IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Zen

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Şubat 2012, 18:42   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Vücudunuz Kendini Bu Sebeplerden Aç Sanıyor




Aslında ‘aç’ olmadığımız ama kendimizi ‘aç’ sandığımız bazı durumlara dikkat etmeliyiz belki de...

Yemeği, hele abur cuburları herkes sever. Ancak bu zevkler, vakit kaybetmeden yakmamız gereken kaloriler olarak geri döner. Eğer siz de gün içinde sürekli acıktığınızı hissediyor ve sürekli bir şeyler atıştırmak istiyorsanız, kontrolü ele almanın zamanı gelmiş demektir. Toplumumuzda obezite oranı giderek artıyor! Bu gidişe bir dur demeliyiz. Tabii başkalarından önce işe kendimizi düşünerek başlamalıyız... Aslında ‘aç’ olmadığımız ama kendimizi ‘aç’ sandığımız bazı durumlara dikkat etmeliyiz belki de...Peki bunu nasıl anlayacağız?

Önceki gece yeteri kadar uyumamış ya da uykunuzu alamamış olabilir misiniz?

Yeteri kadar dinlenemediğimizde vücudumuzdaki yağ hücreleri tarafından üretilen ve tokluk hissi yaratan leptin hormonu düzeyinde azalmalar olurken, midemizde üretilen ve iştah artıran ghrelin hormonu da daha fazla salgılanıyor. Bu yüzden uykuyla ilgili çoğu makalede okuduğunuz gibi günde ortalama 8 saat uyumaya gayret etmelisiniz, iştahınızın sebepsiz yere artmasını istemiyorsanız tabii.

Yan etki olarak sizi acıktıran bir ilaç mı kullanıyorsunuz?

Örneğin bir kortikosteroid olan prednizon (prednisone diye de yazılabiliyor) gibi hafif steroid içeren bazı ilaçlar iştahı açabiliyor. Fazladan açlık hissi oluştuğunu anladığınızda aklınıza kullandığınız ilacın da bu hissiyata katkısı olabileceğini düşünün. Ciklet çiğneyin, dişinizi fırçalayın veya bir fincan ılık kahva için, açlığınızı yatıştırın.

Susuz kalmış ya da susamış olabilir misiniz?

Uykunun gelmesi, enerji seviyenizde azalma gibi dehidrasyon belirtileri, sanki daha fazla yemek yerseniz enerji seviyenizi artırabilirmişsiniz gibi hissettirebilir. Susadığınızda ağzınız ve dudaklarınız kurur ve yemek yiyerek geçici de olsa bu kuruluğu gidermek istiyor olabilirsiniz. Halbuki dolu bir bardak su içmiş olsanız vücudunuz da bu kuruluğu yemek ile giderme yoluna gitmeyecek. Su içmeyi unutmamalısınız!

Öğün atlıyor olabilir misiniz?

Sabah ofise geldiniz, masanıza oturdunuz ve çalışmaya başladınız. O kadar yoğunsunuz ki bir türlü yemeğe çıkamadınız. Mideniz guruldamaya başladı ama çare yok, çalışmaya devam etmelisiniz. Bir sonraki kareyi hayal edin; işten çıktığınız gibi kendinizi bir büfeye ya da hamburgerciye atıp kalorilere boğulacaksınız, hem de akşam saatinde. O zaman ne yapmalıyız? Yoğun olacağınızı bildiğiniz günlerde yanınıza atıştırmalık bir şeyler alın ve ara ara onlardan tüketin. Böylece akşama daha az acıkabilir ve belki de yemek seçerken çok daha mantıklı düşünebilirsiniz.

Yemekten kalktığınızdan beri fazla zaman geçmemiş olabilir mi?

Öğle yemeğinden kalktınız ve masanıza geri dönüp çalışmaya başladınız. Ama kendinizi hala tuhaf bir şekilde ‘aç’ hissediyorsunuz. Gereğinden az yemiş olabilir misiniz? Tabii ki hayır, belki de gereğinden ‘hızlı’ yemiş olabilirsiniz. İştahla ilgili hormonların doyduğunuzu söylemek için zamana ihtiyaçları var. Ne yazık ki adrenalin gibi anında çalışmaya başlayamıyorlar. Yavaş yiyin ve karbonhidrat, yağ ve protein içeren yiyeceklere yer vermeye çalışın aynı öğünde. Yani birnevi çeşitlendirmeye gidin de diyebiliriz. Az ama öz yemek olarak da adlandırılabiliyor bu durum.

Çevrenizdeki kadınlara dikkat ediyor musunuz?

Şöyle bir kafanızı çevirin ya da yan odaya kulak verin. Arizona State ve Duke Üniversiteleri’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği yeme alışkanlıkları ile ilgili bir araştırmada kadınların etrafındaki kadınların yeme alışkanlıklarından oldukça fazla etkilendikleri görülmüş. Bu kısırdöngüye bir son verebilmek için başkalarının yeme alışkanlığını taklit etmeye bir son verin. En azından bu araştırmanın varlığını aklınıza getirin, yanınızdaki çalışma arkadaşınız pastaneye sipariş için telefonun ahizesini kaldırdığında! Ya da sağlıklı beslenerek çevrenizdeki kadınlara örnek olun, bırakın onlar sizi taklit etsin.

Alkollü olabilir misiniz?

Alkolün iştah artırmasının nedeni tam olarak bilinmese de yemekleri çok daha ‘lezzetli’ olarak algılamamızı sağladığı genel olarak bilinir. Aşırı yemeye karşı psikolojik olarak ördüğümüz duvarları birkaç kadehle ortadan kaldıran o değil mi? Ertesi sabah da pişmanlıkla uyanmamızı sağlamaz mı? Alkol tüketeceksek, bu gerçekleri kendimize önceden hatırlatmalıyız!

Stresli misiniz?

Araştırmalar, insanların stresli olduklarında özellikle yağlı, tuzlu ve şekerli gıdaları tüketmek istediklerini söylüyor. Kendinizden düşünebilirsiniz bunu. Stresli olduğunuz durumlarda aslında kendinizi ‘iyi’ hissediyor olmak istiyorsunuz. Bunun yollarından biri de daha lezzetli ama daha az sağlıklı ya da sağlıksız olan yiyeceklerden tüketmek. Bunun yerine stresinizin kaynağına yönelin. Enerjinizi kilo vermeye çalışmak yerine stresinizi azaltmaya harcamanız çok daha mutlu edecek sizi!

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
, bu, kendini, sanıyor, sebeplerden, vücudunuz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bu kız kendini Kurt sanıyor Candy Esrarengiz Olaylar 4 06 Mayıs 2010 17:22
Bu kız kendini Kurt sanıyor Süslü Esrarengiz Olaylar 2 20 Şubat 2010 18:08
'AB, kendini dünyanın merkezinde sanıyor' Kan Haber Arşivi 0 15 Nisan 2008 11:06
Eleman Kendini Mardam-Bey Sanıyor :=) _FeArLeSs_ Komik Loglar 3 12 Aralık 2007 03:15