IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Feronia

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Temmuz 2022, 03:59   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sağlıklı bir yaşam için 20 mutfak sırrı




Sağlıklı bir yaşam için 20 mutfak sırrı!


Mutfakta, yemek hazırlarken dikkat edeceğiniz ufak görünen detaylar, sağlığınız için büyük öneme sahip. Size tavsiye edeceğim 20 tüyoyu uygulayarak, yaşam kalitenizi üst seviyelere çıkarabilirsiniz... Yediğiniz yiyeceklerin içeriği ve genel beslenme alışkanlıklarınız sağlıklı yaşam yolculuğunda en önemli faktörlerdir. Çünkü seçtiğiniz yiyeceklerle hastalık yükü arasında çok güçlü bağlar bulunur. Sağlıklı bir hayat için özel diyetlere, mucizevi besinlere ihtiyacınız yok. Tek yapmanız gereken doğru bir mutfak düzeni oluşturmak ve yemek pişirirken bazı ufak detaylara dikkat etmek. İşte, Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez'den sağlığınıza sağlık katmak için bilimsel öneriler... (Sabah)

1- SOĞANI KAVURMAYIN: Türkiye'de yapılan bir çalışmada soğanı öldürmek için yapılan uzun süre kavurma işlemi sırasında yüksek sıcaklığa maruz kalan yağda, önemli ölçüde trans yağ oluştuğu görülmüştür. Doğru olan soğanı suyla kavurup, yağını yemek piştikten sonra eklemektir.

2- SEBZELERİ ÖNCE YIKAYIN SONRA DOĞRAYIN: Meyve ve sebzeler, mikroorganizmaların bulaşmasını engelleme ve vitamin kaybını önlemek amacıyla önce yıkanıp daha sonra kesilip doğranmalıdır. Sebzelerin önce yıkanıp, sonra kesilerek sıcak karışımda, susuz pişirilmesi gerekir.

3- ÇOK UZUN SÜRE PİŞİRMEYİN: Sebzeler pişirilirken bir iki sefer tencerenin kapağı açılarak uçucu asitlerin ortamdan uzaklaşması sağlanmalıdır. Rengini kaybetmemesi için sebzeler çok uzun süre pişirilmemeli ve pişirme sırasında birkaç kez kapağı açılmalıdır.

4- ETLERİ MARİNE EDİN: Kırmızı etleri pişirmeden önce sirkeli veya limonlu su gibi asidik ortamda zeytinyağı ve çok az tuz ile marine edin. Bu marinasyon, etlerin kızartma, mangal ve yüksek ısıda fırında pişirmeyle oluşan kanser oluşumuna neden olabilen heterosiklik aminler dediğimiz kimyasal bileşenleri yüzde 90 azaltır.
Sağlıklı bir yaşam için 20 mutfak sırrı!

5- ZEYTİNYAĞINI KOYU RENKLİ KAPLARA KOYUN: Zeytinyağınızı mutlaka ışık geçirmeyen koyu renkli cam şişelerde muhafaza edin. Çünkü zeytinyağı ısı, ışık ve havaya maruz kalınca oksitlenir ve besleyici değeri azalır. Bu yüzden zeytinyağını serin ortamda saklayın ve kapağını açık bırakmayın.

6- İYOTLU TUZU DOĞRU SAKLAYIN: İyot uçucu bir element olduğu için ısı ve ışığın etkisiyle kayba uğrar. Şeffaf cam tuzluklarda saklanan iyotlu tuzun iyodu uçtuğundan iyotlu tuzları koyu renkli kaplarda ağzı kapalı saklamanız gerekir.

7- ŞEKERLENMİŞ BALI SICAK SUYUN İÇİNE KOYUN: Bir tencerenin içine sıcak suyu koyun ve bal kavanozunun ağzını sıkıca kapatarak suyun içine bırakın. Yaklaşık 20-30 dakikada balın eski kıvamına geldiğini göreceksiniz.

8- YUMURTAYI DOLABA KOYMADAN ÖNCE YIKAMAYIN: Yumurtayı yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler, kabuktaki gözeneklerden içeri giriyor ve sağlığı bozabiliyor. Yumurtayı hiç yıkamadan, karton kutusuyla birlikte buzdolabına koymanızı, yumurtayı kullanmadan hemen önce yıkamanızı öneriyorum.

9- DONDURULMUŞ YİYECEKLERİ ÇÖZDÜRDÜKTEN SONRA TEKRAR DONDURMAYIN: Dondurulmuş besinleri, özellikle etleri, buzu çözüldükten sonra yeniden dondurmayın. Çözdürülmüş besinleri bekletmeden pişirin. Çözdürme işlemini oda sıcaklığında, radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli yerde yapmayın.

