IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2014, 13:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kabul Olunacak Dualar




KABUL OUNACAK DUALAR

İnsan zayıf bir fıtrat üzere yaratılmış iltica etme*ye muhtaç bir varlıktır.

Mü'min bu ihtiyacın şuuruna varan, Allah'a yönel*menin zaruretini ve aşkım ruhunda duyan insandır.

Dua mü'minin ruhunun gıdası, güç kaynağı ve ibadetidir.

İç huzuruna ermek ve kulluk görevini yapmak için mü'min dua edecektir. Kabul olunacağı inancıyla dua*ya devam edecektir.

Yüce Rabbimiz «... Bana dua ettiği zaman duacı kulumun duasını kabul ederim...» buyurarak dualarımızı kabul edeceğini vadetmekte, Peygamberimiz de şöylece müjde vermektedir:«Yeryüzünde Allah'a dua eden her bir mü'minin Allah (ya duasını kabul ederek) ona istediğini verir. Ya da istediğine eş değerde olacak bir kötülüğü ondan gi*derir...» (1)

Helal gıdalarla beslenmiş vücudumuzla yapacağı*mız, Allah'a hamd ve Peygamberimize salât ve selâmla başlayacağımız, inançla sürdüreceğimiz dualarımızın kabul olunacağında şüphe yoktur.

Ancak her bir duamız kabul olunabilirse de bazı zamanlarda yapılacak dualarla bazı kişiler tarafından yapılacak duaların daha çok kabul olunma imtiyazları (ayrıcalıkları)vardır.

Saygıdeğer mü'minler!

a - Beş vakit namazın ardından yapılacak dua ile gece yarısından sonra yapılacak duâ kabul edilecek duaların başındadır.

Ebû Umame (r.a.) anlatıyor.

Peygamberimize (S.) soruldu:

-Ya Resûlellah! (Allah katında) daha çok kabul olunacak dua hangisidir?

Şöyle buyurdu:

-Beş vakit namazın ardından yapılacak dua ile gece yansından sonra yapılacak dua (daha ziyade ka*
bul olunacak duadır.) (2)

Namaz kulu Allah'a yaklaştıran bir ibadet olduğu için Peygamberimiz dualarımızı özellikle farz namazla*rın hemen akabinde yapmamızı tavsiye buyurmuştur.

Gece yarısından sonraki seher vakitleri ise insanın ka*fasının arındığı, kalbî hassasiyetinin arttığı, içtenlikle dua arzusunu duyduğu Allah'ın da mağfireti ile tecelli ettiği vakitlerdir. Seherlerde verimli istiğfarlar ve dua*lar yapılabileceği için Rabbimiz ve Peygamberimiz biz*leri seher vakitlerinde istiğfar ve duaya teşvik buyur*muştur.

Peygamberimiz şöyle buyurur:«Yüce Allah'ımız, her gece, gecenin son üçte birin*de dünya semasına tecelli eder de şöyle buyurur
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
ana kim dua eder ki duasını kabul edeyim; kim ister ki ona vereyim. Kim bağışlanmasını diler ki onu affedeyim.» (3)

Seher vakitlerini değerlendirenler için Mevlâmız şöyle buyurmaktadır.

Zâriyat Sûresi 15-18:« İslâmi çizgide yaşayanlar Rablerinin kendi*lerine verdiği nimetleri alarak Cennet'lerdedirler, pınar başlarındadırlar. Çünkü onlar bundan önce (dünya hayatında) Allah görüyor şuuru içinde amel ederlerdi. Geceleri pek az uyurlar, seherlerde de Allah'tan bağışlanmalarını isterlerdi. »

b - Ezanlarla farz namazlar için getirilen ikâmet*ler arasında yapılan dualar kabul buyrulacak dualar*dır.

Peygamberimiz bu gerçeği şöyle açıklar:«Ezanla ikâmet arasında yapılan duâ kabulü şa*yandır. Bu arada duâ ediniz.» (4)

c - Namazda secdede olduğumuz an da duaların daha ziyade kabul olunacağı andır.

Peygamberimiz secdelerimizi değerlendirmemizi şöylece öğütlemiştir:«Kulun Rabbine en yakın olduğu an secdede oldu*ğu andır. (Secdede) çok çok duâ ediniz.»(5)

d - Cuma gününün ihtiva ettiği fakat çok çok dua edilmesi için açıklanmayan bir saat de duaların kabul olunacağı zamandır.

Peygamberimiz bu gerçeği şöyle açıklıyor:«Cuma günü'nde bir saat vardır. Bir kul o saate denk düşürerek namaz kılar ve Allah'tan bir hayır dilerse Allah ona dilediğini verir.» (6)

e - Ramazan geceleri, Ramazan ve Kurban bay*ramları geceleri, Miraç, Berat ve Kadir geceleri de dua*ların daha çok kabul olunacağı kutsal zamanlardır.

