IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Elysian

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Mart 2014, 18:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İslamda Aile Düzeni - Hamilelik, Süt Emzirme Ve İsim Koyma




Hamilelik Dönemi

Hamilelik dönemi, annenin sevgi ve duygu ocağı ve Allah’ın rahmet nişanesi olarak çocuk sahibi olmaya ve tertemiz bir deste gülü veya çocuğun güzel ve masum yüzünü görmeye âşık olduğu halde, oldukça zor, ağır, ıstırapla iç içe ve birçok ruhsal ve bedensel rahatsızlıklarla karşı karşıya kaldığı dönemdir.
Kadının erkeği ve etrafındaki akrabaları, tümüyle kadını korumalı, ona bakmalı ve onu her an gözaltında tutmalıdırlar. Zira en küçük bir uygunsuz davranış, feryat, ıstıraplı söz, uygunsuz kelime, kötü ahlâk, hamile kadına her türlü eziyetin olumsuz etkileri olmakla birlikte, rahimdeki günahsız çocuk üzerinde de çok olumsuz etkileri vardır.
Eğer gelin ve damat, damadın veya gelinin anne ve babasının evinde yaşıyorlarsa, her iki tarafın anne ve babası, şer’i bir görev, farz bir teklif ve ahlâki bir sorumluluk olarak, erkeği hamile kadına karşı tahrik etmekten sakınmalı ve ikinci olarak da hamile kadının haline mümkün olan her şekliyle riayet etmelidirler.

Erkeğin anne ve babası, gelin ve damadın huzur dolu hayatına her türlü müdahaleden sakınmalıdırlar. Gelinin anne ve babası da damadını hor görmekten sakınmalı, o iki gencin hayatını altüst etmemelidirler. Zira kadın ve erkeğin etrafındaki herkes onlara oranla, özellikle de rahimde olan çocuğa oranla büyük bir sorumluluk taşımaktadırlar.
Eğer etraftakilerin kötü ahlâkı, tartışması, kaynananın veya kayınbabanın yersiz beklentileri, gelinin anne ve babasının istekleri veya görümcenin müdahalesi sebebiyle hamile kadına yapılan eziyetler neticesinde, rahimdeki çocuğa en küçük bir zarar verilecek olursa, şüphesiz bu eziyet eden kimseler, ilâhi adalet mahkemesinde Hak Teâlâ’ya cevap vermek zorundadırlar. Hiçbir makul cevapları yoktur. O gün adalet günüdür. Yaptıkları zulüm sebebiyle, şiddetli bir intikama maruz kalacaklardır. Kur’ân-ı Kerim, herkesi en küçüğünden en büyüğüne kadar, her türlü amel, ahlâk, hareket, duruş ve tavırları hususunda sorumlu bilmektedir.
“Rabbine andolsun ki mutlaka onların hepsini yaptıklarından dolayı sorguya çekeceğiz.”[502]
“Onları durdurun; çünkü onlar sorguya çekilecekler.”[503]
“Şüphesiz kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur.”[504]
Ramazan, muharrem ve sefer aylarının tebliğ günlerinde ülkenin çoğu yerinden yeni evlenen gençler tarafından gönderilmiş birçok mektuplar almaktayım. Birçok ailelerin ihtilafını halletmeye çalıştım. Suçların çoğu, büyüklere ve gençlerin etrafındaki kimselere aitti. İhtilaf sebebi, genellikle kayın babanın, özellikle de kaynananın yersiz beklentilerinin veya gelinin anne ve babasının yersiz beklentileriydi. İmam Sadık’ın (a.s) da buyurduğu gibi, birçok ahlâk ve dine aykırı çatışmaların ve sürtüşmelerin kaynağında haset yatıyordu. Elbette bazı gelinlerin de ihtilaf çıkarma hususunda suçu vardı. Yaşları küçük olduğundan veya tecrübeleri olmadığından affedilmesi gerekirken, büyükler affetmemiş ve neticede de ihtilaf ateşleri alevlenmişti. Ahlâki ve dini eksiklikler de bu ateşin daha fazla alevlenmesine katkıda bulunmuş ve bazen gülden daha taze iki gencin hayatı, dağılmaya ve arzularının rüzgâra savrulmasına neden olmuştu.

