IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Mayıs 2012, 17:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Okul Öncesi Sağlık Kontrolleri





Çocuk doktorunuz öncelikle çocuğunuzun doğum ve gelişim öyküsü, beslenme alışkanlığı, kullandığı vitaminler,yapılan veya eksik olan aşılar, geçirdiği hastalıklar,motor becerileri,uyku ve davranış sorunları olup olmadığı,ailede genetik ve bulaşıcı hastalıklar açısından kapsamlı bir değerlendirme yapacaktır.

Gelişimin değerlendirilmesi:

* Çocuğun gelişimi kişisel, sosyal,dil,ince ve kaba motor becerileri ile değerlendirilebilir.

* Okul öncesi çocukların kendi başına yemek yeme ve giyinme becerilerini kazanmış olması,tuvalet ve hijyen kurallarını bilmesi gerekir.

* Konuşması anlaşılır olmalıdır.

* Konsantrasyon ve diğer çocuklarla oynayabilme yeteneği araştırılmalıdır.

Büyümenin değerlendirilmesi:

* Çocuğun boy ve kilosu ölçülüp büyüme eğrilerine işaretlenerek,o yaş ve cinsiyetteki diğer çocuklarla kıyaslanır.Çocuğun standart büyüme eğrilerinin altında veya üstünde olması veya kendi gelişim eğrisinde duraklama olması uyarıcı olmalıdır.Bu durumlarda beslenme bozukluğu,genetik problemler,hormonal bozukluklar,çölyak hastalığı veya kronik enfeksiyon açısından inceleme yapılması gereklidir.

Fizik muayene:

* Fizik muayenede kilo, boy ve tansiyon ölçümü dahil vücudun bütün sistemleri değerlendirilir.

* Çocuğun yüz görünümü, rengi ve cilt döküntüleri ilk olarak bakılır.

* Herhangi bir yakınması olmayan bir çocukta kalpte üfürüm olması veya bazı nabızların alınmaması bir kalp hastalığını gösterebilir.3 yaşından sonra her çocuğun tansiyonu kontrol edilmelidir.

* Sık üst solunum yolu enfeksiyonu, sinüzit veya kulak enfeksiyonu geçiren çocuklarda alerji veya geniz eti problemi olabilir. Geniz eti ve sürekli burun tıkanıklığı horlamaya ve uyku problemlerine yol açacağı gibi, çocuğun okul başarısını ve büyümesini de etkileyebilir.

* Eklemlerde hareket kusuru, ağrı olup olmadığı araştırılır. Özellikle idrar kaçırma sorunu olan çocuklarda omurganın alt ucunda görülebilecek cilt farklılıkları bir omurilik problemine işaret edebilir.Çocuğun oturması ve öne eğilmesi sırasında sırtta asimetri varlığı, skolyoz denen omurga eğriliklerinin erken tanınmasını sağlar.Çocuğun yürüyüşü,kas tonusu ve refleksleri sinir sistemine ait değerlendirmelere yardımcı olur.

Daha önce saptanamamış inmemiş testis ve kası fıtığı gibi problemler için genital muayene de yapılmalıdır.

Göz muayenesi:

* Okul öncesi çocukların %5-10 da şaşılık,görme kusuru,göz tembelliği saptanmıştır.Bu nedenle her çocuğun 3 yaş civarında göz muayenesi yaptırması gerekir.Daha önce muayene olmamışsa,okul öncesi göz doktoruna muayene ettirilmesi,okuldaki başarısı ve kalıcı göz sorunlarının önlenmesi açısından önemlidir.

İşitme muayenesi:

* Doğumsal işitme kaybı sıklığı %0.2-0.5 olarak bilinmekle birlikte,sık geçirilen ve yeterli tedavi edilmeyen kulak enfeksiyonları nedeniyle okul çağı çocuklarında işitme kaybı olasılığı artar.İşitme azlığı,çocuğun dil ve konuşma gelişimini,zihinsel ve sosyal gelişimini etkiler.Okulda davranış ve dikkat problemlerine yol açabilir.Hafif veya tek taraflı işitme kayıpları testsiz saptanamadığı için okul öncesi çocuklarına işitme taraması yapılmalıdır.

Laboratuvar testleri:

* Kan sayımı,idrar tetkiki,dışkıda parazit araştırılması,verem enfeksiyonu ve BCG aşısının kontrolü amacıyla deri testleri,boğaz kültürü,hepatit B tetkiki yapılmalıdır.

Aşılar:

* Rutin çocukluk aşıları yapılmış olan çocuklara 4-6 yaşları arasında karma,kızamık-kızamıkçık-kabakulak,suçiçeği aşılarının tekrarı yapılmalıdır.Eksik aşıları varsa tamamlanmalıdır.


alıntı


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kontrolleri, okul, sağlık, Öncesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Okul Öncesi Drama Örnekleri Liaaa Aile Evlilik ve Çocuklar 0 23 Mart 2012 23:37
2012 Okul Öncesi Zıt Kavramlar Liaaa Aile Evlilik ve Çocuklar 0 11 Mart 2012 16:58
Okul Öncesi İle İlgili Bilgiler Ecrin Aile Evlilik ve Çocuklar 0 09 Nisan 2011 23:43