IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By YaRen

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2019, 23:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nordik Diyet Nedir?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Nordik ülkeleri Danimarka, Finlandiya, Norveç, İzlanda, İsveç ve Grönland'dır. “Nordik diyet” veya ''Nordik beslenme'' geleneksel yeme ilkelerine dayanmaktadır.
Daha ünlü olan Akdeniz beslenmesi gibi, gerçekten kilo kaybı ile ilgili değildir.
Bunun yerine, sağlıklı beslenmek için lezzetli bir yoldur. Peki, hangi yiyecekleri içerir?

Ne yiyebilirsiniz?
Nordik beslenme tarzı şu kurallara dayanmaktadır:
Daha fazla meyve, sebze ve mümkünse mevsimsel ve organik yiyecekler
Daha fazla tahıl
Denizlerden, göllerden ve vahşi doğadan daha fazla yiyecek
Daha kaliteli et ama mümkün olduğunca az
Daha az işlenmiş, daha az şekerli gıdalar
Evde daha fazla yemek pişirmek
Daha az atık

Tam tahıllar
İsveç'ten tam tahıllı krakerleri düşünün ya da Danimarka'dan gelen rugbrod isimli koyu, yoğun ekşi çavdar ekmeğini. Ya da lif açısından zengin olan diğer yüksek kaliteli “kompleks” karbonhidratları da seçebilirsiniz. Beyaz ekmek, hamur işleri ve abur cuburlar gibi birçok işlenmiş gıdada bulunan “basit” karbonhidratlardan daha uzun sürede sindirilirler. Ayrıca hücrelerinizin korunmasına yardımcı olan birçok vitamin, mineral ve antioksidan içerirler.

Orman Meyveleri
Nordik beslenmenin büyük bir kısmını oluşturur. Bu iyi bir şey çünkü çok fazla yediğinizde bile kilo almanız daha az olasıdır. Ayrıca, damarlarınızı ve atardamarlarınızı sağlıklı ve esnek tutan ve tansiyonunuzu düşürmeye yardımcı olabilecek antosiyaninler adı verilen iyi bir antioksidan kaynağıdırlar.

Kanola yağı
Akdeniz ve DASH diyetlerinin zeytinyağı içerdiğini biliyor olabilirsiniz. Nordik beslenmede genellikle kanola yağı kullanılır. Zeytinyağı gibi, doymuş yağda düşük ve sağlıklı tekli doymamış yağda daha yüksektir. Ayrıca, inme de dahil olmak üzere beyninizi korumaya yardımcı olabilecek omega-3 alfa-linolenik aside sahiptir.

Yağlı Balıklar
Vücudunuzun üretemeyeceği belirli omega-3 yağ asitleri vardır. Bunlar kalp ritim problemlerine sahip olma riskinizi, atardamarlarınızdaki plak birikimini ve kanınızdaki yağları azaltır (trigliseritler). Somon, sardalya ve ton balığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Nordik kültürlerinde ringa balığı ve uskumru de tüketilir, pişirilir ama aynı zamanda kuru, turşu ve fermente olarak da tüketiyorlar. Haftada iki ila üç porsiyon balık tüketmeyi ihmal etmeyin.

Baklagiller
Nordik beslenme, günlük diyetinizde, kepekli tahıllar, meyveler ve sebzelerin yanı sıra, önemli karbonhidrat ve lif kaynaklarından biri olarak baklagilleri tavsiye eder. Özellikle kırmızı etten aldığınız kalorilerin yerini almak için büyük protein kaynağıdırlar. Ve riboflavin, B6, kalsiyum, çinko ve demir gibi birçok besin maddesini içerirler.

Kök Sebzeler
Havuç, yaban turbu, pancar ve patates tipiktir. Kalori bakımından yüksek olsalar da, sindirimi ve kan şekerinizi daha sabit tutmak için size fazlaca lif sunarlar. Ayrıca, hücrelerinizi korumaya yardımcı olan, kolesterolünüzü düşüren ve enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olan besinler ile doludurlar.

Kuruyemiş ve Tohumlar

Yağlı tohumlar tıpkı tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi kompleks karbonhidrat ve lif kaynağıdır. Çinko, bakır, potasyum, E vitamini, niasin, antioksidanlar ve mono- ve poli-doymamış yağlar (MUFA'lar ve PUFA'lar) bakımından zengindirler.

Kolesterol
Bu şekilde beslenme, normal LDL düzeylerinden daha yüksek olan kişilerde “kötü” (LDL) kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Ve diyette kilo vermeyen kişiler için bile işe yarayabilir. Kalp sağlığı problemleriniz varsa, her 4 ila 6 yılda bir kolesterol kan testi yaptırmalısınız.

Kalp hastalıkları
Sağlıksız kolesterol, kan basıncı, glukoz ve insülin seviyeleri, kalp hastalıkları için “risk faktörleridir’’, yani bunu elde etmenizi daha da güçleştirir. Nordik diyet birçok insanda bu sorunları iyileştirdiği için, bilim insanları da bu yeme yolunun kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olabileceğini düşünmektedir.

Tip 2 Diyabet
Kalp hastalığında olduğu gibi, bu yaklaşım, inflamasyon ve obezite gibi tip 2 diyabetle bağlantılı bazı sorunları azaltmaya yardımcı olur.

Enflamasyon
Bu, vücudunuzun her yerinde dokuların şişmesi anlamına gelir ve bu, hayatınızın kalitesini ve uzunluğunu azaltabilen diyabet, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon gibi hastalıklarla bağlantılıdır. Sağlıklı bir Nordik tarzı beslenme, bunları uzak tutmak için iyi bir yol gibi görünüyor. Tabii ki, beslenme tek çözüm değildir. Düzenli egzersiz yapmak ve iyi uyumak da önemlidir.

Daha Çok Yeşil!
Nordik beslenmenin ana hedeflerinden biri çevre dostu olmaktır. Bitki bazlı bir beslenme hem sağlığınız için hem de gezegenimiz için hayvansal bazlı beslenmeden çok daha iyidir. Bunun nedeni bitki bazlı besinlerin karada, iklimde ve atmosferde bıraktığı ayak izinin daha az olmasıdır. Böylece hem kendinizi daha sağlıklı hale getirebilir hem de bu sırada Dünya için iyi bir şeyler yapabilirsiniz.
Alıntı

__________________
Ruhum hep hayLaz kaLacak,
Üzgünüm hayat ßen " ßüyümeyeceğim.. "
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
diyet, diyet beslenme saglik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Popüler diyetlerin devri kapanıyor! (Moda diyet nedir?) Sanem Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 11 Mayıs 2018 14:35
Moleküler diyet nedir, nasıl kilo verdirir? Ebru Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 30 Nisan 2016 15:35
Lİften Zengin Diyet Nedir PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 22 Ekim 2014 20:58
Diyet Nedir? Sevda Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 30 Kasım 2012 19:41
Alkali Diyet Nedir Zen Diyet Listeleri 0 30 Ekim 2012 14:30