IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Ekim 2012, 14:32   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Alkali Beslenme: Sağlıksız Beslenme Vücut Sıvılarının Asit Dengesini Bozuyor




Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı bu yazısında alkali beslenmeyi işledi; üç yazıdan oluşan yazı dizisinde alkali beslenme nedir, niye alkali belenmeliyiz, nasıl alkali beslenilir sorularını yanıtladı. Serinin bu ilk yazısında şu soruların cevaplarını bulabileceksiniz:


Asitler ve alkaliler hangi özellikleri gösterirler?

Bir maddenin asidik veya bazik olduğu nasıl anlaşılır? pH nedir?
Kan ve vücut sıvılarının pH’ı nedir? Bu pH değeri nasıl korunur? Tamponlama ne demektir?
Yetersiz tamponlama durumunda vücut sıvılarının asit dengesi nasıl sağlanır?
Günümüzde niye tamponlama (nötralize etme, dengeleme) yeterince yapılamıyor?
Niye alkali beslenmeliyiz? Alkali beslenmenin faydaları nelerdir?


Asitler ve Alkaliler Hangi Özellikleri Gösterirler?



Asitler, bulundukları çözeltiye hidrojen iyonu bırakan bileşiklerdir. Bütün asitler hidrojen (H+) içerir. Bunlar ekşi bir tada sahiptir. İndikatör denilen özel bileşiklerde kırmızı renk verirler. Alkaliler ise bulundukları çözeltiye hidroksit iyonu (OH-) bırakan bileşiklerdir ve bunlar acı bir tada sahiptir. İndikatörlerle mavi renk oluştururlar. Asitler ve alkaliler birbirleriyle reaksiyona girdiklerinde tuz ve su meydana gelir.



Bir maddenin asit veya alkali olduğu nasıl anlaşılır? pH Nedir?



Bir maddenin asit veya alkali değerini anlamak için kullandığımız ölçüye pH (potansiyel hidrojen) denir. Maddenin içindeki asit nitelikli hidrojen iyonlarının yoğunluğuna göre ölçüm yapılır. pH değerleri, 0-14 numaraları arasında sınıflandırılır. Ne asit, ne alkali, yani nötr olan maddeler 7 pH derecesi gösterirler. 7’den aşağı doğru indikçe maddenin asitlik derecesi, 7’den yukarı doğru çıktıkça da alkalilik derecesi artar.



Kan ve Vücut Sıvılarının pH’ı Nedir? Bu pH Değeri Nasıl Korunur?


Bizim kan ve diğer vücut sıvılarımızın pH’ı hafif alkalik olup, 7.35-7.45 civarındadır ve bu değerlerin dışına çıkarsa hayati bir tehlike içerisine gireriz. Vücudumuz bu değeri korumak için, vücut sıvılarındaki asit ve alkali mineralleri doğru oranlarda birleştirip, onları tuza çevirerek sürekli olarak bir tamponlama (nötr hale getirerek dengeleme) yapar. Örneğin; fosforik asidi, alkalik bir mineral olan kalsiyum ile tamponlayarak nötral “kalsiyum fosfat” tuzlarını oluştur. Bu da vücut sıvılarımızın pH değerini bozmadan, güvenli bir şekilde kan ve lenf dolaşımına girer.



Yetersiz Tamponlama Durumunda, Vücut Sıvılarının Asit Dengesi Nasıl Sağlanır?



Tamponlama sistemi yeterli çalışmadığında vücudumuz, sıvılarının asit dengesini sağlayabilmek için iki farklı yola başvurur.

Bunlardan birisi; kemik ve kaslardan magnezyum, kalsiyum gibi alkali mineralleri çalarak, fazla asidi nötralize etmektir. Bu da dokularımız için son derece önemli olan bu minerallerin eksikliğine neden olur.
Diğer yol ise asidin fazlasını dokularımızda depolamaktır. Dokularda ürik asit birikmesine bağlı olarak oluşan gut hastalığı bu şekilde oluşur. Vücut maruz kaldığı yüksek orandaki asidin tamamını tamponlayamaz ve bu asidin fazlasını vücudun özellikle de eklem bölgelerinde ürat kristalleri halinde depolar.


Niye Tamponlama (Nötralize etme, dengeleme) Yeterince Yapılamıyor?



İyi bir sindirim için mide çevresinin asidik olması gerekirken, bağırsakların çevresinin ideal olarak alkali olması gerekir.

Ancak modern yaşamda uygulanan sağlıksız beslenme nedeniyle, vücudumuz asitlere yeterli tamponlamayı sağlayamamakta, bağırsaklar olması gerektiğinden çok daha fazla asidik olmakta, böylece zararlı parazit ve bakterilerle dolu sağlıksız bir bünye oluşturmaktayız.
Vücudumuz, sindirim sürecinde, terlerken, nefes alırken, hücre yapım ve yıkımları sırasında; kısacası tüm metabolik faaliyetler sırasında asit üretir.


Niye Alkali Beslenmeliyiz? Alkali Beslenme Faydaları Nelerdir?



Vücudumuzun gerek metabolik faaliyetlerden gerekse de sağlıksız beslenme nedeniyle oluşan asitlerle etkin şekilde başa çıkmasını sağlamak, anlattığımız gibi, savunma sistemimiz ve sağlığımız açısından son derece önemlidir. Bunun içinse yapmamız gereken; alkali beslenmek ve negatif düşüncelerden uzak durup pozitif düşünmeye yönelmek. Çünkü asidik beslenme, negatif düşünceler ve stres, vücudumuzdaki asit kalıntılarını büyük bir hızla artırır. Alkali beslenme ise tam tersi bir etki yaratarak, vücudun bu asidik etkiyi tamponlamasına yardımcı olur.

Ayrıca araştırmalar, alkali beslenmenin metabolizma ve yağ yakım hızını da artırdığını göstermektedir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
alkali, asit, beslenme, bozuyor, dengesini, sağlıksız, sıvılarının, vücut


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Alkali Beslenme: Vücudun Asit Yükünü Arttıran Gıdalar Zen Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 30 Ekim 2012 14:31
Vücut Geliştirmede Beslenme Liaaa Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 30 Haziran 2012 15:54
Vücut Geliştirme Beslenme Tüyoları Liaaa Erkek Sağlığı 0 05 Mayıs 2012 18:57