IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Mart 2012, 23:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Alalah (Tel Açana) \ Hatay




Alalah, Tel Açana (Hititçe: Alalaḫ) olarak da bilinir, Antakya'nın kuzeydoğusunda, Reyhanlı ilçesi sınırları içinde Amik Ovasında Türkiye-Suriye sınırında yer alan büyük höyük. Yörenin tarihsel katmanlaşmasını vermesi ve Girit - Mykenai - Hitit kültürleriyle ilişkileri aydınlatması açısından önemlidir.

Tel Açana başkenti Halpa (Halep) olan Yamhad Krallığı'na bağlı yerel bir beyliğin merkeziydi. 1937-39 ve 1946-49 dönemlerinde British Museum adına Sir Leonard Woolley başkanlığında bir ekip tarafından kazıldı. Kazılarda MÖ 3400-1194 arasına tarihlenen 17 kültür katı saptandı. Mezopotamya ve doğusu ile Ege ve batısı arasındaki kültür etkileşimini göstermesi ve Amik Ovasının kronolojisini vermesi bakımından önem taşır.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Höyüğün dördüncü katında bulunan ve M.Ö. 15. yüzyıla tarihlenen çok katlı saray yapısı ilgi çekicidir. Sarayın odalarında bulunan Hurri dilinde yazılmış tabletler, Mitanni Krallığı dönemine tarihlenir. Bu tabletlere göre Alalah, Mitanni Krallığı'na bağlı bir Hurri kenti, ayrıca bir olasılıkla başkenti Halep olan Sami Yamhad Krallığı'na Mukiş ülkesinin de merkezidir. Boğazköy'de bulunan Hititçe ve Akad dilinde yazılmış çiftdilli bir yazıttan, I. Hattuşil'in Alalah ve Aleppo'yu (Halep) ele geçirdiği öğrenilmiştir. Böylece Yamhad hanedanı son bulmuş olmalıdır. İmparatorluk döneminde Hititlerin Suriye'ye yayılmasıyla Alalah M.Ö. 14. ve 13. yüzyıllarda Hitit siyasal ve kültürel etkisi altına girmiştir. Arkeolojik malzeme tipik Hitit özellikleri taşır. Bazalt kapı aslanları ve IV. Tutalya adının hiyeroglifle yazıldığı kabartmalı bazalt kaplama taşları (ortostat) dikkat çeker.

İkinci ve dördüncü katlarda stilize çiçek desenli Hurri çanak çömlekleri yaygın olarak bulunur. Ayrıca dördüncü katta duvarları fresklerle bezeli bir ev kalıntısı vardır. Beşinci katta Minyas çanak çömlekleri, altıncı ve yedinci katlarda da gövdelerindeki boyalı şeritler arasında hayvan, özellikle de ördek betimlemeleri olan Habur çanak çömlekler bulunmuştur. Ayrıca yedinci katta Girit mimari tarzını andıran, ama bit-hilani denen Suriye kökenli bir saray yapısı vardır. Yarim-Lim Sarayı adıyla anılan bu yapının duvarları ortostatlarla kaplıdır. On birinci katta kuyulara gömülmüş kült eşyaları arasında Girit ve Kıbrıs etkisi taşıyan vazolar elde edilmiştir.

Alalah'ta ayrıca gömme geleneklerini aydınlatıcı buluntular da ortaya çıkarıldı. Sit alanı içinde, evlerin yakınında ya da altında mezarlar bulundu. Ölüler çoğunlukla doğrudan toprağa gömülüydü. Yalnızca beşinci katmanda bir tabut bulundu.

Alalah yaklaşık M.Ö. 1200'de denizden gelen halklarca yok edilmiştir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
acana, alalah, hatay, tel


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Attığım Ban ı Açana Uyarı msj ı Dangerous123 mIRC Scripting Sorunları 5 07 Şubat 2012 21:13