IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Temmuz 2019, 20:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çerkez Tarihi





Birçok etnik çeşitliliğe sahip olan ve günümüzde, dünyanın farklı noktalarında yaşamlarını sürdüren Çerkesler, aslen Batı Kafkasya kökenlidirler. Atalarının 1000 yılında yaşayan Sindler ve Meotlar olduğu bilinen Çerkeslerin, Orta Çağda Zihler ve Kasoglar da bağlantısı vardır. Çerkes Destanında Cırt, Çıt, Çınt şeklinde geçen yerlerin Sind ve Meotlar olduğu öne sürülmektedir.

Batı Kafkasya’da başlayan tarihi birçok işgallerle devam eden Çerkeslerin, Hunlarla, Avarlarla, Hazarlarla münasebetleri olmuştur. Çerkesler ne yazıktır ki tarihleri boyunca hep boyunduruk altında yaşamak zorunda kalmışlardır. Çerkesler için asıl zor olan olay Moğol İstilası ve Timur İstilasıdır.

Ağır şartlarla ve birçok sürgünle karşı karşıya gelen Çerkesler, Rusların bölgeye gelmesiyle bağımsızlıklarını tamamen kaybetmişlerdir. Bu dönemde yaşananlara Çerkes Soykırımı adı verilmiştir.

Çerkes tarihi işgallerle dolu bir tarihtir. Ancak hiçbir işgal ve iktidar, Çerkes soykırımı kadar halk üzerinde etkili olmamıştır. O zamana kadar uygulanan sert ve acımasız, Çarlık politikaları ve Kafkas-Rus savaşlarından dolayı, 1814 yılında Kuzey Kafkas halklarının sürgüne gönderilmesiyle yeni bir boyut kazanmıştır. O tarihte tamamen Rusya tarafından ele geçirilen Çerkesya, bölgede yaşam süren halk için sürgün hayatının başlangıcı oldu. Savaşların bitmesinin ardından anavatanlarından sürülen askerler, zorla Osmanlı topraklarına gönderildi. Bu süreç Çerkesler için ağır bir süreçti. Anadolu ve Rumeli topraklarına sürülen Çerkesler daha sonra Suriye ve Ürdün gibi bölgelere göç etmiştir.

%75 civarında sürgün edilen Çerkesler’in bir kısmı sürgün esnasında hayatını kaybetti. Yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden dolayı 400 bin kişi hayatını kaybetmiştir.

Sürgün sırasında kapasitenin üzerinde yolcu alan gemiler, birçok deniz kazasının yaşanmasına neden oldu. Hatta bu nedenden dolayı geçmişte Çerkesler’in son derece uzun süre Karadeniz’den çıkan balıkları yemedikleri biliniyor.

Günümüzde Türkiye’de yaşayan Çerkes sayısı, Kafkasya topraklarında yaşayan Çerkes sayısından fazladır.

Neden Çerkez Değil Çerkes!
Şu an dünyanın farklı kıtalarında bulunan Çerkeslerin adının kökeni ile ilgili çok farklı bilgiler elimizde mevcuttur.

En yaygın olan görüşlerden biri, Antik Çağ’da öne sürülen Yunanlıların bugünkü Novorossiysk (Tsemez) ve Gelencik arasında yaşayan mahalli bir kabileye verdikleri ‘Kerket’ adından geldiği yönündedir.
Bir diğer görüşse Çerkes adını Çerkeslere kazandıran Ortaçağ’daki Türkler olmuş.

Çerkes sözcüğünün dil kökeni ise bütün bu görüşlerden farklılaşıyor. Asker kişi anlamına gelen çeri, kazan anlamına gelen cer sözcüğünün Çerkes kelimesine kökenlik ettiğini de dair yaygın görüşler bulunuyor. Kafkasya coğrafyasında ise bu zengin kültür Çerkeslik olarak kendine yer edinmiştir.

Çerkeslerin yoğun olarak yaşadığı Rusya’da ise Sovyetler Birliği döneminde Çerkesler yaşadıkları bölgelere göre farklı şekillerde isimlendirildiler. Bu isimlendirme günümüzde hala daha Rusya’da varlığını sürdürmektedir. Çerkes kelimesi yalnızca etnik bir tanımlama olarak değil, bunun yanı sıra Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’ndeki yerleşimi belirten coğrafi bir tanım şeklinde de kullanılıyor. Bu durum Rusya’da farklı eleştirilerin doğmasına da neden olmuş durumdadır.

Çerkesler bugün Kafkasya’da, Sovyetler Birliği’yle birlikte kurulan ve Çerkesya’nın küçük bir bölümünü kaplayan üç idari birimde (Adıgey, Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes cumhuriyetleri) yaşıyorlar. Ayrıca Krasnodar Krayı’nda (Lazarevsk ve Tuapse) ve Kuzey Osetya sınırları içindeki Mozdok’ta az sayıda da olsa Çerkes bulunuyor. Türkiye’de ise 600 civarında Çerkes yerleşimi bulunmaktadır. Trakya, Doğu ve Güneydoğu bölgesi hariç bütün Anadolu’ya dağılan Çerkeslerin, yerleşim yerleri; Sinop, Samsun, Çorum, Amasya, Tokat, Yozgat, Sivas, Kayseri, K.Maraş, Adana hattı ile orta batı Anadolu’da ve Eskişehir, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Sakarya ve Düzce de yaşamlarını sürdürmektedirler.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
çerkez tarihi, çerkez tarihi hakkında


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
ÇERKEZ ADETLERİ PySSyCaT Örf ve Adetler 0 06 Eylül 2016 00:05
Çerkez Mantısı yoSun Hamur İşleri 6 04 Kasım 2010 22:37
Çerkez Tavuklu Kek YapraK Salatalar Mezeler 0 27 Eylül 2009 05:07
Çerkez Barbunyası YapraK Sebze Yemekleri 0 22 Mart 2009 18:41