Bildiğiniz gibi kadın ve erkek, her insan fıtratı gereği, bağımsızlığı ister, Allah vergisi özgürlüğe aşk besler. Bu özgürlük ve bağımsızlığın ortadan kaldırılması, İslâm’a göre her kimden veya her kime yapılırsa yapılsın, bu büyük bir günah ve çirkin bir suçtur. Hamile kadına teveccühün ve güvenliğinin korunmasının söz konusu edilmesi, hamile olmadığı dönemlerde, kadına ilgisizlik gösterilebileceği veya kötü ahlâklı davranılabileceği anlamında değildir. Aksine İslâm açısından, aile sistemi konusuyla ilgisi bulunduğundan ve hamile kadının hassas durumu sebebiyledir. Aksi takdirde her zaman ve her şartlar altında, insanların özgürlük ve bağımsızlığına riayet etmek, herkes tarafından gerekli ve farz bir şeydir. Eğer aileler için gerçekten mümkün ise, zorluk ve darlık içinde kalmayacaklarsa, başından beri, gelin ve damadı bağımsız kılmalı ve ayırmalıdırlar. Onlara karşı hiçbir beklenti içinde olmadan davranmalı, affedici ve özetle İslâmi, insani ve duygusal bir davranışla davranmalıdırlar.

Her iki tarafın da anne babası, çocuğunu ve akrabalarını görmek adına sıla-i rahimde bulunmalı, onlara kendi evinde kucak açmalıdır. Bu geliş gidişlerinde, gıybet, iftira, müdahale, sorgu, sual, gelin veya damadı soğutmak gibi işlerden sakınmalıdırlar. Bu tür işler, hayvanlık huyundan daha kötü ve bir tür yırtıcılığı andırmaktadır.
Eğer her iki ailenin, gelin ve damat için ayrı bir ev tutma imkânı yoksa o zaman da evlerin bir bölümünü onların eline vermelidirler. Özellikle birbirine karşı tam bir aşk içinde oldukları bu en iyi dönemde, tatlı hayatlarının acıya dönüşmemesine çalışmalıdırlar.
Damadın evindeki gelin, önceki hayatından gönül rahatlığı içinde el çekmiş ve yeni hayata adım atmış ilâhi bir emanettir. Gelinin evindeki damat da Hakk’ın bir nimetidir. Dolayısıyla tıpkı çocukları gibi bu nimete riayet etmelidirler. Bu riayetler, Kur’ân-ı Kerim ayetleri ve rivayetlerinin de belirttiği üzere ibadettir. İbadetin mükâfatı ise, Hak Teâlâ’nın rızayeti ve kıyamette ebedi cennettir. Damadın anne ve babası, aynı şekilde gelinin anne ve babası, kendi evlilik yıllarında, ya etrafındakilerden ve yakınlarından hayır ve yücelik görmüş, onların yanında hayatlarını işin başında veya gençliğin baharında baldan daha tatlı bir şekilde geçirmişlerdir veya gelin ve damadın en tatlı hayatı yaşamaları gerektiği o günlerde tam tersine kayın babasından, kaynanasından, görümcesinden veya gelinin anne ve babasından acılar görmüş, sıkıntılar çekmişlerdir. Ama her haliyle bugün kendileri damat ve gelin sahibi olmuşlardır. Kendilerini o iki gencin yerine koymalıdırlar. O ikisinin huzur ve güvenliğini korumanın ve birbirine daha yeni erişmiş bu iki yeni gülün hayatına yersiz müdahalelerden sakınmanın onların hayat atmosferinde, sefa, samimiyet, aşk, ilgi ve bağımlılığını güçlendirdiğini, mutlu bir hayat yaşamalarına ortam sağladığını, ilâhi nimetlerden sevinç ve mutluluk içinde istifade ettiklerini hesaba katmalıdırlar.
Tam tersine, yersiz müdahalelerin, çekişmelerin, surat asmaların, haddinden fazla beklentilerin ve kötü ahlâkın onların hayatını tatsızlaştırdığını, hayattan soğumalarına neden olduğunu, bazen, huzur ve güvenlerini ortadan kaldırdığını, iki aile arasında kin ve düşmanlığa sebep olduğunu ve neticede de iki suçsuz insanın hayatını mahvettiğini düşünmelidirler. Hatırladığım kadarıyla değerli Usul-i Kafi kitabında çok önemli ve yüce şu rivayeti gördüm:
“Hz. Âdem, yeryüzünde hayata yeni başladığı zaman, altıncı İmam’ın da (a.s) buyurduğu üzere; Hak Teâlâ’nın, bir nasihat ve temiz bir hayat sermayesi olarak kendilerine hayatlarının ilk anlarında buyurduğu söz şuydu:
“Kendin için istediğini diğerleri için de iste; kendin için beğenmediğini başkaları için de beğenme.”

