IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Zen

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Ocak 2013, 17:08   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
1000 Yılda İnşa Edilen Kent: Nan-Madol City





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Dünyada açıklanamayan en büyük gizemler arasında yer alan 1000 yılda yapılan şehir;
Nan-Madol Pasifik Okyanusundaki Mikronezya adasına kurulmuştur.


Yapımı 1000 yıl süren Nan Madol, Pohnpei (ponape) adası üzerinde MS.1. ya da 2. yüzyılda yapımına başlanmış, 8 ya da 9. yüzyıllarda yapay adacıkların yapımı gerçekleşmiştir.

Ancak 12 ya da 13. yüzyılda tamamlanabilmiştir. Ana adadan başka 92 yapay adacıktan oluşan Nan Madol'da ev yaşamına ait kalıntılar bulunmamaktadır. Bulunan yapıların tümünün dini, törensel ya da yönetsel yapılar olduğu düşünülmektedir. (yani aslında ne olduğu bilinmemektedir!)

Kentin yapımında boyları 4,5 metre ve daha uzun, ağırlıkları ise 5 ton ve daha fazlası olan, doğal olarak altıgen şekilli bulunan bazalt sütunlar kullanılmıştır. Kullanılan bazalt sütunların toplam ağırlıklarının 250.000.000 ton (250 milyon ton) olduğu sanılmaktadır. Ancak anlaşılamayan konu, bu kadar çok bazalt sütununun buraya nereden ve nasıl getirildiği, ve yörede herhangi bir metal kaynağı olmamasına rağmen bu yapıların nasıl ortaya çıkarıldığıdır. Böyle diyor arkeologlar ve Nan Madol hakkındaki resmi bilgiler. Ancak tüm mantıklı açıklama çabalarına rağmen bir noktada teslim olduklarını ve işin içinde bir gariplik olduğunu kabul ettiklerini görüyoruz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bugünkü tüm batı medeniyetlerinde silinmez izler bırakan Roma İmparatorluğu bir bütün olarak 300 yıl varlığını sürdürebildi. Batı Roma İmparatorluğu sadece 100 yıl dayanabildi. Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) 900 yıla yakın dayandı. Osmanlı İmparatorluğu 600 yıl sürdü. Ve diğerleri... 1000 yılda bir kent kuran uygarlık biraz ilginç geliyor. Yine arkeologlara göre, "büyük olasılıkla" Saudeleurlar adı verilen bir hanedanlık..(!) Yalnız 1000 yılda bu hanedanlığın yaptığı diğer yapılar, kültürel miraslar yok olmuş.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Arkeologlar, bu kadar çok (250 milyon ton) bazaltın nereden geldiğini de açıklayamıyorlar. Çünkü bölgede böyle bir kaynak olmadığı gibi, bu kadar çok kayanın alındığı bir taş ocağı benzeri bir kalıntıda yok! Aynı bilim adamları bu altıgen yapıdaki bazalt sütunların doğal olarak bulunduğunu söylüyorlar. (Bazalt, yerkabuğunun çatlaklarından dışarı çıkan erimiş lavların soğuyup katılaşmasıyla oluşan volkanik bir kayaç türüdür.) Bilim adamlarının kabul ettiği birşey daha var; adada ve yakınlarında metal kaynakları da yok. Yani yerliler (eğer bu kenti onlar yaptılarsa) taş baltalarla kurdular bu kenti.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Konuyla ilgili bilimsel ve mantıklı açıklama yapmaya çalışan uzmanlar, nereden geldiği bilinmeyen bazalt blokların sallarla taşındığını, halat ve eğik rampalar yardımıyla yerlerine konduğunu söylüyorlar.

Nan Madol, söylendiği gibi, Saudeleur'ların yapamayacağı kadar muazzam bir şehir. Nan Madol, çok daha eski, bilmediğimiz, ama teknik becerileri çok daha yüksek bir uygarlık tarafından yapıldı. Kazılarda, ev hayatıyla ilgili kanıtlar yetersiz olsa da, tapınak, mezar ve yönetim merkezi olduğu sanılan tüm yapılar ortaya çıkarıldı.

Burada bir fırtına tanrısına tapılırdı (şiddetli yağmurların yağdığı düşünülürse şaşırtıcı değil) ve kutsal havuzlarda çeşitli deniz canlıları beslenirdi. Bir törende kutsal yılanbalığı kullanıldığı ve pişirilmiş kaplumbağa ile beslendiği söylenir. Nan Dovvas bölgesinde özenle hazırlanmış mezarlar bulunurdu. Burada yüksek duvarlarla korunan dört mozole vardı ve bu bölge görülebilecek en büyük ayakta kalan yapıdır. Birçok bina asıl yüksekliklerine dair bilgi veremeyecek kadar yıpranmış durumdadır. Nan Madol’un yapımının 300 yıl aldığı sanılıyor. Ağır bazalt sütunlar Pohnpei'deki bir ocaktan, sahilin güneydoğu kıyısındaki bölgeye taşınırdı (su taşımacılığından mümkün olduğunca yararlandıkları sanılıyor).

Micronesia adalarında hiç metal kaynağı bulunmadığı için, kayaların kesilip şekillendirilmesi, metal aletlerin yardımı olmadan gerçekleştirilmiş. Bir dönemde Saudeleurlar saf dışı edilmiş. Tam olarak ne olduğu bilinmiyor ama efsane bunda fırtına tanrısının parmağı olduğunu söylüyor ve Nan Madol’un güneydoğudaki başka bir adada yaşayan Kosraeliler tarafından işgal edildiğine dair bir söylenti var. Avrupalılar ve Amerikalılar 19'uncu yüzyılda bölgeyi keşfe çıktığı sırada Nan Madol terk edilmişti. Bugün ayakta kalan binaları gezmek için bir bot turu düzenlemek hiç de zor olmasa bile, ada sakinlerinin bir kısmı buranın hayaletli olduğuna inanıyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
1000, city, edilen, kent, nanmadol, İnşa, yılda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
27 yılda 1000 erkekle yatmış! Kalemzede Esrarengiz Olaylar 0 12 Haziran 2012 19:31
Nan Madol Kenti/Pasifik Afrodit Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 14 Mayıs 2012 18:28