IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Nisan 2012, 00:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mevsim Geçişlerinde Beslenme






Mevsim değişimleri bağışıklık sistemini etkilediğinden özellikle çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, gebe ve emziren kadınların beslenmeye daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, mevsim değişikliklerinin sağlığı olumsuz etkilediğini, bu nedenle beslenmenin önem taşıdığını söyledi.

Mevsim değişikliği nedeniyle artan enfeksiyon hastalıklarına yakalanmamak için vitamin ve mineral yönünden zengin besinler tüketilmesi gerektiğini belirten Özenoğlu, ''Mevsim değişikliklerinin sıkça yaşandığı dönemlerde özellikle A, C, E vitaminleri ile çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, karnabahar, ıspanak, pazı, havuç, marul, maydanoz, tere, roka, sarımsak, soğan ile meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma tüketimine özen gösterilmeli'' diye konuştu.

Mevsim değişimlerinin bağışıklık sistemini etkilediğini vurgulayan Özenoğlu, şöyle devam etti: ''Özellikle çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, gebe ve emziren kadınların daha bilinçli beslenmeleri gerekir. Daha çok çocuklar ve kadınlarda üşüme, halsizlik, baş dönmesi, isteksizlik şeklinde kendini gösteren demir eksikliği soğuklarda kişiyi güçsüz kılabilir. Günlük beslenmede kırmızı et, yumurta, kuru fasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, pekmez, kuruyemişlerden destek alınmalı ve beraberinde demirin emilimini kolaylaştıracak C vitamini yönünden zengin taze salata veya turunçgil meyveleri tüketilmeli. Çay, kahve, kola gibi içecekler demir oranını azaltacağından yemekle birlikte tüketilmemesine dikkat edilmeli.''

ŞEKER YERİNE TAZE MEYVE
Yağlı, şekerli, hamurlu yiyecekler yerine taze sebze ve meyve tercih edilmesinin, hem daha az kalori alınmasına hem de sağlığı koruyucu vitaminlerin alınmasına olanak sağlayacağını anlatan Özenoğlu, ''Bu dönemlerde depresyon sıklığında artış olmaması için omega 3 yağ asitleri, B1, B6 ve B12 vitaminleri ile magnezyum yönünden zengin besinlere öğünlerde yer verilmeli'' dedi.

Doç. Dr. Özenoğlu, beslenmede omega 3 yağ asidi gereksinmesini karşılamak için haftada en az iki kez somon, ton, uskumru, sardalye gibi balıkların tüketilmesi gerektiğini ya da yerine günlük ceviz, fındık veya badem gibi kuruyemişlere yer verilmesi gerektiğini vurguladı.

Mevsim değişikliklerinde bitki çaylarına da ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Özenoğlu, özellikle kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, rezene, nane, limon gibi içeceklerin tüketiminin artırılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: ntvmsnbc ve Ajanslar



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
beslenme, geçişlerinde, mevsim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mevsim geçişlerinde saç bakımı nasıl yapılır? Zen Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 19 Mart 2012 21:30
Her Mevsim Aşk PauL Aşk ve Sevgi Köşesi 0 04 Kasım 2011 17:15
Mevsim ki Eylül... Sevda Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 22 Mayıs 2010 18:52
4 Mevsim Aşk by_C3zA Aşk ve Sevgi Köşesi 0 28 Ocak 2010 20:41
mevSim Güz ! HANDSOME Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 23 Ağustos 2008 14:52