Damadın anne babası ve aynı şekilde gelinin anne ve babası, gelin ve damadın akrabaları, kendi hayatlarında istedikleri şeyi o ikisi için de istemeli ve kendileri için istemedikleri bir şeyi gelin ve damat için de istememelidirler. Eğer bu ilke bütün insanlar tarafından herkes için riayet edilecek olursa hiç bir sorun ortaya çıkmaz. Ortaya çıkan sorunlar da çok kolay bir şekilde hallolur.
Şimdi de Kur’ân-ı Kerim de kadının hamilelik dönemiyle ilgili yer alan şu iki ayete dikkat ediniz:
“Biz insana, ana ve babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Annesi onu, güçsüzlükten güçsüzlüğe uğrayarak karnında taşımıştır.”[505]
“Biz insana, anne ve babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. Annesi onu, (karnında) zorluğa uğrayarak taşıdı ve güçlükle doğurdu.”[506]
Size göre bu zor dönemde, bu zayıflık, sıkıntı, meşakkat, ıstırap ve endişe döneminde hamile kadının saygısı gözetilmesi ve hakkındaki tüm gerekli işlere riayet edilmesi gerekli değil midir? Hamile kadının haline riayet etmek, ilk derecede şer’i, örfi ve ahlâki bir görev olarak evin erkeğinin, ikinci aşamada ise bütün yakınlarının üzerinedir. Buna riayet edilerek annenin ve rahimdeki çocuğun ruhsal ve bedensel esenliği korunmalıdır.

Hamilelik Döneminin Görevleri

Bu hamilelik döneminin her kadın için rahatsız edici, yorucu bir dönem olduğu hususunda hiç bir şüphe yoktur. Bu dönemin sıkıntılarını tadan ve rahatsızlıklarını gören anneler eğer çocuk aşkı sebebiyle olmasaydı ikinci defa hamile kalmaktan sakınacaklardı. Zira bu dönemde kadının farklı organları ilginç bir faaliyete koyulmaktadır.
Bazı iç salgı bezleri daha fazla salgı salgılamakta, beden daha fazla enerji tüketmektedir ama zahiri isteksizlik veya gereksiz bulantılar sebebiyle hamile kadın yemek yiyememekte ve kendisini koruyamamaktadır.
Bazı kadınlar ise kendi esenliklerini korumak ve ceninin karınlarında şişmanlamasını veya büyümesini önlemek için özel ve zor perhizlere başlamaktadırlar. Bu dönemde kendilerini gerekli yiyeceklerden mahrum kılmaktadırlar. Ve kilo almamaya çalışmaktadırlar. Veya çocuğun fazla gelişmesine engel olmaktadırlar. Böylece karın derilerinin bozulmamsına, kırışmamasına veya doğum esnasında acılarının artmamasına özen göstermektedirler. Oysa hamile kadın dikkat etmelidir ki hamileliğinin ilk gününden itibaren artık o bir kişi değildir aksine iki kişidir. Hamileliğinin tüm dönemlerinde kendisinin ve çocuğunun esenliğini temin eden bir perhiz içinde olmalıdır. Hamileliğin sonunda bir deri, bir kemik hale gelmemelidirler. Çocukları yeterli besini alamadıkları için zayıflık ve güçsüzlük içinde dünyaya gelmemelidir.

