IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Ağustos 2013, 03:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gıdaların İlaç Gücü




Fonksiyonel besin dediğimizde en önemli özellik doğal olarak bu bileşenin var olmasıdır. Faydalanabilmek için mutlaka günlük beslenme düzeni içerisindeki yerlerini almalıdırlar. İçerdikleri aktif bileşenler ile sağlığı geliştiren, hastalık riskini azalttığı bilimsel olarak kanıtlanan bu besinleri fonksiyonel besinler olarak tanımlamaktayız. Fonksiyonel besinler, ilaç yerine kullanılamaz ancak tedaviyi destekleyici olarak etki göstermektedirler. Fonksiyonel besinler doğal olabileceği gibi bazı besinlerin biyo-yararlılığı arttırılarak da fonksiyonel besinler üretilmektedir. Fonksiyonel besinlerle ilgili çalışmalar, 1996 yılından beri ILSI (International Life Science Institute)' nin koordinatörlüğünde “Avrupa'da Fonksiyonel Besin Bilimi (FUFOSE)” projesi çerçevesinde yürütülmektedir.

Fonksiyonel besinlerden bazıları;

· Enginar (silymarin)

· Portakal (hesperidin, tangeritin)

· Soğan, sarımsak (diallil disülfit)

· Domates (likopen)

· Havuç (betakaroten)

· Çay (kateşin)

· Kırmızı üzüm (resveratrol)

· Kırmızıbiber (kapsaisin)

· Üzümsü meyveler (antosiyanidin)

· Koyu yeşil yapraklı sebzeler (lutein, zeaksantin)

· Nar (ellagik asit)

· Elma (phloretin)

· Brokoli (sulforapan)

· Lahana (indol)

· Karnabahar (izotiyosiyanat)

· Soya (genistein)



Faydaları-Vücuttaki Etkileri;
· Kalp damar hastalıkları, diyabet, Alzheimer riskini azaltır.

· Kanserden koruyucu etki gösterir.

· Vücutta oluşan oksidatif stresi azaltır.

· Anti inflamatuar etkilidir.

· Detoksifikasyon (toksinleri vücuttan uzaklaştırıcı) etkisi vardır.

· Bağışıklık sistemini güçlendirir.



Bazı fonksiyonel besinlerin sağlık için önerilen günlük ortalama tüketim düzeyleri;

- Yeşil çay; mide, özafagus, kolon, meme ve sindirim sistemi kanseri riskinde azalma sağlıyor. Günde 4-6 fincan öneriliyor.

-Soya; LDL kolesterol (kötü huylu kolesterol) düzeyinde düşmesini sağlıyor. Günde 25 gram alımı öneriliyor. Günde 60 gram tüketilmesi halinde ise menopoz semptomlarında azalma sağladığı kanıtlanmış.

-Sarımsak; kan basıncını ve kolesterol düzeyinde düşürüyor. Günde 1 diş sarımsak rendelenmiş olarak alımı öneriliyor.

-Sebze ve meyveler; kolon, meme, prostat gibi kanser türlerinin azalmasını sağlıyor ayrıca kalp- damar hastalıklarından korucu etki gösteriyor. Günde 5-9 porsiyon tüketimi öneriliyor.

Beslenmenizde, fonksiyonel besinleri kullanarak sağlık düzeyinizi arttırabilirsiniz. Her zaman söylediğimiz gibi hiçbir besin tek başına mucizeler yaratmaz bu nedenle renkli ve çeşitli beslenmeyi sağlıklı beslenmenizin temel taşı olarak kabul etmelisiniz.

Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak

__________________
be positive..


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
gücü, gıdaların, İlaç


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İlaç Kullanım İlkeleri ... Ecrin İlaçlar ve Yan Etkileri 0 11 Eylül 2011 02:30
Gıdaların Rengi Çocukların Hareketlerini Etkiliyor Ecrin Sağlık Köşesi 0 15 Ağustos 2011 23:27