IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Ekim 2012, 03:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kumpiri Nasıl Tüketmeli ?




Kumpir, her ne kadar çok uzun yıllar anneler ve nineler tarafından kuzineli sobalarda kış günlerinin içimizi ısıtan yiyeceği olarak bilinse de, 90 lı yılların başlarında popülerleşerek yeme-içme pazarına girmeye başlamıştır. Her fast food ürününde olduğu gibi önce gençlerin tercihleri arasına giren kumpir, hamur ve et seçeneklerinin dışında besleyici ve doyurucu alternatif bir seçenek sunduğundan diğerlerinden ayrı bir yerde konumlandırılabilir. Daha çok kış yiyeceği olarak düşünülse de özellikle yaz akşamları deniz kenarında yemesi de çok keyiflidir.

Biliyoruz ki kumpirin ana maddesi patatestir. Patates, karbonhidrat yönünden zengin bir kök sebzesidir. Karbonhidratlar günlük beslenmemizin %55-60 ını karşılayacak oranda almamız gereken temel enerji kaynağımızdır.

Aynı miktar portakalın yarısına yakın miktarda C vitamini içerdiğini çoğumuz bilmesek de, küçükten büyüğe hepimiz çok severiz patatesi. Nişasta oranının ve fırınlanmış patatesin glisemik indeksinin yüksek oluşu bazılarımızı korkutabilir. Ancak diyabet yani şeker hastası değilsek bu korkuları fazla yaşamamamız gerekir. İstanbul'un kumpirle özdeşleşmiş semti olan Ortaköy'de gezerken kumpir yemek zevk olmalı çoğumuz için.

Kumpirimizin yapılışını izlerken seçeceğimiz içerikler önemlidir aslında.

Mesela kumpirimizi şu iki şekilde hazırlatabiliriz.

1) Büyük boy haşlanmış patates + 2 yemek kaşığı tereyağ+ 2 yemek kaşığı kaşar peyniri + 1 yemek kaşığı yeşil zeytin+ 1 yemek kaşığı siyah zeytin+ 1 büfe sosis+ 3 yemek kaşığı rus salatası+2 yemek kaşığı haşlanmış mısır+ 2 yemek kaşığı mayonez+ 2 yemek kaşığı ketçap+ 2 yemek kaşığı bezelye+ 1 su bardağı kola=840 cal

Bu kalori hepimizin gözünü korkutabilir haklı olarak. Ama yine çoğumuz saatlerdir gezmiş ve çok acıkmış olarak süper karışık da denen bu seçeneği seçebiliriz.

Bir de şu seçeneğe bakalım;

2) Büyük boy fırınlanmış patates+ 2 yemek kaşığı bezelye+ 2 yemek kaşığı mısır+ 2 yemek kaşığı ketçap+ 2 yemek kaşığı zeytin +1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu= 380 cal

Bu ikinci seçenekle yarı yarıya kaloriden kazanıp tereyağ, kaşar peyniri ve mayonezin verdiği fazla yağdan özellikle kolesterolümüzü artıracak doymuş yağdan korunmuş oluruz.

Ayrıca nitrit ve nitrat tan zengin olan sosisin sağlıklı beslenmede pek yeri olmadığından birinci seçeneği tavsiye etmem.

İlk seçenekte mayonez ve rus salatası da seçmiştik. Bu seçenek özellikle yaz aylarında iyi koşullarda muhafaza edilmeyen ürünlerle bizde besin zehirlenmelerine kolaylıkla neden olabilir. Çünkü mayonez çok kolay bozulabilecek çiğ yumurta içerir. Ki yağ oranı da hayli fazladır.

Kumpirimizin yanına alacağımız içecek de önemli tabiî ki. İkinci seçenekte seçtiğimiz taze sıkılmış portakal suyuyla menümüzün hem vitamin hem antioksidan miktarını arttırmış oluruz.

Bunun gibi besin seçimlerimizde biraz dikkatli olduğumuzda, kötü, yanlış gibi görünen seçenekleri çok sağlıklı ve leziz öğünlere dönüştürebiliriz.



Dyt. Gülşen Lükel

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
jQuery ile değer nasıl alınır ve nesneye nasıl eklenir? YazılımMimarı HTML/CSS/JavaScript 1 06 Temmuz 2012 09:48
Sakız nasıl yapılır, nasıl üretilir? Sakızın içinde neler vardır? Violent Sağlık Köşesi 0 16 Haziran 2012 18:18
Beşinci Hastalık Nasıl Bulaşır? Nasıl Belirti verir? Ecrin Sağlık Köşesi 0 15 Ağustos 2011 20:32
Doğru Rimel Nasıl Sürülür? + Rengi Nasıl Seçilir?. Sevda Ah Kadınlar 3 04 Kasım 2010 14:17
Gline'deki permanently kelimesini nasıl silebilirim? veya nasıl editleyebilirim? sohbetsevgi Unreal IRCd 4 19 Ağustos 2007 10:25