Hamilelik döneminin rahat geçmesi için ne hastalanacak kadar fazla şişman olmalı, ne de doğumun yükünü ve çocuğunun gelişimini engelleyecek kadar zayıf olmalıdır. Günlük besin miktarını doğru ölçüler üzere tayin etmeli, kendisi için gerekli olan kaloriyi tam bir dikkatle almalıdır.
Hamile kadınlarda salgı bezlerinin fazla salgı yapmasından dolayı bedendeki enerji tüketimi hızla gerçekleşmektedir. Bu yüzden de kendi kendine yiyecekler daha iyi ve daha kolay bir şekilde hazmedilmektedir. O halde eğer vücut böyle olmasaydı kadın hemen şişmanlardı. Ama faaliyetlerin artışı sadece ceninin varlığı sebebiyledir. Dolayısıyla da ceninin hızla gelişimi içindir. Bu yüzden anne bedenindeki besin maddesinin azalması durumunda annenin bedenindeki böbrek, ilik ve diğer yerlerinde kalan eski stoklardan istifade etmek ve eksikliğini gidermek zorundadır.
Rahimdeki çocuk vücudun farklı organizmaları için kireç, kalsiyum ve demir maddelerine ihtiyaç duymaktadır. O halde meşhur bir deyimle, anne karnındaki çocuk, demir ve kalsiyum ile kendini yetiştirmektedir.
Demir, çocuğun kan yapısı için gerekli bir maddedir. Aksi takdirde gerekli demir vitaminleri alınmazsa kandaki alyuvarların ilk çekirdeği olan hemoglobin meydana getirilemez ve dolayısıyla da çocuk annenin depolanmış demirinden istifade etmek zorunda kalır. Böylece de anne yavaş yavaş kansızlığa duçar olur, şüphesiz doğumdan sonra çocuk da kansızlığa maruz kalır.

Anne kendisine ve çocuğuna gerekli olan demiri alabilmek için günlük yetecek miktarda fasulye, bakla, mercimek gibi tahıl ürünlerini, karaciğer, et gibi demir bulunduran besin maddelerini ve sonra da içinde demir bulunan elma, üzüm, hurma gibi benzeri meyveleri tüketmek zorundadır.
Kireçsel maddeler çocuğun beden yapısının ilk taşı konumundadır. Zira çocuk kendi kemiksel organizması için rahim içindeki hayat döneminde en azından kırk ila elli gram kireçsel maddelere ihtiyaç duymaktadır. Anne bu miktar kalsiyumu yavaş yavaş günlük yemekleriyle almalıdır ki ceninin kemik yapısının ihtiyaçlarını giderebilsin aksi takdirde kendi organizmaları için gerekli kireçsel maddeyi elde edemeyen cenin, anne bedenindeki kalsiyumdan istifade etmeye çalışır. Bu yüzden annenin yavaş yavaş kemikleri gevşer, dişleri çürür, saçları dökülür, günden güne zayıflığa ve güçsüzlüğe düşer. Kireç maddelerini, süt, peynir, yoğurt ve kaymak gibi farklı süt ürünleri, buğday ve arpa gibi tahıl ürünleri veya armut, elma gibi benzeri meyveler yoluyla anneye yedirmek, bu yolla ceninin beslenme ve gelişmesine yardımcı olmak mümkündür.”[507]
Aziz İslâm dini de, hamilelik döneminde annenin sağlığını korumak, ceninin akıl ve bedeninin gelişimini sağlamak ve çocuğun anne rahminden güzel bir şekilde oluşumunu temin etmek için annenin ve doğduktan sonra çocuğun beslenmesi için özel bir takım emirler vermiştir. Onları ilgili kitaplarda mütalaa ediniz.
Elbise türü, elbise rengi, ayakkabı, annenin geliş gidişi, kadının hamilelik döneminde eve mahrem ve namahrem kimselerin geliş gidişi ve o dönemde dikkat edilmesi gereken hususlar, Hakk’ın temiz kültüründe ona oranla kılavuzluklar vardır.
Hamilelik döneminde anne eğer Allah’ı zikretmekten, ilâhi toplantılara katılmaktan, Kur’ân okumaktan, farzlara teveccüh etmekten ve huzurunu sağlamaktan gaflet göstermezse, bunların çocuğun ruh ve beyni, ruhsal ve manevi gelişimi üzerinde çok olumlu etkileri olacaktır.
Hamileliğin bizzat kendisi de ilâhi dinde bir tür ibadettir ve bu ibadetin çok büyük bir sevabı vardır.
Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Evet kadın hamile olunca oruç tutan, geceyi ibadetle geçiren ve Allah yolunda canıyla ve malıyla cihat eden kimse gibidir.”[508]
Elbette kadın ve erkek kendi aralarında rızayet göstererek kendilerini çocuk sahibi olmaktan muaf tutabilirler. Ama bu iş sebebiyle çok faydalı bir ticareti kaybetmiş olacaklardır. Elbette çocuk sahibi olma hususunda da kayıtsız şartsız yaşamak doğru değildir. Aksine bedensel ve ruhsal güç, sabır, çocuk terbiyesi ve çocuğa bakmak hususunda azim sahibi olmak ve giderlerini karşılamak gibi konular da göz önünde bulundurulmalıdır. Çocukların sayısı anne ve babanın bakamayacakları bir seviyeye gelmemelidir. Allah korusun böylece insanların anne ve babalarına beddua ettiği kimseler haline gelirler.

