IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Nisan 2012, 02:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ateşli Havaleler






Ateşli Havaleler
Çocukluk döneminde havaleler önemli bir sorun oluşturur. Beş yaşından küçük çocukların yüzde 7'sinin en az bir kez havale geçirdiği saptanmıştır. Havale çeşitli nedenlere bağlı olarak değişik yaşlarda ortaya çıkabilir. Bazen bir kez görülür, bazen de yineleyen nöbetler biçimindedir. Anne baba için önemli bir endişe kaynağıdır; özellikle bütün kasları etkileyen, bilinç kaybına, ağızdan köpük gelmesine, idrar ve dışkı kaçırmaya yol açan nöbetlerde bu endişe daha da artar. Bunun nedenleri klinik tablonun ürkütücü olması, çoğu zaman havalenin nedeninin bilinmemesi (bilinmeyen her şey gibi bu durum da kaygı verir) ve nöbetin yineleyip yinelemeyeceğinden emin olunamamasıdır. Ama çocuklardaki ateşli havalelerin genellikle iyi gidişli olduğu söylenebilir. Çocuklukta, özellikle 6 ay ile 3 yaş arasında ortaya çıkan havaleler genellikle yüksek ateşe bağlıdır ve bu nedenle "ateşli havale" adıyla anılır. Erkeklerde daha çok olmak üzere çocukların yaklaşık yüzde 2-5'inde bu tür havale görülür. Havale genellikle ateş yükselmeye başlarken ortaya çıkar; hatta bazen ateş, havalenin görülmesinden sonra fark edilir. Ateşli havalelerin nedeni tam olarak aydınlatılamamıştır, ama belli bir tip hastalıkla birlikte ortaya çıkmadıkları kesindir. Tipik özellikleri ateş eşliğinde görülmeleridir ve klinik muayene sırasında ateş olmadığında tanı koyulması çok güçtür. Bu durumda ateşin, başlı başına havale nedeni olabileceği düşünülmektedir; çünkü merkez sinir sisteminin ateşliyken daha fazla uyarılabilmesi olasıdır. Ateşli havale her çocukta görülmediğinden, bu mekanizmanın yapısal bir yatkınlığa bağlı olduğu da varsayılabilir.

Bir ateşli havale nöbetinin süresi birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar değişir. Dolayısıyla ateş eşliğindeki, uzun süreli nöbetler büyük olasılıkla sıradan bir "ateşli havale" değildir. Bu durum, kasılma nöbetlerine yol açan sara gibi bir hastalığa bağlı olabilir; burada ateş, nöbetin ortaya çıkışım kolaylaştıran etken olmuştur. Ateşli havaleler olguların yüzde 65'inde tek nöbetle kalır, yüzde 35'inde ise yinelenir. İlk nöbetten sonra geçen süre uzadıkça yineleme olasılığı azalır.
Ateşli Havaleler ve Sara
Gidişi kötüleştiren etkenlerin bulunmadığı "basit" ateşli havale geçiren çocuklarda, sara hastalığının, yani kronik yineleyici nöbetlerin ortaya çıkma olasılığı düşüktür. Hatta sara riski açısından ateşli havale geçiren çocuklarla hiç geçirmeyen çocuklar arasında çok az fark vardır. Buna karşılık çocuğun ateşli havaleden bağımsız nörolojik sorunları varsa ve ailesinde ateş dışında etkenlerle havale nöbetleri geçiren kişiler bulunuyorsa, sara hastalığının ortaya çıkma riski daha yüksektir. İkinci grup çocuklarda saranın yalnızca ateş nedeniyle merkez sinir sisteminin daha kolay uyarılarak nöbet olasılığını artırmasından değil, ailesel yatkınlıktan da kaynaklandığı düşünülmektedir. Ateşli havale geçiren ve geçirmeyen çocuklar arasında psikomotor gelişim açısından önemli bir fark saptanmamıştır. Ateşli havale geçirme olasılığı yaşla birlikte azalır ve genellikle 5 yaşından sonra yok olur.
Ne Yapmalı ?
Havale nöbetinde tanı ve tedavi açısından yapılması gerekenler bugüne değin çok tartışılmıştır. Genellikle nöbetlerin sıklığına ve süresine göre belirlenen bir ilaç tedavisi önerilir. Bazı araştırmacılara göre yinelemenin önlenmesi için, ateşli havale geçiren bütün çocuklara belli bir süre boyunca antiepileptik (sara önleyici) ilaç verilmesi gerekir. Günümüzde yalnızca yatkınlık yaratıcı bazı etkenler nedeniyle gerçek bir sara hastalığına yakalanma riski yüksek olan çocuklara koruyucu amaçla anti-epileptik ilaç verme eğilimi ağırlık kazanmaktadır. Ama bu görüş henüz azınlıktadır. Yüksek ateş görülen durumlarda ise koruyucu tedavi uygulanabilir.





 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ateşli, havaleler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ateşli Aşk Sözleri PauL Aşk ve Sevgi Köşesi 1 05 Kasım 2011 14:50
Ateşli Aşk PauL Aşk ve Sevgi Köşesi 0 04 Kasım 2011 17:21