IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Haziran 2012, 03:02   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Prematüre Bebeğin Beslenmesi






Bebek prematüre ise beslenmenin önemi ve gösterilmesi gereken özen daha büyük olmalı. Ayrıca yutma ve solunumla ilgili oluşan sorunlardan dolayı prematüre bebek ailelerinin bebeğin evde beslenmesi konusunda uzmanlarca eğitilmesi gerekiyor. Prof. Dr. İpek Akman prematüre bebek beslenmesini ve ek gıdaya geçiş sürecini anlatıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, 2 yaşına kadar bebeklere anne sütü verilmesini öneriyor. Prematüre bebekler için de en iyi besin anne sütü ancak doğum ağırlığı 2 kg.'dan düşük bebekler, en az 3 kg. olana kadar zenginleştirilmiş anne sütüyle beslenmeli.

Ülkemizde toz şeklinde anne sütü zenginleştiriciler bulunuyor. Bu şekilde anne sütünün proteini, kalorisi, kalsiyum ve fosfor içeriği arttırılıyor. Anne sütü verme imkanı yoksa veya anne sütü yetersizse prematüreler için hazırlanmış özel mamalar tercih edilebilir.

Bebek 3 kg. olana kadar devam edilmesi önerilen bu süreç, daha da uzatılabilir. Bebek ilk 3 ay günde en az 25 gr. (ayda 750 gr.) 3-12 ay arasında günde 15 gr. (ayda 450 gr.) alıyorsa beslenmesinin yeterli olduğuna karar verilebilir. Ayrıca bebeğin kanında kalsiyum ve fosfor düzeyleri ölçülerek kemik gelişimi için yeterli minerale sahip olup olmadığına karar verilir. Prematüre bebekler yetersiz mineral depolarıyla doğduğundan raşitizm açısından risk altındadırlar. Zamanında doğan bebeğe önerildiği gibi prematüre bebeklere de ilk 1 yıl günde 400-800 ünite D vitamini verilmesi gerekir.

PREMATÜRE BEBEKLER EK GIDAYA NASIL GEÇMELİ?

Prematüre bebeğin düzeltilmiş yaşı d4 ay olduğunda, nörolojik olarak da kaşıkla beslenmeye hazırsa ek gıdalara başlanabilir. Ancak anne sütü verilmeye devam edilmelidir. Taze hazırlanmış meyve suyu veya püresi bebeğe verilebilecek ilk katı gıdalardır Başlangıçta 1-2 yemek kaşığı kadar verilip birkaç hafta içinde miktar arttırılarak bir kaseye ulaşılabilir. Bebeğin diyetine her hafta yeni bir meyve eklenebilir. Meyve püreleri, haşlanmış havuç, kabak, taze fasulye gibi sebze püreleriyle dönüşümlü olarak verilebilir.

7-8 aylar: Bebekler meyve ve sebze pürelerine alıştıktan sonra kahvaltı vermeye başlayabilirsiniz. Kahvaltı için tahıl içeren kaşık mamaları kullanılabilir. Anne sütü, 1-2 adet bebek bisküvisi ve bir çay kaşığı evde yapılmış reçel veya pekmez eklenebilir. İlerleyen haftalarda bu karışıma, tuzu alınmış bir tatlı kaşığı peynir katılabilir. 7. ayda sebze çorbasına az yağlı dana eti eklenebilir. Bebeğe dana etine alıştıktan sonra tavuk eti de vermeye başlanabilir. Evde yapılmış, katkı maddesi içermeyen yoğurt da iyi bir seçimdir. Bu ek gıdalarla birlikte mutlaka anne sütüne devam edilmelidir.

9-10 aylar: Bebeğin kahvaltı karışımına (formül mama, bebe bisküvisi, bir tatlı kaşığı pekmez, tuzsuz peynir) katı pişmiş yumurta sarısının dörtte biri eklenebilir. Öğle ve akşam öğünlerinde etli sebze yemeği veya baharatsız hazırlanmış köfte, patates püresi veya 2-3 kaşık makarna ya da pilav mönüde yer alabilir. Ara öğünlerde meyve püresi, yoğurt veya muhallebi seçenekleri kullanılabilir.

11-12 aylar: Bu aylarda bebek evde pişen yemeklerden yemeye hazırdır. Yemeklerinizin baharatlı ve salçalı olmamasına dikkat edin. Bebek ailesiyle masaya oturup sofra yemeklerinden yiyebilir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bebeğin, beslenmesi, prematüre


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Prematüre nedir? Ecrin Sağlık Köşesi 0 15 Ağustos 2011 23:10
Anne Sütü Alamayan Bebeğin Beslenmesi YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 29 Ocak 2011 13:38
Müzik Prematüre Bebeğin Gıdası YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 16 Eylül 2009 18:51
Prematüre Bebeğin Bakımı - II PopSy Çocuk Sağlığı 0 21 Mart 2009 21:51
Prematüre Bebeğin Bakımı - I PopSy Çocuk Sağlığı 0 21 Mart 2009 21:49