Doğum

Çocuğun doğum anları, ilk aşamada anne daha sonra baba ve daha sonra da akrabaları için oldukça tatlı anlardır. Ama kadının en zor anları sayılmaktadır. Çünkü ağrıları, sıkıntıları artmıştır ve bu çocuğu doğurmak için fevkalade zorluklara katlanmak zorundadır.
Onun bu tahammülü büyük bir ibadettir. Masumların buyurduğu üzere sevap ve mükâfatı oldukça çoktur.
Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Kadın çocuk doğurunca, onun için azamet ve büyüklüğü derk edilemeyecek kadar bir sevap vardır.”[509]
İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: “Doğum yaparken ölen kadınlar için kıyamette hiçbir hesap yoktur. Zira çocuğunu dünyaya getirme hüznü içinde ölmüştür.”
Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Kadın doğum yapınca ona hurma veriniz. Zira Allah, Meryem-i Kübra’ya doğum yaptığında hurma yemesini emretmiştir. Eğer varsa Medine hurmasından yoksa kendi şehirlerinizdeki hurmalardan yedi tane hurmayı kadına yediriniz.”
Nitekim bir kutsi hadiste Allah-u Teâlâ şöyle buyurmuştur: “İzzet, celal, azamet ve yüceliğime andolsun ki, eğer kadın çocuk doğurduğu gün hurma yiyecek olursa, doğurduğu çocuk erkek olduğu takdirde sabırlı, kız olduğu takdirde ise yine sabırlı olacaktır.”[510]
Doğum meselesi, doğum odası, doğurtan ebe ve orada toplanan kimseler, İslâm'ın büyük ilgi gösterdiği bir husustur. İslâm anne ve çocuğun ruh ve beden sağlığına tümüyle riayet edilmesini istemiştir.

Bebeğin Elbisesi

Hz. Hasan-ı Mücteba (a.s) dünyaya gelince Resulullah (s.a.a) ev işlerini yönetenlere ona beyaz elbise giydirmelerini emretti. Dikkat göstermedikleri için çocuğa sarı bir elbise giydirdiler ve yüce Peygamber’in eline verdiler. Peygamber onu aldı, öptü, dilini ağzına koydu, dudaklarını emdi ve daha sonra şöyle buyurdu: “Size ona beyaz elbise giydirmenizi emretmedim mi? ” Daha sonra beyaz bir elbise istedi ve aziz torununu onunla örttü, sarı elbiseyi bir kenara attı, daha sonra sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kamet okudu. Onu Hasan olarak adlandırdı ve bu işleri Hz. Hüseyin’in (a.s) doğumunda da aynen uyguladı.”[511]

Çocuğun İlk Gıdası

Büyük âlim olan Kuleyni değerli kitabı Kafi’de şu rivayeti nakletmiştir: “Çocuğunuzun damağına Fırat suyunu ve Hz. Hüseyin’in mezar toprağını sürünüz; bulunmazsa yağmur suyuyla ıslatınız.”[512]

Ezan ve Kamet

Söylendiği üzere çocuğun faaliyete başlayan ilk organı kulağıdır. Kur’ân da kulak için büyük bir önem göstermiştir.
Kulak doğumun ilk anlarından itibaren işitmekte, beyin işittiği şeyi algılamakta ve korumaktadır.
Ses çocuğun duyu organlarında etki yaratmaktadır. Dolayısıyla ev uygunsuz, haram ve kötü seslerden uzak olmalıdır. Aksi takdirde çocuk fikirsel ve ruhsal açıdan kirlenecektir.
Allah Resulü’nün (s.a.a) ve masum imamların metodu doğumun ilk anlarında çocuğun sağ ve sol kulağına ezan ve kamet okumaktır.
Tevhid, nübüvvet, imamet, kurtuluşa ve namaza doğru çağrı sesi çocuklarınızın kulağını okşamalıdır ki hayata bu gerçeklerle başlamalı ve bu gerçeklerle bitirmelidir. Müslüman olarak dünyaya gelmeli ve Müslüman olarak ölmelidir.
“Daha bir günlük çocuktur, anlamıyor, görmüyor, şuuru yok, algılama gücü yok” demeyiniz. Çocuk bütün bunlara yeni, faal, güçlü ve kudretli bir şekilde sahip bulunmaktadır.

