IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Aralık 2013, 16:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Alerjiyi tetikleyen 10 besin





Alerjiyi tetikleyen 10 besin

Bu besinleri çocuklarınıza sakın yedirmeyin!


Alerji genetik olarak ebeveynlerinden çocuğa geçmekle birlikte bebek büyüdükçe çevre ve beslenme düzeninin etkisi ile alerjik yapıyı sonradan edinebiliyor. Çocukların çok fazla şekerli ve hazır gıda tüketmelerinin yanında meyve ve sebze yemeyi azaltmaları da önemli alerjiyi artıran önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

Günümüzde her 5 çocuktan birisinin alerjik, her 10 çocuktan birisinin astım hastası olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, çocukların çikolata, margarin, kızartma, ketçap, mayonez, baharat gibi gıdalardan uzak durmaları gerektiğinin altını çiziyor. Alerjiden korumak için uzak durulması gereken besinlerin neler olduğu konusunda Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu’ndan bilgi alıyoruz.

Çikolata (Kakao)
Tat duyusu erken yaşta gelişen çocuklar, mutluluk hormonu olan endorfinin salgılanmasına neden olduğundan çikolata yemeyi çok severler. Oysa kakao, kahve ile aynı yapıya sahiptir ve yüksek oranda kafein içerir. Kafein uyarıcı bir maddedir. Çocuklarda midede asit salgısını artırarak reflüye neden olur. Çocuklarda karın ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık, geğirme gibi anne baba tarafından olağan karşılanan çoğuf belirtiler reflü habercisi olabilir. Reflü mide asit salgısının yutma borusundan yukarı çıkıp solunum sistemine girmesi ile astım bulgularına yol açar. Astımlı çocuklarda yüzde 60 oranında sessiz reflü varlığı bildirilmektedir.

Margarin
Birbirleri ile zıt etkilere sahip omega-3 ve omega-6 yağ asitleri çocukların beslenmesinde dengede olmak zorundadır. Zeytin yağı ve fındık yağında bol bulunan omega 3’ün alerjiyi önleyici etkileri vardır. Margarin gibi bitkisel katı yağlarda yüksek oranda bulunan omega 6 ise alerjiyi artırmaktadır. Bitkisel katı yağ içeren açma, poğaça, pasta gibi gıdaların çok tüketilmesi vücutta bu dengenin bozulmasına ve alerjinin ortaya çıkmasına neden olur.
Kızartmalar ve Cips
Yüksek oranda yağ ve kalori içeren kızartma gıdaları fazla tüketen bir çocuk kilo almaya yatkın olur. Şişman olmak çocuklarda astımın ortaya çıkışını iki kat artırır. Ayrıca yağlı kızartmalar mide boşalmasını geciktirerek reflüye ve reflünün tetiklediği astım alevlenmelerine zemin hazırlar.
Ketçap
Fazla tüketildiğinde mide asit sağlısını artıran domatesin yoğun kullanıldığı ketçap ve buna benzer soslar çocuklarda mide rahatsızlığı yaratabilir. Katkısız olsalar bile fazla miktarda domates ve salçalı yemeklerle beslenmek, solunum yolunda mide asidine bağlı hasar oluşturur. Reaktif havayolu diye adlandırılan ve astımın habercisi kabul edilen tabloya yol açabilir.
Mayonez
Mayonez yüksek yağ içeriği nedeniyle mide boşalmasını geciktirir. Sessiz reflüsü olan alerjik astımlı çocuklarda bu besin bronşit ataklarına neden olur. Son zamanlarda “fast food” yiyeceklerle sık tüketilen bu besin çocuklar için “hamburger, patates kızartması, kola” üçlüsünün vazgeçilmez bir üyesi haline gelmiştir.
Bal
Birçok anne, alerji ve astıma balın iyi geldiğini düşünüyor. Bu sebepten dolayı çocuklarına çeşitli şekillerde bal veriyor. Balın içinde şifalı kabul edilen birçok madde olduğu bir gerçektir; ancak bal aynı zamanda mide için oldukça ağır, hazmı zor bir gıdadır. Alerjik astımı olan çocuklara şifa niyetiyle kaşık kaşık bal yedirilmesi reflüye neden olabileceğinden sakıncalıdır.
Acı ve Baharat
Acı ve baharat sessiz reflüsü olan astımlı çocuklar için gizli tehlikedir. Kırmızıbiber ve biberli yemekler, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünleri çocuklarda alerji ve astımın alevlenmesine neden olur. Baharat çocukların beslenmesine sıklıkla pizza ve lahmacun gıdaların tüketimi sırasında girer.
Kola ve Gazlı İçecekler
Kolada bol kafein içeren ve uyarıcı olduğu bilinen bir içecektir. Son zamanlarda çocukların beslenmesinde fazlasıyla yer tuttuğu gözlenen kolalı ve gazlı içecekler reflü ve alerjik bronşit / astım ataklarına neden olur.
Buzlu Çay ve Kahve
Kafein içeriği nedeniyle geçmişte çocuklara sık önerilmeyen bu içecekler son zamanlarda soğuk servis edilmeleri nedeniyle çocukların beslenmesinde sıklıkla yer almaya başlamıştır. Buzlu çay, buzlu kahve gibi formlarda tüketilen bu içecekler çocuklarda mide sorunları ve iştahsızlığın başlıca nedenlerindendir. Mide asit salgısını artırdığı bilinen bu gıdalar bir süre sonra reflü atakları yaparak alerjik bronşit alevlenmelerine neden olabiliyor.
Çiğ Sarımsak ve Soğan
Sarımsak ve soğan antioksidan ve anti-kanserojen kabul edilen özellikleri nedeniyle, son zamanlarda çocukların beslenmesine eskisinden daha fazla girmiştir. Toplumda alternatif tıbba yönelme özellikle sık hastalanan çocuklarda bu gıdaların sık kullanımını gündeme getiriyor. Oysa çiğ sarımsak ve çiğ soğan midede asit salgısını artırdığı ve alerjik astımı tetiklediği bilinen başlıca gıdalardandır. Çiğ soğan hamburgerlerin içerisinde ve lahmacunda karşımıza çıkarken, çiğ sarımsak cacık içerisinde yer alabiliyor.
Şerbetli Tatlılar

HURRIYET SAĞLIK

__________________
Kahpeliğin bahanesi, İhanetin telafisi olmaz.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
10, alerjiyi, besin, tetikleyen


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Astım ve Alerjiyi Tetikleyen Etkenler.. Zen Sağlık Köşesi 0 26 Mayıs 2013 19:16
Tecavüzü Tetikleyen Oyun efLatun Oyun Dünyasından Son Haberler 0 29 Ekim 2011 21:24
Migreni tetikleyen besinler aheSte Sağlık Köşesi 0 20 Nisan 2008 14:06