IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Mart 2015, 14:26   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Interbase zaafları ve VTYS sistemleri hakkında söyleşi (1)




Merhaba arkadaşlar.
Uzun bir yoğunluk döneminden sonra nihayet zaman ayırabildim ve makale yazma fırsatım oldu. Umarım size yardımcı olabilir. Yazı Interbase veritabanı yönetim sisteminde karşılaştığımız sorunlar ve çözümleri üzerine olacaktır.

Bildiğimiz üzere dünyada tüm kullanılan programlar, verileri saklamak için veritabanı kullanıyorlar. Bunlar verilerimizi saklayabildiğimiz yönetim sistemleri... Bütün verilerimiz önemlidir. Kimse önemsiz, daha sonra tekrardan ihtiyaç duymadığı bir veriyi saklamak istemez herhalde... Bu veriler kimi zaman; parasal bilgilerin saklandığı çok önemli banka verileri, bir gsm operatörünün abone verileri, detaylı güvenlik verileri, sağlık detay verileri, kredi işlemlerinin takibinin bulunduğu veriler gibi çeşitli dallarda hemen her sektörde ihtiyaç duyulan verileri saklamak için bilgisayar yazılımları kullanılır ve bu yazılımlar taban olarak veritabanı yönetim sistemlerine ihtiyaç duyarlar.

Peki, kullandığımız veritabanı yönetim sistemleri ne derecede düzenli ve hatasız çalışabiliyorlar? Canımızı sıkan veri kayıpları mutlaka başımıza geliyor ve bunun sorumlusu olarak kimseyi gösteremiyoruz. Bugün hatasız, istikrarlı, hızlı çalışan veritabanı yönetim sistemleri olduğu gibi orta düzeyde az hata ile çalışan sistemler de bulunuyor. Büyük veri sistemleri denilince ilk akla Microsoft SQL Server, Oracle Database, Informix, IBM DB2 gibi dev yazılım firmalarının büyük arge masrafları kullanarak oluşturulmuş sistemler akla geliyor. Tabii yüksek performans, donanım hızı, dolayısıyla artan masrafları göz önüne getirmektedir. Verileri saklarken kullanma amacımıza göre sistemleri seçiyoruz. Bunun yanında en büyük neden, binlerce doları bulan lisans bedelleri... Küçük bir stok programı için Oracle kullanmanızın uygun olamayacağı gibi, büyük çok kullanıcılı bir otomasyon sistemi içinde Paradox kullanmanız beklenemez. Bizim amacımız sistemi en iyi şekilde, hızlı, kayıpsız, hatasız ve kullanılır olarak tasarlamaktır.

Bu makalede değineceğimiz konu Interbase/FireBird gibi orta düzeyli SQL Sunucu; veritabanı yönetim sistemlerinin zaafları olacaktır. Interbase, SQL komut kümesi her sürümünde genişletilen, ek fonksiyonlar eklenen, programlama hataları (bug) düzeltilen Delphi ile kullanıldığında etkili çalışan bir veritabanı sistemi. şu an itibariyle ulaştığı 7.5 sürümüyle çok aşama kaydetti fakat bir MS-SQL Server, Oracle Database olgunluğuna ulaşmadı. Delphi içerisinden başarımı yüksek bir şekilde bağlanıp veri işlemek için IBX bileşenleri kullanılabilir. Veya FIBPlus gibi alternatif bileşenler kullanılabilir. Fakat bu bileşenlerin interbase vtys i tam anlamıyla yönetebildiği söylenemez. Ayrıca Interbase in kendi içerisinde de tutarlı çalışmayan bölümleri maalesef mevcut.

Bununla beraber MySQL açık kaynak kodlu ve GNU lisansıyla dağıtılmasının avantajını kullanıyor, gönüllü programcılar tarafından gün geçtikçe yeni yeni özellikler kazandırılıyor. Son 5.x serisinde; depolanmış yordam (stored procedure), tetikleyici (trigger), görüntü (view) ve yeni eklenmiş onlarca yararlı komut bunların göstergesi. En büyük avantajı ise ücretsiz olmasıdır. Interbase kategorisindeki tek rakibi MySQL...

Interbase içerisinde karşılaştığımız bazı sorunlardan bahsedeyim. Bazen bunlar çok can sıkıcı bir hale dönüşüyor ve programcıyı zor durumda bırakıyor. Aklıma gelen birkaç tanesine değineyim.

__________________
SusKun ve Sessiz Mürekkep...


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
1, hakkında, interbase, sistemleri, söyleşi, ve, vtys, zaafları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Interbase zaafları ve VTYS sistemleri hakkında söyleşi (2) Kaf_Dağı Delphi 0 18 Mart 2015 14:25
Interbase zaafları ve VTYS sistemleri hakkında söyleşi (3) Kaf_Dağı Delphi 0 18 Mart 2015 14:25
Windows işletim sistemleri hakkında sorularınız xLine Windows 4 29 Aralık 2014 21:13
Mobil İşletim Sistemleri Hakkında Bilgi - Tercih Rehberi HANDSOME Cep Telefonlar 0 11 Aralık 2011 23:58
Warren Kenton'la Astroloji Hakkında Söyleşi Perius Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 21 Haziran 2011 23:28