IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ağustos 2014, 16:15   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yezidilik Ne Demektir?




YEZİDLİK


Yezid ismi, Yezid b. Muaviye'den (Ö. 64/683) gelir. Kurucusu Emevî soyundan gelen Adî b. Musafir (Ö. 555/1160)'dır. Adî, Sûriye'de Baalbek civarında doğmuştur. Hakkari'ye irşat için gelmiş, Laleş'de bir zaviye kurmuş ve ehl-i sünneti savunmuştur. "İtikadü Ehli's-Sünne ve'l-Cemâ'a" adında bir eseri vardır. 90 yaşında Lâleş'te ölmüştür. "Kitâbü'l-Cilve" ve "Mushaf-ı Reş" adlı eserler, Yezîdîlerce kutsal kabul edilir.

Yezîdiliğin iman esasları; a) Allah'ın varlığına, birliğine ve kudretine inanmak, b) Şeyh Adiy b. Musafir'in Yezidîlerin mürşidi ve yol göstericisi olduğuna inanmak, c) Yezid b. Muaviye'nin yer yüzünün nuru ve insanlığın sevinci olduğuna inanmak, d) Melek Tavus'un Allah'ın elçisi olduğuna inanmak şeklinde sıralanır. Yezîdîlere göre Allah'ın 1001 ismi vardır, en çok Hâdî ismi kullanılır.

İbadetleri: a) sabah ve akşam olmak üzere iki vakit namaz vardır. Namazdan önce eller ve yüzler yıkanır. Sabah ve akşam güneşin doğuşu ve batışı esnasında güneşe dönülür, ayakta dua edilir, ibadetlerini gizli yaparlar. b) Özel ve genel olmak üzere iki çeşit oruç vardır: a) Özel oruç, 20 gün Aralık ayında, 20 gün Temmuz ayında olmak üzere 40 gün din adamları tarafından tutulur. Din adamları, Laleş'de Şeyh Adî b. Musâfir'in türbesini ziyaret edip 40 gün daha oruç tutarlar. b) Genel oruç. Bu orucu her Yezîdî Aralık ayında 3 gün tutar. Oruç, güneşin sarılığının görülmesiyle başlar, batması ile biter. Oruçlu iken yemek, içmek yasaktır. Ancak oruçluya ikram yapılırsa reddedilmez yenir. c) Hac ibadeti, Adî b. Musafir'in türbesini 20-30 Eylül arası Laleş'te ziyaret etmekten ibarettir. d) Zekat, Yezidîlerin en alt tabakasını oluşturan müritler tarafından ifa edilir. Müritler, gelirlerinin %10'nu şeyhlere, %5'ini Pir'lere %25'ini fakire verirler. e) Nevruzda ve yazın (24-29 Temmuz) olmak üzere iki bayramları vardır.

Yezîdilikte, mîr, ihtiyar, pîr, şeyh, fakir, kavval, pir, kuçek ve mürid adında sınıflar vardır. Mirler, din işleri ile meşgul olurlar, dünya işlerinde söz sahibidirler, diğer sınıflardan kız alıp vermezler. İhtiyarlar, mirlerin danışmanları olup ruhani liderlerdir, isteyenlere dini görevleri gösterirler. Pir ve şeyhler ancak kendi sınıflarından kız alıp verebilirler. Kuçekler, Şeyh Adî'nin türbesine ve tunçtan yapılmış Melek Tavus'un heykeline hizmet ederler. Kavallar, belirli yerlerde belli zamanlarda Melek Tavus'un helkeli karşısında şarkı söylerler. Müritler, Yezidiliği benimseyen kimselerdir. Her Yezidinin bir şeyhe bağlanması ve kayıtsız şartsız onun sözünü dinlemesi gerekir. Fakirler, başkalarının sadakasına muhtaç olan Yezidîlerdir.

Yezîdilikte; a) marul, bakla, lahana, balık, geyik, ve horoz eti yemek, b) kutsal sayılan nisan ayının ilk haftasında evlenmek, alış-veriş etmek, toprakla ilgili işler yapmak, yine nisanın ilk çarşambası banyo yapmak ve çalışmak, c) koyu mavi elbise giymek, hamamda yıkanmak, d) şeytan, kaytan (ip), sat (sel), ser, melun, lanet ve nal kelimelerini söylemek yasaktır.

Yezidîler, ruh göçüne inanırlar, akranları arasında bir erkek ve bir kadın olmak üzere âhiret kardeşi edinirler, yeni doğan çocuğu vaftiz ve sünnet ettirirler, nisan ayında evlenmeyi uygun bulmazlar, Melek Tavus, Yezid ve şeyh Adî üzerine yemin ederler. Yezidî kadınlar renkli ve ipek elbise giymezler. (İ.K.)

__________________
~ Adım YaLnızLık ~
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
demektir, ne, yezidilik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ebob Ne Demektir? Violent Matematik 0 17 Kasım 2013 15:00
Yezidilik Nedir YapraK Merak Ettikleriniz 1 15 Mart 2010 12:43
Yezidiler Ve Yezidilik Dini YapraK Tarih 0 31 Aralık 2009 02:54
Mühayee ne demektir? Metin Dini Sözlük 0 21 Ocak 2009 09:19
Uyuşturucu ne demektir.. AustrieL Sağlık Köşesi 0 11 Temmuz 2005 22:03