Allah rahmet etsin Üstad Muhit Tabatabai’den şöyle dediğini işittim: “Amerikalı 23 yaşındaki bir kız çocuğu beyin hastalığına yakalanmıştı, onu ameliyat ettiklerinde kendine geldiği zaman Fransızca dini şarkılar söylediğini işittiklerinde anne ve babası şaşırmışlardı. Doktor neden şaşırdıklarını sorduklarında ise şöyle demişlerdir: “Kızımız bir kelime olsun Fransızca bilmemektedir. Fransızca kitapları bile yoktur ve hayatında bir Fransız arkadaşı da bulunmamaktadır.” Ama daha sonra anne aniden o kızının bulmacasını çözdü:
Annesi şöyle dedi: “Kızım üç aylıkken ikinci dünya savaşından kaçan bazı Fransızlar Amerika’ya gelmişlerdi. Onlar arasında bakıcılık görevini üstlenen bir kadın bulunuyordu. O kadın kilise ayinleri hususunda çok tutucu biriydi evimizin yakınlarında bir yere taşındılar. Bazen bizim eve geliyor çocuğumu kucağına alıyor, onun ağlamasını susturmak için kulağına bir şeyler fısıldıyordu. O ninni söylerken mırıldadığı şeylerin, dini motifler taşıdığı anlaşılıyordu. İşte o gün dini sözler fısıldamak çocuğun beyninde yer etmiş ve yirmi üç yaşındayken kendine geldiğinde elinde olmaksızın beynindeki o sözlerin sureti dile gelmiştir!”
O halde doğumun ilk anlarında ezan ve kamet söylemek ve ölümün ilk anlarında telkinde bulunmak etkisiz değildir. Zira kulak çalışan ilk organdır ve de aynı zamanda işten düşen ilk organ sayılmaktadır.

Çocuğun Doğum Anında Şu Adaplara Riayet Ediniz

Mekarim’ul-Ahlâk kitabının sahibinin nakline göre Masum İmam (a.s) şöyle buyurmuştur: “Çocuğun doğum anında şu yedi haslet sünnettir:
En öncesi adını koymaktır. Başını tıraş etmek, saçları ağırlığınca sadaka vermek, akika[513], çocuğun başına safran sürülmesi, sünnet edilerek temizlenmesi ve komşulara akika yedirilmesi.”[514]
İmam Sadık (a.s) akika vermeyi oldukça önemle vurgulanmış bir müstahap olarak kabul etmekteydi. Öyle ki akika hususunda “farz” (gerekli) kelimesini kullanmıştır:
“Akika farzdır (gereklidir).”[515]
İmam Musa b. Cafer’e (a.s) sünnet hakkında sorulunca da şöyle buyurmuştur: “Çocuk yedi günlükken sünnet ettirilmesi sünnettir.” [516]

