IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Aralık 2010, 19:56   #1
Çevrimdışı
Ruj
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Trabzon'un Mahalli Oyunu Kolbastı (Hoptek)




Kolbastı, Trabzon'un yerel bir oyunudur. Tahminen 1960 sonraları halkın discolarla birlikte kendine özgü mimikler ve hareketler yaparak kendine özgü hareketli bir oyundur. Gunumuzde "Hoptek" adıyla da bilinir. -Çeşitli yöreye uygun kürek çekme,yüzme,ağ atma,olta atma,ağ çekme, balık tutma gibi yerli insanların uğraşlarını simgeleyen hareketleri vardır.Ama son yıllarda oyunun beğenilmesiyle daha da hareketli bir hal almıştır.Özellikle Avrupalı Türkler bu oyuna yeni hareketler ekleyerek renk getirmişlerdir.Oynaması zevkli, hareketleri komik ama zorlu, izlemesi neşe verici bir oyundur.

-TV'lerde pek yer almayan,düğünlerin vazgeçilmesi olan bu oyun ilk olarak ciddi anlamda 1. Karadeniz Oyunları ile birlikte dünyaya açılmıştır.Ancak oyun sadece Trabzon ile sınırlı kalmış diğer bölgelerde benimsenmemiş veya tanıtılmadığı için belli bir coğrafyaya mal olmuş bir oyundur.


Kolbastı Hoptek Faroz Oyunu

Evet kaşık oyununu görünce, Trabzon oyunlarını özledim. Kolbastı veya hoptek denen bir oyun vardır bizim orda. Trabzonlu olmayıp, Trabzon düğünlerine katılmayıp bu oyunu görmüş duymuş olan yoktur sanıyorum. (hoptek mi, kolbastı mı? hoptek başka kolbastı başka.. gibi anlam karmaşası da mevcuttur hızlı yayılmaya binaen)

Bu oyun küçük bir sokak olan Faroz'dan (şimdi mahalledir tabii) çıkmıştır. 1980'lerden sonra trabzon geneline yayılmıştır. İlçelerde de bilinmez. Oyun komik bir oyundur. Bir çok figuru vardır. şu anki konumuna asılnda 1985 lerden sonra gelmiştir. Gençler mahalle aralarında darbuka ile oynarlar.

Oyunda bir çok figur vardır. Ağ atma/çekme, Olta atma, balık çekme, tokatlama, kalp masajı yapma, vazgeçilmez Türk figüru kılıç-kalkan, kürek çekme v.s. Youtube den kolbastı videolarına bakarken gördüm ki, avrudaki gençler, berak, rep figurlerini de bu oyuna eklemeye başlanmış.

İlginçtir, Trabzon'lu gençlerin %40-50'si bu oyunu ve horonu iyi biliyor olmasına rağmen, gurbetçi gençlerimizin %80 biliyordur, kolbastıyı, horonu, hopteki..

Normalde gençler yere çömelerek bir halka oluşturacak şekilde oturur. Ve 2 şer kişi karşılıklı olarak oynar. Her 2'li grup bir fiüru oynayıp, yerine geçerken yerine yenileri kalkar.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.







Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hoptek, kolbastı, mahalli, oyunu, trabzonun


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık