IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Kasım 2011, 20:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Obezlik, hızla artıyor!..




Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramis Çolak, obezite ve aşırı kilo hastalığının hızla yaygınlaştığını söyledi.

Obezitenin Türkiye'de de önemlisağlıkproblemlerinden olduğunu ifade eden Prof. Çolak, obezitenin insan ömrünü kısaltabileceğinin altını çizdi.

Dünya'da yaygınlaşan obezite, giderek engellemez bir hale dönüşüyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Fransa'da son 10 yılda çocuklarda şişmanlık sıklığı 5 kat, ABD'de ise 1976 yılından bu yana 2 kat arttığı belirtiliyor.

Yine Dünya'da 400 milyon kişi bugünobeziteile mücadele ederken, 1 milyar 600 milyon aşırı kilolu birey bulunuyor. 2015 yılında obez sayısının 700 milyona, aşırı kilolu insan sayısının da 2 milyar 300 milyona ulaşacağı öngörülüyor.

CİHAN'a konuşan OMÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramis Çolak, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Tıbben, nedeni tam olarak açıklanamayan şişmanlığın genetiksel, yakılandan fazla besin alma ve hareketsizlik gibi etkenlerden kaynaklandığını ifade eden Prof. Çolak, "Şişmanlık, gerek ülkemizde gerekse diğer ülkelerde, en önemli sağlık problemlerinden biridir ve salgın birhastalıkhalini almıştır.

Şişmanlık, sadece şeker, kalp ve damar hastalıkları ve tansiyon yüksekliğine neden olmakla kalmaz, ömrümüzü de kısaltır.

Şişman hastalarda safra kesesi taşı, safra kesesi iltihabı, karaciğer yağlanması ve reflü özofajit denen midedeki asidin yemek borusuna kaçması hastalığı daha sık görülür.

Safra kesesi taşı, şişman hastalarda şişman olmayanlara göre 3 kat daha fazla oluşur. Astım ve solunum yolu enfeksiyonları da şişmanlarda daha sık görülür." dedi.

Çocuklardaki şişmanlık sıklığında da son yıllarda çok hızlı bir artış gözlendiğini bildiren Prof. Çolak, bu nedenle çocuklarda ve ergenlerde şeker hastalığı görülmeye başlandığını kaydetti.

Çolak, şöyle dedi: "Çocukluk çağındaki şişmanlık, ülkemizde de hızla artmaktadır. Bunda hareketsiz bir yaşam biçiminin egemenliği, televizyon,bilgisayarbaşında fazla kalma, karbonhidratlar, yağlı besinlerle aşırı beslenme, oyun ve egzersiz yapamamaları, şeker ve çikolata reklamları başlıca etkenlerdir.

" Prof. Çolak, günde iki saatten fazla televizyon seyreden çocukların yüzde 52?sinde aşırı kilo ve yüzde 28?inde şişmanlık saptandığı, bilimsel çalışmayla kanıtlandığını vurguladı.

Şişmanlığın, vücutta bozmadığı organ bulunmadığını hatırlatan İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Çolak, "Bunlar içinde kalp, tansiyon ve şeker hastalığı yaşamı kısaltan önemli hastalıklardır.

Şişman kişilerde kalp ve damar hastalıklarından dolayı ölüm oranı şişman olmayan kişilere göre 4 kat fazladır.

Uykuda nefes durması da şişmanlarda sık görülür. Bazı kanserler şişman kişilerde daha fazla görülür.

Kadınlarda meme, rahim ve safra kesesi kanseri, erkeklerde ise kalınbağırsak, rektum ve prostat kanseri sıklığı fazladır. Erkeklerde cinsel istekte ve testosteron düzeylerinde azalma gözlenir.

Kilo verilmesiyle de bu hastalıkların oluşumunun belirgin şekilde azaltılabilmesi mümkündür." ifadelerini kullandı.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
artıyor, artä±yor, hızla, hä±zla, obezlik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Şeker Hastalığı Hızla Artıyor! Dilara Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:37
Afrika'da cep telefonu kullanımı hızla artıyor! dreamy Cep Telefonlar 0 10 Kasım 2011 14:54
37 bin km hızla yaklaşıyor! KarakıZ Bilim Dünyasından Son Haberler 0 31 Ekim 2011 15:07
Ölü Sayısı Hızla Artıyor aLya Haber Arşivi 0 26 Ekim 2011 09:42
Cezaevlerinin nüfusu hızla artıyor Juventus Haber Arşivi 0 12 Haziran 2009 15:46