Anne Sütü

Annenin çocuğa iki yıl süt vermesi Allah’ın kitabı Kur’ân-ı Kerim'de söz konusu edilen bir meseledir.
“Anneler, çocuklarını emzirmeyi tamamlatmak isteyen (baba) için, tam iki sene emzirirler.”[517]
“Çocuğun sütten kesilmesi iki yıl içinde olur.”[518]
Evet, çocuğun rızkı annenin göğsündedir. Anne şahsi sebepler yüzünden, kendi ham hayallerince veya bazı bedensel şeylere riayet ederek çocuğunu Allah vergisi rızkından mahrum bırakma, onu süt tozuyla besleme, hayvan sütü veya benzeri şeylerle besleme hakkına sahip değildir.
Bilmek gerekir ki, annenin memelerinin süt salgılaması için en iyi etken çocuğun emmesidir. Memelerin süt salgılaması için çocuğun emmesinden daha iyi bir ilaç yoktur.
Çocuğun emmesiyle birlikte süt salgılaması yavaş yavaş düzene girmekte ve annenin genel durumu iyileşmeye yüz tutmaktadır.
Kadının memesinden salgılanan sütün yüzde bir bölü altı gramı Albuminuid maddeleri, yüzde dördü yağlı maddeleri, yüzde üç bölü sekizi ise şeker, bir miktar tuz ve vitaminler içermektedir. Bu bileşim dünyada hiçbir maddede bulunmamaktadır. Sadece annenin göğsü bu yeni misafiri beslemek için böylesine bir besini yapma gücüne sahiptir.
Hayvanların süt terkibi bu bileşimden az farklı bir yapıya sahiptir. Gelişimleri hızlı olan buzağı gibi hayvanlardaki sütün Albuminuid miktarı daha fazla ve tam tersinedir. Süt vermenin çeşitli aylarında kadının süt bileşimleri sürekli değişim halindedir. Şeker ve yağı günden güne azalmaktadır ama Albuminuid maddeleri gittikçe artmaktadır.
Çocuğun süt emmesi, hem onu doyurmakta, hem hayatının devamını sağlamakta, hem süt salgılamasını artırmakta ve memelerdeki salgı bezlerini harekete geçirmektedir.
Doğumun ilk on beş gününde, günde yedi defa süt verilmelidir, sabahın altısından başlamalı üç saat arayla gece on ikiye kadar devam etmelidir. Çocuk yaşamının ilk on beş gününde gece on ikiden sabah altıya kadar dinlenmelidir. On beş günden sonra ise süt verme sayısı altı defaya düşürülmelidir. Yani akşam saat dokuzdan sonra çocuk sütten kesilmeli ve uykuya yatırılmalıdır. Böylece hem anne istirahat ettirilmeli ve hem de çocuğun sindirim organlarının sonraki hazım için hazır olması sağlanmalıdır.
Anne çocuğuna her süt verişinde çocuğunu iyice doyurmaya dikkat etmelidir. Bu iş az bir sabırla yapılabilecek bir iştir. Çocuk süte doyduğu zaman da sağ tarafına yatırılmalı ve anne günlük işlerinin ardı sıra gitmelidir.
Çocuk süt emdikten sonra rahatça uyuyacak sabırsızlık göstermeyecektir. Özellikle buna riayet edildiği takdirde çocuğun ağırlığı yirmi beş ila otuz gram artacak özellikle denendiği gibi yirmi beş ila otuz gram ağırlığı artan bir çocuk sağlam bir çocuktur. Böyle bir çocuğa sahip olduğundan dolayı sevinmek gerekir.”[519]
Allah Resulü (s.a.a) birçok işi olmasına rağmen çocukların süt durumuna çok özel bir ilgi gösteriyordu. Fatımat’üz Zehra’nın (a.s) evine geliyor, Hüseyin’in (a.s) ağzına başparmağını koyarak parmağını emmesiyle iştahını deniyordu; eğer iştahı doğruysa annesine süt vermesini söylüyor, eğer iştahı yalansa sadece ağlamak ve rahatsızlık göstermekle çocuğu susturmak için ona süt vermesini sağlıyordu. Zira süt üstüne süt vermek, sindirim organlarının rahatsızlığına sebep olmaktadır. Çocuğun sindirim organları tembelleşmekte, sonunda da çocuğun bütün bedenini olumsuz etkilemektedir. Onu tembel ve zayıf bir hale getirmektedir.
Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Çocuk için anne sütünden daha hayırlı bir süt yoktur.”[520]
Bu cümle asırlar önce yüce İslâm Peygamberi’nin söylediği bir sözdür. Büyük bilginlerin daha yeni anladığı bir gerçektir. Çocuklarını kreşlere bırakan ve yapay sütlerle besleyen batıdaki büyük bilginlerin araştırmalarında şöyle yer almıştır: “Çocuk için anne sütünden daha faydalı bir besin yoktur.”
Eğer az görüldüğü gibi annenin sütü yoksa birçok rivayetlerde de önemle vurgulandığı gibi büyük bir dikkatle çocuk için bir sütannesi bulunmalıdır. Zira sütün çocuğun beden, can ve fikirlerinde fevkalade etkisi vardır.
Rivayetlerde yer aldığı üzere kötü, ruhu bozuk, ahmak, gözleri iyi görmeyen, Yahudi, Hıristiyan, Mecusi, şarap içen bir sütanne seçmekten sakınılmalıdır. Zira bu özellikler süt vasıtasıyla çocuğa intikal etmektedir.”[521]

