IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Nisan 2018, 00:59   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ramazan’da Kilo Ver!




Ramazanda beslenme tarzı, saatlerin değişmesi ile beraber fiziksel aktivitenin de azalması, kilo almayı kolaylaştırıyor. Bu süreçte öğün sayısı ikiye düşerken, bu öğünlerde tüketilen besin çeşidi ve miktarı normal zamanda tüketilenden çok daha fazla oluyor.

Ancak vücudumuza sağlık kazandırmanın en önemli yollarından birinin de kalori kısıtlaması yapmak olduğunu biliyoruz. Beslenme yetersizliğine sebep olmayan doğru bir kalori kısıtlaması ömrü uzatıyor. Oruç tutmak da kalori kısıtlaması yapmanın en güzel yollarından biri. Hem ibadet etmek hem de bedene sağlık kazandırmak istiyorsanız, oruç tutarken beslenme yetersizliğine sebep olmayacak şekilde bir kalori kısıtlaması yapabilirsiniz.
Oruç tutarken yaptığımız ve doğru olarak kabul ettiğimiz yanlışları beslenme yetersizliği yapmayarak Ramazan ayında ibadetinizi yaparken formunuzu da koruyabilir hatta fazla kilolarımızı da vermeye başlayabiliriz.
Ramazanda öğün sayısının azalması, beslenme tarzı, saatlerin değişmesi ile beraber fiziksel aktivitenin de azalması kilo almayı da kolaylaştırıyor.

Uzun bir açlık sonrası aynı öğünde et, pide, salata çeşitleri, sebze çeşitleri, tatlı çeşitleri gibi neredeyse bütün besin gruplarının aynı anda tüketilmesi ve hareket oranının düşmesi metabolizmaya binen yükü arttırıyor.Bu durumda 1 ay devam ettiği için Ramazan sonunda kişi kilo almış, sindirim ve boşaltım sistemi bozulmuş, kan biyokimya değerleri yükselmiş olabiliyor.

Tüm bu etkenlerden kaçınmak için kolay ve sağlıklı bir beslenme programı belirlemek yeter.

Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gereken Uyarılar:

İftar ve sahur ve ara öğünlerde gerekli besin öğelerini içeren, vitamin, mineral ve lif açısından zengin, tok tutucu özellikte besinler seçilmesi gerekir.
İftarda çorba içildikten sonra 20-30 dakika beklenilip sonra ana yemeğe geçilmelidir.
Ekmek çeşiti olarak kepek, çavdar veya tambuğday ekmeği tercih edilmelidir.
İftardan sonra sık sık şerbetli tatlı yerine meyve, meyveli yoğurt veya sütlü tatlı tercih edilmelidir.
İftar ve sahurda ağır yiyecekler yerine hafif yiyecekler tercih edilmelidir.
Yemekler iyi çiğnenmeli ve yavaş yenilmelidir.
Ramazan ayında kişilerin en çok şikayetçi oldukları konu kabızlık sorunudur.Oluşabilecek kabızlığı önlemek için lif oranı yüksek gıdalar, kepekli tahıllar, esmer ekmek, tambuğday ürünleri, kepekli pirinç-makarna, bulgur, kurubaklagiller bolca tüketilmeli kabuğu ile yenebilen meyveler kabuklu yenmelidir.

Ramazanda besin seçimleri yavaş sindirilen, midenin geç boşalmasını sağlayan, kana yavaş geçen, bağırsak hareketlerini hızlandıran besinlerden seçilmelidir.

Ramazanda sahurda yiyip yatmak, iftardan kısa süre sonra yatmak, acıkma şüphesiyle doyduğumuzdan daha fazla besin tüketmek, aktivitenin azalması, hareketsizlik doğal olarak vücudun bir günde harcadığı enerji miktarını düşürür.Bu nedenle oruç tutarken normalden daha az tüketim yapsak bile kilo alma riski ile karşılaşılır.Ramazanda kilo almamak için yediğimiz besinlere, besin türlerine ve besin miktarlarına daha fazla dikkat etmemiz gerekir.

Iftardan bir buçuk saat önce 1 saat yürüyüş yapmak açlık hissinizi azaltır ve daha dinç olmanızı sağlar aynı zamanda da kilo alma riskinizi azaltır..İftardan sonra yürüyüş yapmak ise kilo alma riskinizi azaltır.

Gün içerisinde tüketmemiz gereken ara öğünleri ve suyu iftar ile sahur arasında da mutlaka dengeli ve eksiksiz şekilde tüketmemiz gerekir.

Mutlaka sahura kalkmak gerekir.Sahura kalkmak metabolizmanın yavaşlamasını kısıtlar.

Tuz tüketimine dikkat edilmelidir.Fazla tuz tüketmek vücutta ödem oluşmasına ve oruçluyken sulamanıza neden olur.Çok az tuz tüketmek ise iftar ile sahur arasında tansiyonunuzun düşmesine neden olabilir.

Yemekte mutlaka az yağlı bir mevsim salatanız olmalı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
beslenme, doğru beslenme, ramazanda kilo vermek


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ramazan Özel Programları, Kanallarda Ramazan Programları, Televizyonda Ramazan Elysian TV Programları 0 27 Haziran 2014 10:31
Ramazan Bayramı Ne Zaman Başlıyor? 2014 Ramazan Ne Zaman? Oruç Ne Zaman Seth Haber Arşivi 0 24 Haziran 2014 17:08
11 Ayın Sultanı Ramazan / Hoş Geldin Ramazan (Dini Resimler) Sevda Dini Resimler 1 31 Temmuz 2011 22:38