Yukarıda açıklamaya çalıştığımız günler saatler ve anlar duaların daha ziyade kabul olunacağı zaman bi*rimleri olduğu gibi bazı kişilerin yaptığı dualar da ka*bul olunma açısından imtiyazlıdır.

Peygamberimizin sunacağımız şu hadisleri bu ger*çeği açıklamaktadır:[«Bir Müslümanın gıyabında bir din kardeşi için yaptığı dua kabul olunur. Müslüman, din kardeşine dua ettikçe yanı başındaki özel vazifeli melek de şöyle duâ eder:Allah duanı kabul etsin. Sana da din kardeşin için istediğinin bir eşini versin.»

«Ana-babanın çocuklarına duası Peygamberin üm*metine yaptığı duâ gibidir; kabul olunur.»

«Üç duâ vardır ki kabul görür: Bunlar; mazlumun bedduâsı, misafirin duası ve ana-babanın çocuğuna duâsıdır.»] (7)

Peygamberimizin sunduğumuz açıklamaları bizleri kendi nefislerimiz yanı sıra eşlerimiz, çocuklarımız dost*larımız ve bütün mü'minler için duâ etmeye teşvik bu*yurduğu gibi duâ almaya da yöneltmektedir. Hele hele duâ almak gayemiz olmalıdır.

Yüce Peygamberimizin Hz. Ömer'e hitaben: «Kardeşceğizim! Bizi de duadan unutma.» buyurması birbirimizin hayır duasını almaya ne derece muhtaç olduğumuzu göstermektedir.(8)

Muhterem Mü'minler!

Dünya ve âhiret saadetimiz için şartlarına riayet ederek ve kabul anlarını da gözeterek Rabbimize dua edelim. Bizler Allah'a dua etmekle, Allah katında değer kazanacağız. Bu gerçeği Rabbimiz bakınız nasıl açıklı*yor:«Ey Peygamber! De ki, duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin...» (9)

Mü'minler! ,

Şanlı Peygamberimiz:«İnsanların en âcizi dua etmekten âciz olandır.»(10) buyururlar.

Böyle bir zavallılığa düşmeyelim. Zira duasızlık bizi yalnız duanın feyzinden ve mutluluğundan mahrum kıl*maz, Allah'ın gazabına da götürür. Bakınız Peygambe*rimiz bizi nasıl uyarıyorlar: [«Kim Allah'tan dua ile dilemez; istemezse Allah ona gazab eder.» «(Çünkü) duayı terketmek günahtır.»] (11)

Hutbemizi, mukaddes hayatı lisanî ve fiilî bir duâ ile yakarma içinde geçen şanlı Peygamberimizin yaptığı ve biz*lere öğrettiği dualardan bir demet sunarak bitirelim:«Ey Göklerin ve yerin yaratıcısı, gizliyi ve açık ola*nı bilen Allahım! (İbâdet olunacak: emirleri ve yasak*larına da uyulacak senden başka) hiçbir ilâh yoktur. Ancak Sen varsın. Sen bütün varlıkların Rabbi ve sahi*bisin.Nefsimin (yaptığı ve yapabileceği kötülüklerin) şerrinden, Şeytan'ın şerrinden ve onun koştuğu şirk'ten(sana sığınırım.) Nefsim aleyhine kötülük yapmaktan, bir Müslümanı kötülüğe uğratmaktan sana sığınırım.»

«Allahım! Günah(lar)ımı bağışla. Benim rızkımı çoğalt. Bana rızık olarak verdiğin nimetleri benim için bereketlendir.»

«Peygamber Muhammed'in Rabbi olan Allahım!Günahlarımı bağışla, kalbimin (insanlara karşı oluşan ve oluşacak) olan kinini gider. Beni yaşattığın sürece (emirlerin ve yasakların*dan) saptırıcı fitnelerden beni kurtar (Allahım!)»

1) R. Salihin, B. F. Mesail Mined-Dua, Hn. 6.

2) S. Tirmizî, K. Deavat, Hn. 3492.

3) M. S. Müslim, Hn. 1880.

4) C. Sağîr, 2/17.

5) C. Sağîr, 1/52.

6) Mace Hn. 1137.

7) Sırasıyla bak. M. S. Müslim, Hn. 1882;, C. Sağîr 2/15, Tirmizî, Hn. 3442.

8) Tac, 5/116.

9) Furkan, 77.

10) K. Hâfâ, Hn. 408.

11 S. Tirmizî, Hn. 3370.

(alirizademircan)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dualar, kabul, olunacak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
üzüntülü iken okunacak dua - ferahlatan dualar - huzur veren dualar Amelia Dualar 0 29 Ocak 2014 02:11
Dualar.. Sır Dualar 1 21 Şubat 2012 20:50
Uçuştan 3,5 saat önce alanda olunacak Chelt Havacılık Haberleri 0 07 Şubat 2011 01:26