Süt verme meselesindeki en öneli nükte, insanı şaşırtan sevap meselesidir. Allah Resulü (s.a.a), kendisine, “Erkekler bütün hayırları almakta, zavallı kadınlara ne yapsın? ” diye söyleyen Ümmü Seleme'-ye cevap olarak şöyle buyurmuştur: “Hamilelik günlerinin sevabı oruç tutmak, geceleri ibadet etmek, Allah yolunda mal ve canıyla cihat etmek sevabına denktir. Doğurmanın ilâhi nasibi ise hiç kimsenin bilemeyeceği kadar büyüktür. Ama süt vermeye gelince… Çocuk annesinin memesinden emdiği her defasında kadının amel defterine Hz. İsmail’in evlatlarından bir köleyi azat etmenin sevabı yazılmaktadır. Çocuk süt emmesini bitirince de yüce bir melek kadının yan tarafına dokunmakta ve şöyle demektedir: Ameline yeniden başla ki sen bağışlanmışsın.”[522]
Kadınlar süt verme olayında İmam Sadık’ın (a.s) teveccüh ettikleri şu nükteye inayet buyurmalıdırlar. İmam Sadık (a.s) Ümmü İshak adındaki bir kadına şöyle buyurmuştur: “Çocuğa bir memenden süt verme, her iki memenden de süt ver ki birisi yiyecek ve diğeri ise içecek olsun.”

İsim Koymak

Bazılarının düşündüğüne göre isim koymak sıradan ve bildik bir iştir. Onlara göre çocuğa herhangi bir isim takmanın sakıncası yoktur ama gerçek böyle değildir. İsim koymak çok önemli bir iştir. Çocuğun duyu organları ve geleceği üzerinde çok büyük bir etkisi vardır, bu yüzden rivayetlerin büyük bir bölümünde bu anlama işaret edilmiştir.
Yedinci İmam (a.s) şöyle buyurmuştur: “Erkeğin çocuğuna yaptığı ilk iyilik, onu güzel isimle isimlendirmesidir. O halde sizden biri de çocuğuna güzel isim seçsin.”[523]
Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “İsimlerinizi güzel seçiniz ki kıyamet günü o isimlerle çağırılacaksınız.”[524]
İmam Sadık (a.s) babalarından şöyle rivayet etmiştir: “Resulullah (s.a.a) erkeklerin ve şehirlerin çirkin isimlerini değiştiriyordu.”[525]
İmam Bakır (a.s) şöyle buyurmuştur: “İsimlerin en doğrusu, ubudiyet ile adlandırılandır. En üstünü ise peygamberlerin isimleridir.”[526]
Musa b. Cafer (a.s) şöyle buyurmuştur: “İçinde Muhammed veya Ahmet veya Ali veya Hasan veya Hüseyin veya Cafer veya Talib veya Abdullah veya kadınlardan Fatıma isminin bulunduğu bir eve fakirlik girmez.”[527]
Eğer peygamberlerin veya imamların veya onların annelerinin isimlerinden başka bir isimle çocuklarınızı adlandırmışsanız, Hak Teâlâ’nın rızasını, peygamberlerin ve imamların hoşnutluğunu elde etmek için onları değiştiriniz. Sakın kıyamet günü çocuklarınız, günah ve pisliğin sembolleri olanların çirkin isimleri hatırlatan çirkinlikleri sebebiyle sizleri şikâyette bulunmasınlar.

(İslam'da Aile Düzeni Üstad Hüseyin Ensariyan)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aile, düzeni, emzirme, hamilelik, koyma, süt, ve, İsim, İslamda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kadının Hicap Ve İffeti (İslam'da Aile Düzeni H. Ensariyan) Elysian İslamiyet 0 25 Mart 2014 17:55
Eş Seçme Yolu - İslam'da Aile Düzeni Elysian Genel İslami Konular 0 25 Mart 2014 17:47
Hamilelik Öncesi ve Hamilelik Sonrası Kaygılar Letisya Aile Evlilik ve Çocuklar 0 22 Kasım 2013 13:21
2013 Emzirme Ödeneği Nekadar Emzirme Ödeneği Bilgileri Zen Merak Ettikleriniz 0 02 Şubat 2013 20:12
Hamilelik Belirtileri Olmadan Hamilelik Sue Aile Evlilik ve Çocuklar 0 14 Ağustos 2012 14:24