IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

4Beğeni(ler)
  • 2 Post By efLatun
  • 2 Post By Ocean

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 07 Aralık 2011, 20:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Balığın Tazeliği Nasıl Anlaşılır




balığın tazeliğini nasıl anlarız - taze balık almak için - balık alırken nelere dikkat etmeli



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Su ürünleri; bağ dokusunun az, su miktarı çok doymamış yağ asitlerinin yüksek miktarda olması ve çevresel faktörlerden kolay etkilenmesi nedeniyle çok çabuk bozulan bir besin maddesidir. Bu nedenle balık alırken tazeliğini çok iyi kontrol etmek gerekir.

Taze balığın görünüşü son derece canlı olur, gözleri parlak ve dışa bombelidir. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğunlanır ve içeri çöker.

Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir.


Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklar bayatlamaya başladıkça dersinin parlaklığı azalır, karın tarafında buruşmalar oluşur. Pullu balıkların pulları tazeyken gövdeye sıkıca yapışıktır. Elimize pulların gelmemesi gerekir.

Taze balığın eti sıkı ve elastiki olup, parmakla bastırıldığında meydana gelen çukurluk anında düzelir. Bayatlamış balıklarda et yumuşak ve peltemsi olduğundan iz kalır.

Çok değerli olan bu besin maddesi, taze iken ne kadar yararlıysa, bayatken de o kadar zararlı olabilir. Bayatlamış balıktaki toksinler, insanların zehirlenmesi hatta ölümlere bile neden olabilir. Bu nedenle balık satın alırken çok dikkatli olmak gerekir. Balık satın alarken genel olarak balığın tazeliği ve kalitesi, yenebilir et oranı ve mevsimi önemlidir.

Balığın usulüne uygun olmayan şekilde ve yanlış bekletilmesi genellikle dış kısımlarında başlayan bayatlamalara sebeb olur. Örneğin uzun süre sentetik torbada bekletilmesi bayatlamaya ve bozulmaya yol açar. Balığın bozulmasını önlemek için acilen bu duruma son verilmesi gerekir. Balık hemen akarsu altına tutulur, bir süre yıkanır.

Balığın bozulmasını önlemek ve mikroorganizma faaliyetlerini hemen durdurabilmek için güvenli bir yol da şudur: 4 litre suya 1 adet ( KMNO4 ) potasyum permanganat tableti eritilir. Menekşe renginde bir su elde edilir. Deniz ürünleri yıkandıktan sonra bu suyun içinde 10 – 15 dakika bekletilir. Su hala menekşe renginde ise deniz ürünü tazelenmiştir ve yenebilir demektir. Permanganatlı sudan çıkartılarak bol suyla iyice yıkanır. Bu işlemden sonra deniz ürününün hemen kullanılması gerekir. Bekletilerek tekrar aynı işlem uygulanması sakıncalıdır.



Balığın Tazeliğini Saptama Yolları :
Gözleri parlak, dolgun ve şişkindir.
Solungaçları nemli ve kırmızıdır, kötü koku yaymaz. Balık bayatlamaya ve kokmaya baş kısmından başlar.

Eti sıkı ve esnektir, elle bastırıldığında eski şeklini kolayca alır (ancak buzhane balığı serttir).

Pulları yatık, kaygan ve yapışıktır. Bayatladıkça bu görüntü kaybolur.

Suya bırakıldığında dibe çöker.

Doğal yosun ve deniz kokusu vardır, amonyak kokmaz.

Taze balık hareketli gibi kıvrık bir şekilde durur, balık bayatladıkça görüntü donuklaşır, sabitleşir.

Taze balıkların kuyruk yüzgeçleri uç kısımlarına kadar muntazamdır. Şekli belirgindir. Bayatladıkça yüzgeçlerin uç kısımları şekil değişikliğine uğrar.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 07 Aralık 2011, 21:03   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Balığın Tazeliği Nasıl Anlaşılır




aslında her balığın kontrol edilişi farklı, çünkü bazı balıklar taze iken şoklanıyor ve parlaklığını her daim koruyor. şoklu balık genelde hava estiğinde kayıkçıların denize açılamadığı günlerde soğuk ve tuzlu suya atılmak kaydıyla çözdürülüyor bu da balığa oldukça sertlik ve parlaklık kazandırıyor böylece dıştan görünüşte balığın taze görünümü baş gösteriyor.

bunu anlayabilmek içinde kontrol edilmesi gereken böyle örneğin hamsi, göğüs kısmı parmakla delinmek suretiyle içi çıkartılıyor eğer içinden çıkan tabiri çaizse midesi sert ve koyu bir renkte ise balığın şoklu olduğu anlaşılıyor. eğer renkli ve yukumaşsa balığın taze olduğu anlamına geliyor.

Palamut cinsi balıklarda ise, mide kısmı baş ve orta parmak birleştirilmek suretiyle boyun bölgesinin hemen alt kısmı göğüs kısmı diyelim o na bastırarak gezdirilir eğer bu bölge sert ve elimizi çektikten sonra eski halini alıyorsa taze olduğu anlamına geliyor. Eğer bayatlamış ise bu bölge çukur ve basık kalıyor.

Tekir ve Barbun türü balıklarda ise pullarından ve renklerinden kolaylıkla ayırt edilebiliyor tekir şoklandığı taktirde çok soluk bir pembe renk alıyor ve bu balığın taze olmadığı anlamına geliyor.

Dil balığı türünden balıklar ise balık taze iken elinizde tutmanız neredeyse imkansızdır bu yüzden temizlerken tuz kullanmanız gerekir, ancak bayatlamış bir dil balığı kurur gibi olur ve tutulması daha kolaydır. Ayrıca dil balıkları yakalandıktan sonra en zor ölen balıktır. Balıkcılar dil balıklarını öldürebilmek için yere vurarlar.

Ancak dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise tekir'in ilk yakalandığı taze anında iken de normal renki pembedir ancah daha canlıdır. Ufak bir bıçak yardımı ile pullarını kazıdığımızda ise balığın alttaki rengi meydana çıkıyor ve kıpkırmızı oluyor.

Balık pişirmesini, temizlemesini ve balıktan anlayan biri olarakta bunları dipnot olarak eklemek istedim.

Saygılarımla.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
anlaşılır, balığın, nasıl, tazeliği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rujun Tazeliği Nasıl Anlaşılır? N999 Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 07 Aralık 2011 15:12
Cepte dinleme nasıl anlaşılır? Dilara Cep Telefonlar 0 20 Ekim 2010 07:14
Sahte parfüm nasıl anlaşılır YapraK Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 05 Mart 2010 02:05
Fake Pr Nedir Nasıl Yapılır Nasıl Anlaşılır Golf Google 0 04 Eylül 2007 18:51