IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Haziran 2012, 12:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarda Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı





”Yeni doğan bebeklerdeki gözyaşı kanalı tıkanıklığı erken dönemdeki müdahaleyle gideriliyor”

Yeni doğan bebeklerde görülen gözyaşı kanalı tıkanıklığının tedavisinde, erken uygulanacak müdahaleyle yüzde 90 oranında başarı sağlanıyor.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şeyhmus Arı, herkes tarafından bilinmese de aslında gözyaşının gözü toz ve diğer dış etkenlerden koruyan en önemli madde olduğunu belirterek, göz kırpma ile gözün tüm yüzeyine yayılan bu sıvının her seferinde gözleri temizlediğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Arı, üst göz kapağının iç yüzünde, kaşın hemen altında bulunan gözyaşı bezleri tarafından salgılanan gözyaşının, gözün burun köküne yakın iç kısmındaki 2 küçük kanal aracılığıyla gözyaşı kesesine, oradan da burun içine boşaldığını anlatarak, bu kanallarda oluşan tıkanıklığın ’gözyaşı kanal tıkanıklığı’ olarak bilindiğini ifade etti.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığının bebeklerde sık görüldüğünü kaydeden Arı, bu durumun bebeklerde kendisini gözlerde yaşarma ve çapaklanma şeklinde gösterdiğini dile getirerek, şunları söyledi: ”Gözyaşı bezi tarafından üretilen sıvı, gözyaşı kanal sistemiyle gözden uzaklaştırılıyor. Bu kanal doğumsal nedenlere bağlı olarak tıkalı olması durumunda işlevini yerine getiremez. Gözyaşı kanalının burun tarafında bulunan ince bir zar, yeni doğan bebeklerin büyük kısmında ilk 2 ay içinde açılmakta ve göz yaşarması düzelmektedir. Gözlerde yaşarma ve çapaklanma şikayetiyle gelen çocukların yüzde 8-15 civarında gözyaşı tıkanıklığı görülüyor. Aileler, bebeklerinin gözünde çapaklanma ve sulanma varsa vakit kaybetmeden çocuklarını göz hastanesine getirmeleri gerekiyor.”

”Gözyaşı kesesine masaj yapılmalı”


Bir yaş altında ilk tedavi seçeneği olarak gözyaşı kesesi bölgesine masaj uygulanmasını öneren Arı, uygulanan masaj tedavisiyle ince bir zar şeklinde olan tıkanıklığın geçtiğini, 1 yaşına kadar bu tedavinin doğru uygulandığı hastaların yüzde 95’inde şikayetlerin ortadan kalktığını söyledi.

Gözyaşı kesesine uygulanacak masajın doğru şekilde yapılmasının önemini vurgulayan Arı, ”Uygulanacak masaj şekli aile hekimleri, çocuk hastalıkları uzmanları ve göz hastalıkları uzmanları tarafından aileye anlatılmalıdır. Ailelerin gözyaşı kesesi bölgesine doğru masaj uygulama konusunda eğitilmesi ve uygulanan masaj tedavisinin önemi konusunda bilgilendirilmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde hastaların şikayetleri düzelmemekle beraber tedavi artık basit müdahalelerle yapılamaz hale gelebilmektedir. Bu durumda anestezi altında cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilmektedir” diye konuştu.

Oküloplastik Cerrahi Birim sistemi


Yrd. Doç. Dr. Arı, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde Oküloplastik Cerrahi Birim Sistemi’nin faaliyet gösterdiğini söyledi. Arı, gerek kendi hastanelerinde gerekse diğer hastanelerde tedavilerinden sonuç alınamayan hastaların dosyalarını, sistem üzerinden uzun süreli arşiv sistemiyle takip ettiklerini ve düzenli takip sağladıklarını sözlerine ekledi.


alıntıdır



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuklarda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Lazerle Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Tedavisi Zen Sağlık Köşesi 0 18 Şubat 2012 22:41
Dakriosistit (Gözyaşı Kanalı Hastalıkları) KarakıZ Sağlık Köşesi 0 27 Ağustos 2011 09:03
Doğuştan Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 02 Şubat 2010 03:13
Burun Tıkanıklığı YapraK Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 28 Eylül 2009 22:37
Çocuklarda Parmak EmmeParmak emme, normal çocuklarda herhangi bir pisko-patolojik etk YapraK Çocuk Sağlığı 0 25 Eylül 2009 05:25