alışkanlığı çocuk küçükken başlayıp, çocuğun yetişkin bir insan haline gelinceye kadarki genel sağlık durumunu etkiler.
Anne ve baba çocuk için bir modeldir ve kendi çocuğuna temel alışkanlıkları kazandırmasında en çok yol gösteren kişilerdir.

Anne ve babanın kendi istedikleri gibi bir çocuk yetiştirmeleri çocuğa söylediklerinden çok çocukla kurmuş oldukları ilişki biçimine bağlıdır.

Çocuklarda temizlik alışkanlığı ile ilgili tutum geliştirirken denetleyici olmaktan çok çocuğa yol gösterici olunmalı , onlara alışkanlık kazandırırken yardım edici olmalıyız.

Çocuğa verebileceğimiz en değerli hediye ona ayırabileceğimiz ilgi ve zamandır.
Temizlik konusundaki davranışlarını geliştirirken zamanımızın bir kısmını ona ayırmalı ve onunla ilgilendiğimizi ona hissettirmemiz gereklidir.
Anne ve babanın en zor tarafı bir şeyin nasıl doğru yapılacağını bildiği halde, yanlış yapılmasına sabır göstermektir. Çocuk temiz olmadığında ya da doğru temizlik yapmadığında bundan nasıl rahatsız olunduğu deneyimini çocuğun tatmasına fırsat vermelidir. Böylece çocuk yaşam deneyimini öğrendiği bu yaşlarda olumsuz sonuçlara da katlanması gerektiğini sessiz bir şekilde öğrenmiş olacaktır.


Çocuğa öğüt verme yerine anne ve babanın ona örnek olması gerekir. Anne ve babanın yapmış olduğu olumlu temizlik uygulamaları, çocukta daha kalıcı alışkanlıklar kazandıracaktır. Anne ve babanın yemeklerden önce ve sonra tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra ellerini yıkamaları , yemeklerden sonra dişlerini fırçalamaları , giymiş oldukları elbiselerin temizliğine dikkat etmeleri, çöpleri çocuğunun gözü önünde çöp kutusuna atması vs gibi uygulamaları bizatihi kendilerinin yapması çocukta da bu davranışları yapmasına neden olacaktır. Çünkü çocuk anne ve babasının bir çok görülen özelliğini aldığı gibi, gözle görülmeyen bir çok özelliklerini de kendi bakış açısıyla onlardan alacaktır. Bu şekilde çocukta istenen diğer davranışlar kendiliğinden gelecektir.

Anne ve babanın belli bir yaştan sonra çocuğun günlük programını kendi kendisinin yapmasına izin vermelidirler.
Çocuğa “Ne” söylediğimizden daha çok “ nasıl” söylediğimiz daha çok önemlidir. Çünkü olumlu yönde sağlık ve temizlik alışkanlıkları kazanmasını istiyorsak, kırıcı, tehdit edici olmadan , yumuşak bir ses tonu ile ve sevgimizi ona hissettirerek isteklerimizi söylemeliyiz. Çünkü çocukla anlaşmanın en iyi yolu, ona iyi niyetle ve sabırla yaklaşmaktır.

Çocukta iyi bir temizlik alışkanlığını yaptığını gördüğümüzde hemen bu alışkanlığı “neden” yaptığını sebebiyle birlikte ona anlatmamız lazımdır. Böylece “otomatik teşekkür” yerine , insanları mutlu eden “özel teşekkürü” yapmış oluruz.

Çocuğa kısa bir süre içerisinde birkaç ayrı alışkanlığı kazanması için zorlama yapmamak gerekir. Teker teker ve yavaş yavaş bir alışkanlığı yerine getirmesi için ona zaman ayırmalıyız.

Başarılı bir terbiye sisteminin özelliği, ödüllendirici ve keyiflendirici olmasıdır. Çocuk doğru bir temizlik alışkanlığı yaptığında “aferin” demekte cömert olunmalıdır. “Aferin ellerini yıkadın” ya da “dişlerini fırçaladın” vs gibi sözler doğruların fark edilmesine ve olumlu davranışların kazanılmasında çok önemlidir.

Çocuğun temizlik konusunda yaptığı hataları asla başkalarının yanında konuşmamalı, başkalarının yanında eleştirmemeliyiz. Yapılan eleştirilerde çocuğun kişiliğini asla hedef olarak almamalıyız. Fakat davranışlarını eleştirebiliriz. Çocuğa “sen çok pasaklısın” demek yerine “ellerini yıkamamışsın” gibi güzel sözler ve ifadeler kullanılabilir.

alıntı



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 12 Nisan 2012, 01:42   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Çocuklarda Temizlik




Boşuna ağaç yaşken eğilir dememişler.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
cocuklarda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Temizlik Delîli Kalemzede İslamiyet 0 09 Temmuz 2011 02:32
Çocuklarda Parmak EmmeParmak emme, normal çocuklarda herhangi bir pisko-patolojik etk YapraK Çocuk Sağlığı 0 25 Eylül 2009 05:25
100 sn'de bir temizlik lionelm18 mIRC Scripting Sorunları 3 08 Mart 2006 23:48