10- SEBZE VE MEYVELERİ SİRKELİ VEYA KARBONATLI SUDA BEKLETİN: Taze sebze ve meyveler toz, toprak ve kimyasallardan temizlemek için 1 litre suya 1-2 damla sirke veya 1 yemek kaşığı karbonat koyarak bekletin ve bol su ile birkaç kez yıkadıktan sonra tüketin. Böylece pestisit dediğimiz kansere ve başka hastalıklara neden olabilen tarımsal ilaç kalıntılarını büyük ölçüde yok edersiniz.

11- DEMİR EKSİKLİĞİ İÇİN DEMİR DÖKÜM TAVA KULLANIN: Demir döküm tava ve tencerelerden yiyeceklere demirin geçtiği ve bu tür pişirme kapları kullanılmasının demir eksikliğinin giderilmesinde işe yaradığını gösteren birçok araştırma vardır. Yapılan çok değerli bir çalışmada demir döküm tencerelerde pişirilen yemeklerin demir miktarının teflon tencerede pişirilenden yüzde 16.2 yüksek olduğu ve dört ay sonunda kişilerin hemoglobin miktarının yüzde 7.9 oranında arttığı tespit edilmiştir. Özellikle demir eksikliğinin sık görüldüğü çocuk ve gebelerin yemeklerinin bu tür kap kacakta pişirilmesi tavsiye ediyorum.

12- KÜFLENMİŞ YİYECEKLERİ KÜFÜ- NÜ ALSANIZ BİLE TÜKETMEYİN: Yüksek nem oranına sahip tüm yiyecekler için küf, ölüm fermanı anlamına gelir. Çünkü bu yiyeceklerde küf yüzeyden aşağı yayılır. Bu yiyeceklerin kıvamı da küflü bölgelerin tamamen temizlenmesini neredeyse imkansız hale getirir. Özellikle reçellerde küf, zehirli bir madde olan mikotoksinlerin gelişimine neden olabildiğinden küflenmiş reçelleri hiç tüketmemeniz gerekir.
Sağlıklı bir yaşam için 20 mutfak sırrı!

13- TAVUĞU YIKAMAYIN: Kan ve mikroplardan arındırmak için tavukları pişirmeden önce yıkmak aslında doğru değildir. İngiltere Gıda Standartları Kurumu, tavuğu pişirmeden önce yıkamanın kampilobakter adlı bakterinin ellere, mutfak tezgahına, kaplara ve giysilere bulaşma riskini arttırdığı konusunda uyarıyor.

14- YOĞURDUN SUYUNU DÖKMEYİN: Çoğu zaman yoğurdun lezzetini bozduğu düşüncesiyle çöpe dökülen yoğurt suyu, sağlık açısından son derece önemli olan riboflavin açısından oldukça zengin. Yoğurt suyuna sarı-yeşil rengini veren riboflavinin eksikliğinde ağız ve göz kenarında çatlamalara neden oluyor. Bu nedenle yoğurt suyunu içebiliyorsanız içmenizi ya da ekmek, kek, yemek, kurabiye ve çorba yapımında kullanmanızı öneriyorum.

15- BAKLAGİLLERİN PİŞME SUYUNU DÖKMEYİN: Kurubaklagil tanelerinin dışında fitik asit bulunur ve sindirimde, kalsiyum, demir, çinko gibi elementlerin ve proteinlerin emilimini azaltır. Fitik asidi çözmek için baklagilleri bol suda yıkadıktan ve ıslattıktan sonra pişirmek gerekir. Yapılan bir çalışmada Türk halkının yüzde 63.6'sının ıslatma yöntemi uyguladığı görülmüştür. Ancak bu ıslatma işlemi genellikle sekiz saat civarında tutulmaktadır ki bu süre yeterli değildir. Zararlı maddelerin kuru baklagillerden tamamen ayrılması için ıslatma süresi 48 saate çıkarılmalıdır

Cnnturk

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 04 Temmuz 2022, 14:17   #2
Çevrimiçi
# Forum Dedesi #
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Sağlıklı bir yaşam için 20 mutfak sırrı




Eline sağlık gene hemşom bunları uygulamak lâzım..

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sağlıklı yaşam için temiz eller şart Sanem Sağlık Köşesi 0 02 Şubat 2018 15:58
Erkekler için sağlıklı yaşam tavsiyeleri Lcia Ah Erkekler 0 28 Kasım 2014 19:43
Sağlıklı yaşam için 16 tüyo Süslü Diyet ve Sağlıklı Beslenme 1 14 Mart 2013 15:09
Sağlıklı yaşam için sevişme molası! Lucifer Sağlık Köşesi 0 29 Kasım 2011 00:35
Sağlıklı yaşam için sebze ve meyveler Lucifer Sağlık Köşesi 0 21 Ocak 2010 22:31