IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Nisan 2012, 19:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Split / Hırvatistan





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Split, (İtalyanca: Spalato, Latince: Spalatum, Yunanca: Aspalathos)

Dalmaçya'nın en büyük ve en önemli şehridir. Ayrıca Split-Dalmaçya bölgesinin de idarî merkezidir. Balkan Yarımadası ve Adriyatik Denizi'nin doğu sahilinde küçük bir yarımada üzerine kurulmuş Split Hırvatistan'ın 2.büyük şehridir(Zagreb'ten sonra)

Split, aynı zamanda Dünya Kültür Miras Listesi,UNESCO 1979 listesine (Diokletian Sarayı yapımı: 3.yy sonu ile 4.yy başı )ile girmiştir.Split(Solin)de doğan ve Roma'yı ilk defa 2 ye bölerek (doğu-batı) tetrarşi dönemini getiren Roma imparatoru Diocletianus Diokletian sarayını Split'te yaptırmıştır ( 2. Diokletian sarayı İzmit'te yapılmış ve Doğu Roma'nın ilk başkenti seçilmiştir).Split şehri ve hinterlandı Tarihi kalıntıları,Salona Harabeleri,Trogir UNESCO şehri ,denizi,marinaları,1700 senelik Dieklotian sarayı,alışveriş dükkanları,cafeleri,cruise limanı,adaları ile Akdeniz Kıyısında çok turistik bir şehirdir.

Split şehir bölgesi çeşitli dönemlerde İlirya(Arnavut),Grek,Roma,Bizans,Avar,Slav,Moğol,V enedik,Osmanlı,Avusturya-Macaristan,Alman..vs etkisinde kalmış ve Aspálathos ismi ilk olarak M.Ö. 7.yy da Grekler tarafından kullanılmıştır.

Merkez 178.192 (165.893 Split) olup (88.37% Katolik ve 95.15% Hırvat vatandaşı) ve çevre hinterlandında Trogir,Omiš,Solin,Kaštela,Podstrana,Sinj,Dugopolje ,Klis,Stobrec (merkeze bağlı),Kamen(merkeze bağlı),Žrnovnica(merkeze bağlı),Brač adası,Hvar adası,Şolta Adası... ve diğer adalarıyla birlikte yaklaşık toplam nüfusu 470.000 dir.

Yıllık 4 milyon kapasite ziyaretçili deniz limanı ile Akdeniz'in en faal 3. limanıdır.Yaklaşık 260 Cruise gemisi 130.000 yolcu kapasitesiyle Split limanından faydalanır ve bilinen en büyük cruise gemisi 315 m uzunlukla Celebrity Eclipse dir.Günlük Feribot seferleri Ancona(italya),Dubrovnik,Rijeka ve Brac,Hvar,Şolta adalarıdır.Pescara gibi diğer italyan şehirlerinede feribot seferleri düzenlenmektedir.Franfurt,Köln,Londra...vs şehirlere direkt uçuş seferleri bulunan Split-Kaştela Havalimanı ise Zagreb ten sonraki en büyük 2. havalimanı olma özelliğine sahiptir (1,203,778 kişi- 2008) ve yaz döneminde trafik yoğunluğu bi hayli artmaktadır.

Akdeniz iklimindeki şehir ve bölge güneyde Adriyatik(Akdeniz) ,kuzeyde Adriyatik(Dinarik) Alp dağları ile çevrilidir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hırvatistan, split


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Split/Second İnceleme VizyonHosting Oyun Dünyasından Son Haberler 0 24 Mayıs 2010 10:15